Σάββατο, 24 Μαΐου, 2025
Lavriaki.gr
ΛαυρεωτικήΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Μοχλός ανάπτυξης γεωτουρισμού το γεωπάρκο της Λαυρεωτικής

Οι δυνατότητες ανάπτυξης γεωτουρισμού μέσω της ανάδειξης του γεωπάρκου Λαυρεωτικής αναδείχθηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και ο Δήμος Λαυρεωτικής με τίτλο «Γεωπάρκο Λαυρεωτικής – Όραμα για Εκπαίδευση και Γεωτουρισμό» στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς τόνισε ότι η περιοχή της Λαυρεωτικής αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικολογικά, πολιτισμικά αποθέματα της Γης και είναι διάσπαρτος από μοναδικής μεταλλευτικής αξίας και σπουδαιότητας φυσικά μνημεία.

Διαβεβαίωσε δε, ότι θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την υλοποίηση αυτού του οράματος που θα επιφέρει τόνωση των τοπικών κοινωνικο-οικονομικών δραστηριοτήτων, έτσι ώστε, όπως είπε, να δημιουργηθούν και να αναπτυχθούν επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον Γεωτουρισμό, τη διάδοση και την προώθηση επισκέψεων και περιηγήσεων, την περιβαλλοντική εκπαίδευση, υποστηρίζοντας έτσι την τοπική οικονομία.

Η γεωλόγος Ειρήνη Θεοδοσίου παρουσίασε το έργο «Γεωπάρκο Λαυρεωτικής», ενώ η υπεύθυνη του έργου κ. Ευγενία Μωραΐτη, γεωλόγος/ΙΓΜΕ, αναφέρθηκε στην γεωμορφολογία της περιοχής και τόνισε ότι η περιοχή της Λαυρεωτικής χερσονήσου, τόσο από γεωλογική όσο και από κοιτασματολογική άποψη, αποτελεί μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες περιοχές του ελληνικού χώρου, επειδή συνδυάζει χαρακτηριστικά που αποδεικνύουν με μοναδικό τρόπο τη στενή σχέση μεταξύ τεκτονικής, λιθολογίας και μεταλλογενετικών διεργασιών.

Μάλιστα, το ανάγλυφο της περιοχής, όπως επεσήμανε η κα Μωραΐτη, επιτρέπει τη μελέτη ποικιλίας λιθολογιών, τεκτονικών δομών και τύπων μεταλλοφορίας.

Από την πλευρά τους οι ομ. καθηγητές Κωνσταντίνα Τσάιμου και Νίκος Σκαρπέλης παρουσίασαν αντιστοίχως το υπαίθριο μουσείο της αρχαίας μεταλλείας και τη δυνατότητα τα παλαιά μεταλλεία της Λαυρεωτικής να αποτελέσουν ένα σημαντικό μοχλό ανάπτυξης του γεωτουρισμού.

Ιδιαίτερη αναφορά στον Εθνικό Δρυμό Λαυρίου ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους έκανε ο δασολόγος Γιώργος Μαχαίρας, ενώ προτάσεις για το δομημένο περιβάλλον και την ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή του Γεωπάρκου ανέπτυξε ο αρχιτέκτων/πολεοδόμος Φαίδων Παπαθεοδώρου.

Ο ομ. καθηγητής κ. Ηλίας Μαριολάκος αναφέρθηκε στη μεταβολή της Αττικοκυκλαδικής περιοχής κατά την ‘Ανω Παλαιολιθική, τη Μεσολιθική και τη Νεοελληνική εποχή.

Με το πέρας της ημερίδας ακολούθησε συζήτηση – προτάσεις για την ίδρυση του Φορέα Διαχείρισης του Γεωπάρκου και δράσεις/έργα για την αποκατάσταση/διατήρηση και την προσβασιμότητα των γεωτόπων του.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Γεώτοποι, γεωδιαδρομές, υποδομή για γεωπάρκα και ένταξή τους στο παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων Unesco».

http://www.e-typos.com