Παρασκευή, 23 Μαΐου, 2025
Lavriaki.gr
ΚαμάριζαΣούνιοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Το “Χάος” Σουνίου και τα άγνωστα αξιοθέατα της Αττικής

Γνωρίζατε ότι υπάρχει καταρράκτης στην Αττική; Ή ότι μπορεί να πάρετε τα παιδιά σας να πάτε μία βόλτα στη λίμνη της Πάρνηθας;
Μπορεί να περνάμε δίπλα τους κάθε πρωί πηγαίνοντας για δουλειά και να μην τα προσέχουμε. Κι όμως υπάρχουν κρυφά τοπία στην Αθήνα, άγνωστα στον ευρύ πληθυσμό, που αν κανείς τα αντικρίσει, θα εκπλαγεί με την ομορφιά τους.Σε δύσκολες περιόδους όπως η τωρινή, οι σύντομες αποδράσεις από την πόλη είναι η λύση για κάθε οικογένεια και κάθε παρέα που αναζητεί κάτι το οικονομικό και εναλλακτικό για το Σαββατοκύριακο. Απολαύστε τις…:

1. Γέφυρα Δουκίσσης Πλακεντίας (Βριλήσσια)
Η πεντάτοξη μαρμάρινη γέφυρα της δούκισσας, στα όρια των δήμων Μελισσίων & Βριλησσίων Επάνω από την γέφυρα, διέρχεται η οδός Δουκίσσης Πλακεντίας, την οποία προσεγγίζει κανείς από τη λεωφόρο Πεντέλης, αριστερά λίγο πριν από τα φανάρια της Πεντέλης. Είναι η γέφυρα που χτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα για να μπορεί η δούκισσα της Πλακεντίας Σοφία Λεμπρέν να μεταβαίνει στην Πεντέλη και να επιβλέπει την ανέγερση του μεγάρου της. Πρόκειται για μία πεντάτοξη γέφυρα, κτισμένη με πεντελικό μάρμαρο, με ένα από τα ακραία τόξα της, σήμερα βυθισμένο στην γη. Έχει μήκος 40 μ. ωφέλιμο πλάτος 3,50 μ. και συνολικό ύψος από το βαθύτερο σημείο του ρέματος 10 μ. Τα πέντε τόξα της έχουν όλα ακτίνα μήκους 3 μ. Ρυάκι, που πιο κάτω ενώνεται με άλλα υδάτινα ρεύματα που όλα μαζί σχηματίζουν τον Κηφισό, κυλά ακόμη κάτω από ένα από τα τόξα της (τουλάχιστον τον χειμώνα).

2. Πύργος Βασιλίσσης (Ίλιον, πάρκο Αντώνη Τρίτση)
Το πάρκο (1.000 στρ.) είναι μέρος του μεγάλου (2.500 στρ.) κτήματος που απέκτησε (μεταξύ των ετών 1848-1861) η βασιλική οικογένεια της νεοαπελευθερωθείσας Ελλάδας προκειμένου να δημιουργήσει ένα πρότυπο Κέντρο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.
Για να βελτιώσει και να εκσυγχρονίσει τις αγροτικές δραστηριότητες στην περιοχή έγιναν τότε εντατικές προσπάθειες τις οποίες επόπτευε η ίδια η Αμαλία. Στο αγρόκτημα φυτεύτηκαν χιλιάδες οπωροφόρα δέντρα, 3.700 μουριές, πολλά στρέμματα φιστικιές, ~180 στρ. αμπέλια, χιλιάδες ελαιόδεντρα και σπάνιες ποικιλίες καλλωπιστικών φυτών από το εξωτερικό. Δούλεψαν οι ανακτορικοί κηπουροί Σμιτ και Μπαρώ που είχαν φτιάξει και τον Βασιλικό Κήπο. Καλλιεργήθηκε επίσης βαμβάκι, δημητριακά, πατάτες, ψυχανθή. κ.ά.
Το κτήμα γέμισε ζώα που έφεραν από διάφορα σημεία της Ευρώπης αλλά και από την Αφρική και τις Ινδίες. Αγελάδες, πρόβατα μερινός, αραβικά άλογα, μέχρι και Καμηλοπαρδάλεις.Τα προϊόντα του κτήματος απέσπασαν επαίνους και βραβεία σε εκθέσεις της εποχής.
Αν και το κτήμα πέρασε ήδη από το 1870 σε χέρια άλλων ιδιωτών, υπάρχουν αρκετά στοιχεία να θυμίζουν την περίοδο εκείνη. Μεταξύ αυτών βέβαια, ο “πύργος βασιλίσσης”. Πρόκειται για την βασιλική έπαυλη που κατασκευάστηκε στη θέση ενός παλιού πύργου. Το κτίσμα είναι γοτθικού ρυθμού, κατ’απομίμηση του πύργου Hohen Schwangau όπου γεννήθηκε ο Όθωνας.
Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» βρίσκεται στη θέση με το τοπωνύμιο “Πύργος Βασιλίσσης” στο Δυτικό Τμήμα του αστικού ιστού της Αθήνας στα διοικητικά όρια του Δήμου Ίλιον και γειτνιάζει με τους Δήμους Αγ. Αναργύρων στα ανατολικά και Καματερού στα Βόρεια.
Αποτελεί τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου στον αστικό ιστό της Αθήνας, συνολικής έκτασης 1.150 στρέμματα (ενδεικτικά το Hyde Park στο Λονδίνο έχει έκταση 1.420 στρέμματα και ο Εθνικός Κήπος 158 στρέμματα).
Σήμερα, το Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης” γίνεται σημαντικός πόλος έλξης για τους κατοίκους της Αττικής, ιδιαίτερα κατά τα Σαββατοκύριακα όπου τα τρία μεγάλα πάρκινγκ που λειτουργούν στην είσοδο του πάρκου και στο γειτονικό εμπορικό κέντρο και η εύκολη πρόσβαση μέσω Αττικής ή Εθνικής οδού (και σύντομα μέσω προαστιακού σιδηροδρόμου, με σταθμό που δημιουργείται στην είσοδο του Κτήματος Βασιλίσσης) διευκολύνουν την μεγάλη επισκεψιμότητα του Πάρκου.

3. Λίμνη Μπελέτσι (Ιπποκράτειος Πολιτεία)
Η λίμνη Κιθάρα ή λίμνη Μπελέτσι είναι μία μικρή λίμνη που βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων περίπου στις ανατολικές πλαγιές τις Πάρνηθας, στην περιοχή Ιπποκράτειος Πολιτεία της κοινότητας Αφιδνών, νοτιοδυτικά της κορυφής Μπελέτσι. Μετά τη Βαρυμπόμπη και το Κατσιμίδι, φτάνετε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Στρίβετε αριστερά στην οδό Κίρκης και η μικρή αυτή λίμνη θα απλωθεί μπροστά σας. Πρόκειται για τεχνητή λίμνη η οποία δημιουργήθηκε πριν τριάντα περίπου χρόνια, όταν η διάνοιξη ενός δασικού δρόμου για τη σύνδεση του Αγ. Μερκουρίου με τις Αφίδνες (Κιούρκα) έφραξε την διέλευση των νερών που ανάβλυζαν από τις πηγές τις Κιθάρας, με αποτέλεσμα το σχηματισμό της λίμνης. Η λίμνη έχει μέγιστη διάμετρο 150 μέτρα περίπου και μέγιστο βάθος 4 μέτρα[. Σήμερα αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο της περιοχής καθώς συναντώνται αποδημητικά πουλιά και ψάρια, κυρίως κυπρίνοι. Η λίμνη τα τελευταία χρόνια σταδιακά περικυκλώνεται από σπίτια καθώς γύρω της επεκτείνεται ο οικισμός της Αγίας Τριάδας, καταστρέφοντας το πυκνό πευκοδάσος της γύρω περιοχής.

4.Αγία Μαρίνα (Πάρνηθα)
Πίσω από το χωριό του Αυλώνα στη Βόρεια Πάρνηθα βρίσκεται η Αγία Μαρίνα. Για να φτάσει κάποιος μέχρι εκεί μπορεί να πάει στον ασφάλτινο δρόμο με αυτοκίνητο μέχρι την Αγία Τριάδα, να συνεχίσει στον χωματόδρομο μέχρι τον Προφήτη Ηλία και μετά πεζή να φτάσει στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας.

5. Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή (Οδός Διδότου, Κολωνάκι)
Η γαλλική σχολή, που ιδρύθηκε το 1846, δεν είναι μόνο το παλαιότερο ξένο ινστιτούτο που ιδρύθηκε στην Αθήνα, μα επίσης το πρώτο ακαδημαϊκό γαλλικό ινστιτούτο εκτός Γαλλίας. Η ίδρυσή του συνδέεται με το γαλλικό φιλελληνισμό, αλλά και με την πολιτική της Γαλλίας στην ανατολική μεσόγειο, την εποχή εκείνη Σπουδαία προσφορά στον τόπο και στην ιστορία με τον ομορφότερο και μεγαλύτερο ιδιωτικό κήπο των Αθηνών. Η είσοδος επιτρέπεται ορισμένες μέρες και ώρες.

6. Καταρράκτης (Πεντέλη)
Τα νερά είναι καθαρά, βαθιά και προσφέρονται για μπάνιο. Η πρόσβαση γίνεται ακόμα και με αστικό λεωφορείο. Από το Χαλάνδρι επιβιβάζεστε στο 451 αστικό λεωφορείο προς Παλαιά Πεντέλη (μέσω Καλλιθέας) και είτε κατεβαίνετε στην 1η είτε στη 2η στάση επί της οδού Αχαιών όπου θα συναντήσετε ένα μικρό άνοιγμα εν είδει χωματόδρομου. Στρίψτε και θα τον δείτε από ψηλά. Από κει ξεκινά το μικρό μονοπάτι, που θα σας πάει κοντά του σε τρία μόνο λεπτά.

7. Χάος (Σούνιο – από Ανάβυσσο)
Ένα σπάνιο μνημείο της φύσης, η δολίνη Χάος. Ένα τεράστιο βύθισμα από κατάπτωση οροφής μεγάλου σπηλαίου που μοιάζει με των Διδύμων Αργολίδας. Χρησιμοποιείται για σεμινάρια από τους σπηλαιολόγους, με το ενδιαφέρον κάθετο κατέβασμα των 70μ.Όπως βρίσκεται κανείς στον κεντρικό δρόμο του Σουνίου και κινείται προς Λαύριο, στρίβει αριστερά στην ταμπέλα που δείχνει προς Άγιο Κωνσταντίνο. Τρία περίπου χιλιόμετρα πιο πάνω θα συναντήσει στα δεξιά μία εκκλησία. Περίπου ένα χιλιόμετρο (ή και λιγότερο) πιο κάτω, υπάρχει δεξιά ένα ξέφωτο που συνήθως σταθμεύουν οι πυροσβέστες της περιοχής. Μπαίνει δεξιά σε αυτό το ξέφωτο με το αυτοκίνητο και στο βάθος του είναι το Χάος.

8. Βοτανικός Κήπος Αλεξάνδρου Διομήδους (Ιερά Οδός 401, Χαϊδάρι)
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο βοτανικό κήπο της ανατολικής Μεσογείου, μια σπάνια περίπτωση άλσους, όπου φιλοξενούνται 2500 είδη φυτών, πολλά από τα οποία σχετίζονται με διάφορους αρχαίους ελληνικούς μύθους ή ήταν αφιερωμένα στους θεούς. Εδώ καλλιεργείται ακόμη το κώνειο, το δηλητήριο, με το οποίο έδωσε τέλος στη ζωή του ο φιλόσοφος Σωκράτης. Mέσα στα όρια του Διομήδειου Κήπου διασώζονται εκατοντάδες μέτρα της αρχαίας Ιεράς οδού. Στο παρελθόν στο χώρο αυτό γινόταν εξόρυξη πέτρας και σιδήρου.

Πηγή: tourportal.gr