Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
Lavriaki.gr
ΛαύριοΜακρόνησοςΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Λαύριο: Τίμησαν τους αλύγιστους της Μακρονήσου (Φώτος)

Εκατοντάδες Μακρονησιώτες, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, απόγονοι, εργαζόμενοι και νέοι από διάφορες περιοχές της χώρας, τίμησαν τους αλύγιστους της Μακρονήσου, στην εκδήλωση της ΠΕΚΑΜ που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Λαύριο αφού, λόγω των ισχυρών ανέμων, δεν έγινε δυνατό να αποπλεύσει το πλοίο που θα μετέφερε τον κόσμο, απέναντι, στη Μακρόνησο.

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος. «Το ΚΚΕ, ενόψει και των 100 χρόνων της ιστορίας του» τόνισε, «τιμά τους ήρωες του αγώνα, τους αλύγιστους αγωνιστές – τόσο τους επώνυμους, γνωστούς ή λιγότερο γνωστούς, αλλά και τους ανώνυμους που έδωσαν τα πάντα στον αγώνα. Και η καλύτερη τιμή γι αυτούς τους αγωνιστές, σήμερα, είναι η συμμετοχή μας στους καθημερινούς αγώνες ώστε να γίνουν τα οράματά τους πραγματικότητα». Ειδικότερα, αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση, κάλεσε τους συγκεντρωμένους «να απαντήσουμε στα αδιέξοδα των μνημονίων και να μη διαλέξουμε ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Αλλά με τον αγώνα μας να διεκδικήσουμε την ανάκτηση των απωλειών σε μισθούς, συντάξεις και δικαιώματα των εργαζομένων, συμμετέχοντας στα συλλαλητήρια των εργαζομένων, στους λαϊκούς αγώνες. Να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους παλεύουν για τα δικαιώματά τους, όπως οι ναυτεργάτες του πλοίου “Ταξιάρχης” (σσ. που ήταν αγκυροβολημένο δίπλα στην προβλήτα και οι εργαζόμενοί του κάνουν επίσχεση εργασίας). Ετσι τιμάμε καλύτερα τους αμετανόητους της ταξικής πάλης», συμπλήρωσε.

Στο ιστορικό της Μακρονήσου, καθώς και της εν ψυχρώ δολοφονίας πάνω από 350 δεσμωτών – αγωνιστών το Φλεβάρη – Μάρτη 1948, αναφέρθηκαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΠΕΚΑΜ, Γρηγόρης Ριζόπουλος και Λάζαρος Κυρίτσης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε απαγγελίες, τραγούδια και μουσική από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη» που δημιούργησαν αγωνιστική ατμόσφαιρα, προκαλώντας έντονη συγκίνηση στους συμμετέχοντες. Στο τέλος της εκδήλωσης, στεφάνια ρίχτηκαν στη θάλασσα απέναντι από τη Μακρόνησο.

http://www.902.gr

pekam-makronhsos5

pekam-makronhsos3

pekam-makronhsos2

pekam-makronhsos4

pekam-makronhsos1