Δαμάσκηνα, το Φυσικό Καθαρτικό

Είναι δέντρο γνωστό από την αρχαιότητα. Ο Θεόφραστος αναφέρεται σε αυτή με το όνομα ´προύμνη´ εξ ου και η επιστημονική του ονομασία Προύμνος.

Στην Ελλάδα εισήχθησαν από την Δαμασκό της Συρίας. Η αξιόλογη υπακτική δράση του δαμάσκηνου ήταν γνωστή στους αρχαίους Έλληνες και τους Άραβες ιατρούς. Γνώριζαν ότι όχι μόνο αδειάζουν το έντερο αλλά και ότι επαναφέρουν χρονικά στο φυσιολογικό τις κενώσεις αυτού. Γνώριζαν ακόμη ότι δρουν ως αντισηπτικά του εντέρου, αποσυμφορητικά του ήπατος, αποτοξινωτικά του οργανισμού και τη θρεπτική τους δράση.

Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις

Τα δαμάσκηνα είναι φυσικό καθαρτικό. Είναι εξαιρετικά διουρητικά και εκκοπρωτικά. Δεν είναι ακόμα γνωστό το ενεργό καθαρτικό χημικό συστατικό των δαμάσκηνων, δεδομένου ότι η δράση αυτή δεν οφείλεται στις πλούσιες διαλυτές ίνες που περιέχει μια και ο χυμός του φρούτου έχει ανάλογη καθαρτική ιδιότητα.

Συνιστώνται στους πάσχοντες από νοσήματα του κύκλου της αρθριτικής δυσκρασίας, τους νεφριτικούς, τους καρδιοπαθείς, τους δυσκοίλιους, τους αιμορροϊδικούς και αντενδείκνυνται για όσους πάσχουν από σάκχαρο.

Τα δαμάσκηνα είναι μία από τις πλέον ευεργετικές τροφές για τον οργανισμό. Εχει τεράστια αντιοξειδωτική ικανότητα.

Σύμφωνα με τις έρευνες τα αποξηραμένα δαμάσκηνα έχουν εξαπλάσια αντιοξειδωτική δράση από ότι τα φρέσκα.

Είναι γνωστό ότι τα τρόφιμα με μεγάλη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών έχουν την ικανότητα να επιβραδύνουν τους μηχανισμούς που εμπλέκονται με τη γήρανση του σώματος και του εγκεφάλου. Και αυτό επειδή προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες από την οξείδωση, ασκούν αντικαρκινική δράση, ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και συμβάλλουν στην ομαλή εγκεφαλική μικροκυκλοφορία. Κύρια αντιοξειδωτική πηγή του αποξηραμένου δαμάσκηνου είναι οι φαινόλες που περιέχει.

Τα δαμάσκηνα θεωρείται ότι μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέως εντέρου και προστατεύουν από την αρτηριοσκλήρωση.

Επίσης η κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας δαμάσκηνων μπορεί να είναι ευεργετική όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

Βοηθά στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε κάλιο. Το κάλιο είναι μεταλλικό στοιχείο που συμβάλει στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης και την καρδιακή λειτουργία.

Ενα τέταρτο ενός φλιτζανιού δαμάσκηνα περιέχει 316,6 mg καλίου και μόλις 1,7 mg νατρίου.

Ο φώσφορος που περιέχει ο καρπός είναι ωφέλιμος για το νευρικό σύστημα.

Επίσης τα δαμάσκηνα πάνω από δημητριακά για πρωινό, μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της υψηλής πίεσης του αίματος.

Τα αμύγδαλα των πυρήνων των δαμάσκηνων είναι καταπραϋντικά και ανθελμινθικά. Περιέχουν σημαντική ποσότητα παχέως ελαίου, με ωραία γεύση και άρωμα, που μπορεί να αντικαταστήσει το γνωστό μας αμυγδαλέλαιο.

Αρέσει σε %d bloggers: