Τρίτη, 18 Μαρτίου, 2025
Lavriaki.gr
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η αληθινή επικοινωνία των νέων έχει μουσικούς κώδικες!

Βρισκόμαστε σε μια εποχή ιδιαίτερης κρίσης τόσο σε διεθνές όσο και σε τοπικό επίπεδο. Η κρίση δεν εντοπίζεται μόνο στις οικονομίες των κρατών, αλλά αντανακλά σε όλους τους κοινωνικούς θεσμούς. Η εκπαίδευση ως θεμελιώδης κοινωνικός θεσμός διασφαλίζει τη συνέχεια και πρόοδο της κοινωνίας . Ειδικότερα, η Μουσική Εκπαίδευση παρέχει εγγυήσεις για τη ηθική και ψυχική θωράκιση των νέων σε μια περίοδο βαθύτατης και ποικίλης κρίσης, όπως είναι αυτή που διανύουμε.

Η Μουσική Εκπαίδευση με τις ποικίλες εκφραστικές της μορφές μπορεί να βοηθήσει στην όξυνση της αντίληψης, στην εξάσκηση της μνήμης, στη ψυχική χαλάρωση και στη ηθική αρτίωση του ανθρώπου. Η μουσική παιδεία επιτρέπει στους νέους να καλλιεργούν το πνεύμα τους, να εκδηλώνουν δημιουργικά ενδιαφέροντα και να αποφορτίζουν το ψυχικό τους άχθος . Κατά συνέπεια, παραδίδει στην κοινωνία άτομα δημιουργικά με το συναίσθημα της αυταξίας και την ευφορία της ψυχικής υγείας. Άλλωστε μελέτες που έχουν γίνει, αποδεικνύουν πως η μουσική εκπαίδευση παίζει καταλυτικό ρόλο στην πρόληψη μορφών βίαιης συμπεριφοράς. Αυτό σημαίνει πως η μουσική αναδύεται σε βασικό μέρος του Προγράμματος Σπουδών σε όλες τις βαθμίδες .

Ξεκινώντας από την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση κύριος σκοπός δεν πρέπει να είναι τόσο να κάνουμε τα παιδιά μας μουσικούς, όσο να τα διαπλάσουμε ως άτομα με την ευεργετική επίδραση της μουσικής.

Στόχος μας είναι να αγαπήσουν τη μουσική και να καταλάβουν πως η μουσικότητα της γλώσσας έγκειται στον τρόπο με τον οποίο αναφέρουμε κάτι, με τη μουσική της φωνής να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα επικοινωνίας και ψυχικής υγείας. Αυτή η αγάπη για τη μουσική που « δίνει ψυχή στις καρδιές και φτερά στη σκέψη» και μια ενδότερη ανάγκη για καλλιτεχνική έκφραση μπορούν να ωθήσουν τα παιδιά να επιλέξουν ένα μουσικό σχολείο.

Το πρότυπο του εξειδικευμένου αλλά πνευματικά και ψυχολογικά ελλειμματικού, βρίσκεται στον αντίποδα ενός μουσικού Σχολείου, το οποίο αποσκοπεί στην πνευματική και ψυχολογική καλλιέργεια του ατόμου. Οι δυνατότητες έκφρασης, το άνοιγμα στα βάθη της ψυχής, η επικοινωνία με τον εσωτερικό κόσμο των άλλων, επιτρέπουν στο νέο να χαλαρώνει και να αποφορτίζεται από την καθημερινή πίεση μέσα από τη Μουσική. Κάτι τέτοιο, συμβάλλει στην ψυχική ισορροπία , στη συνολική καλή υγεία και συναισθηματική πληρότητα των μαθητών. Στις αίθουσες των Μουσικών Σχολείων οι μαθητές παρακολουθούν μαθήματα γενικής παιδείας, ακριβώς όπως και στα γενικής παιδείας Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας. Η συνύπαρξη της Μουσικής Αγωγής και της Γενικής Εκπαίδευσης παρέχει ισότιμες ευκαιρίες για σπουδές σε οποιοδήποτε επιστημονικό κλάδο και ταυτόχρονα προσφέρει γνωριμία με τους φθόγγους, τους δρόμους και τις προοπτικές της μουσικής.

Χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα λόγια των αποφοίτων του μουσικού Σχολείου Σπάρτης : « Η γνώση, η δημιουργικότητα και η αυτενέργεια που προάγονται από τα Μουσικά Σχολεία όσο και η ψυχική και η πνευματική γαλήνη την οποία αποκομίζει ένα παιδί από την καθημερινή του επαφή με τη μουσική αποτελούν το αντίδοτο απέναντι στο ενδεχομένως επιβεβαρυμμένο πρόγραμμα σπουδών ή απέναντι στην έλλειψη υλικο-τεχνικών υποδομών που ούτως ή άλλως χαρακτηρίζει, ειδικά σε τέτοιους καιρούς ζοφερούς, όχι μόνο τα Μουσικά Σχολεία, μα κάθε σχολείο, την εκπαίδευση και την παιδεία εν γένει. Και τελικώς, υπάρχει άραγε τίποτα πιο σημαντικό από την αναλγητική επίδραση της μουσικής στην ανθρώπινη ψυχή, ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά και εφήβους; Ακριβώς γι’ αυτό ένα σχολείο που σφύζει από νότες και μελωδίες θα αποδώσει στην κοινωνία, αν μη τι άλλο, ανθρώπους με ευτυχισμένα παιδικά χρόνια, η ταυτότητα των οποίων πάντα θα ορίζεται από τη φοίτησή τους στο Μουσικό Σχολείο».

Θέτοντας όλες τις προηγούμενες επισημάνσεις ως βάση σχεδιασμού ενός ουσιαστικά Νέου Σχολείου, είναι τελικά απαραίτητο για τη δημιουργία του, τα Μουσικά Σχολεία να λειτουργήσουν ως παραδείγματα, ως σημεία αναφοράς και πρότυπα.

Το όραμα ενός Σχολείου που θα συνδυάζει Γενική Παιδεία με Μουσική Παιδεία, εκπαίδευση και καλλιέργεια σε πολλαπλά επίπεδα και θα έχει ως στόχο να αποφοιτούν πνευματικά ανώτεροι και συναισθηματικά πιο ώριμοι και υγιείς άνθρωποι, αξίζει και πρέπει να γίνει πραγματικότητα.

Μακαντάσης Θεμιστοκλής

Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ16

Περιφέρειας Πελοποννήσου

ο Κύριος Μακαντάσης είναι μέλος του Δ.Σ. του Διασυλλογικού