Στο Λαύριο έγινε χορός…

«Οι κατσαρόλες μας άδειες, μα οι καρδιές μας πάντα γεμάτες» συνηθίζουν να λένε σε φίλους, συντρόφους και επισκέπτες οι Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες στο Λαύριο. Κι αυτές οι άδειες κατσαρόλες έφευγαν απ τα παράθυρα το βράδυ της Κυριακής όταν τα δορυφορικά κανάλια απ την Τουρκία μετέδιδαν τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών. Σημάδι χαράς και πανηγυρισμός το πέταγμα της άδειας κατσαρόλας απ το παράθυρο στο δρόμο για όλους αυτούς τους διωγμένους και κυνηγημένους που στο άκουσμα του εκλογικού θριάμβου του HDP έστησαν ένα ολονύκτιο γλέντι στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Λαυρίου. Παρά τις βομβιστικές δολοφονίες, τους εκφοβισμούς, τις συλλήψεις και την αστυνομοκρατία που εξαπέλυσαν κράτος και παρακράτος στην Τουρκία, το Κουρδικό Κόμμα που κατάφερε να συσπειρώσει στο πλευρό του κάθε λογής καταπιεσμένη κοινωνική ομάδα, βρίσκεται πλέον σαν καρφί στο μάτι του τουρκικού κατεστημένου.
Με το ψηφοδέλτιο του HDP διεκδίκησαν την είσοδό τους στην βουλή όχι μόνο οι Κούρδοι αλλά και υποψήφιοι από διάφορα κινήματα οι οποίοι πρότασσαν της ιδεολογίας τους την ήττα του Ερντογάν ώστε να μην διολισθήσει η Τουρκία στην εξουσία του ενός ανδρός και στον αυταρχισμό. Για τους Κούρδους πρόσφυγες του Λαυρίου η εκλογική επιτυχία του HDP ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη μετά από ήττες, υποχωρήσεις και συμβιβασμούς που σημάδεψαν το κίνημά τους μετά την παράδοση του Αμπντουλά Οτσαλάν στις μυστικές υπηρεσίες της Άγκυρας. Οι πανηγυρισμοί των Κούρδων στο Λαύριο κάτω από το πορτραίτο του ιστορικού τους ηγέτη και των δολοφονημένων ηρώων του ΡΚΚ ήταν η πρώτη δικαίωση ενός μακροχρόνιου αγώνα που δόθηκε σε καθεστώς αναδίπλωσης και επαναθεώρησης των διεκδικήσεων ενός ολόκληρου λαού και των κοινωνικών του συμμάχων που αμφισβητεί ανοιχτά και με πολιτικά μέσα την ιδεολογία του τουρκισμού.

Με κατσαρόλες άδειες και καρδιές γεμάτες, δόθηκε η μάχη για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων όσων αγωνίζονται για την επανασυγκρότησή της Τουρκίας στη βάση της συμμετοχής των Κούρδων ως συνιστώσας ενός νέου κράτους και όχι ως μειονότητας στα αυτοκρατορικά ιδεώδη του Ερντογάν. «Ότι δεν αλλάξαμε με τα όπλα στα βουνά της νοτιοανατολικής Τουρκίας θα το αλλάξουμε με την ψήφο μας στις 7 του Ιούνη από το Ντιγιάρμπακιρ ως την Ισταμπούλ» μου έλεγαν τα στελέχη του HDP που είχα την ευκαιρία να συναντήσω στις πρόσφατες επισκέψεις μου στις ανατολικές επαρχίες της γειτονικής χώρας, εκεί που χτυπούσε η καρδιά του κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών. Είναι η ίδια καρδιά που χτυπά στο Λαύριο και ο ήχος της ακούστηκε μετά από χρόνια σιωπής.

https://left.gr

Αρέσει σε %d bloggers: