Επισκέψεις Φοιτητών στο πλαίσιο του εορτασμού 150 χρόνων της πόλης του Λαυρίου

Το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου με την ενεργή υποστήριξη του Δήμου Λαυρεωτικής, διοργάνωσαν στο πλαίσιο του εορτασμού των 150 χρόνων της ίδρυσης της πόλης του Λαυρίου δύο εκπαιδευτικές επισκέψεις φοιτητών από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. και από το Τμήμα Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθηνών.

Οι επισκέψεις οργανώθηκαν με σκοπό οι φοιτητές να γνωρίσουν τη βιομηχανική ιστορία της περιοχής, να εμπνευστούν από χώρους- τοποθεσίες της πόλης και να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα ώστε να εκτεθούν κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα το Φθινόπωρο του 2015.
Πιο συγκεκριμένα, το ΤΠΠΛ ανέλαβε την πρωτοβουλία επικοινωνίας με τους δύο εκπαιδευτικούς φορείς και το συντονισμό της δράσης σε συνεργασία με τους υπεύθυνους καθηγητές των τμημάτων, ενώ ο Δήμος Λαυρεωτικής ανέλαβε τα έξοδα μετακίνησης, γεύματος και αναλωσίμων των φοιτητών και παρείχε τη γενική υποστήριξη του στη διοργάνωση.

Η επίσκεψη του τμήματος Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθηνών αποτελούμενη από 40 σπουδαστές και 3 διδάσκοντες, οργανώθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «Σχέδιο και χρώμα», το Σάββατο 16 Μαΐου 2015.
Τα στελέχη του ΤΠΠΛ ανέλαβαν τη περιήγηση των σπουδαστών στις εγκαταστάσεις του Τ.Π.Π.Λ., τη συνοικία του Κυπριανού, τη Γαλλική Σκάλα και τα κτίρια της Ελληνικής Εταιρείας στο λιμάνι της πόλης, την κεντρική πλατεία και την ιστορική Ψαραγορά.
Εκεί, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Δ. Λουκάς υποδέχτηκε την ομάδα τονίζοντας τη σημασία αυτής της συνεργασίας και την ανάγκη προβολής της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής.

Σκοπός ήταν οι φοιτητές να ενημερωθούν για τη βιομηχανική ιστορία της πόλης του Λαυρίου γνωρίζοντας τις τοποθεσίες ορόσημα της πρώτης “company town” στην Ελλάδα, και ταυτόχρονα να πληροφορηθούν για το πώς η λειτουργία της Γ.Ε.Μ.Λ. επηρέασε την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Λαυρεωτικής.
Στο τέλος της περιήγησης οι νεαροί επισκέπτες γευμάτισαν, προσκεκλημένοι του Δήμου στο Τ.Π.Π.Λ. και στη συνέχεια επέλεξαν σημεία στο χώρο όπου εργάστηκαν, αποτυπώνοντας με σχέδιο και χρώμα απόψεις του χώρου και εμπειρίες της ημέρας, της επιλογής τους.

Η επίσκεψη της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. αποτελούμενη από 70 φοιτητές και τους διδάσκοντες του μαθήματος «Πλαστική» οργανώθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Πλαστικής, την Παρασκευή 22 Μαΐου 2015.
Τα στελέχη του ΤΠΠΛ ξενάγησαν τους φοιτητές στις εγκαταστάσεις του Τ.Π.Π.Λ., καθώς και επιλεγμένα σημεία της πόλης, αφού τους οδήγησαν στο Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου.

Στο Μουσείο την επίσκεψη προλόγισε γλαφυρά ο κ. Νίκος Βουρλάκος, ενώ κατά τη διάρκεια του γεύματος την αποστολή συνάντησε και καλωσόρισε ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η απόκτηση εμπειρικών ερεθισμάτων από τον τόπο, ώστε μαζί με το παρεχόμενο στο μάθημα υλικό, οι φοιτητές να εμπνευστούν για την κατασκευή «πλαστικού» αντικειμένου, ως αναμνηστικού για τα 150 χρόνια της πόλης.

 ttlp-lavriou-sxoleia1

Αρέσει σε %d bloggers: