Οι πρώτες φωτογραφίες από τα έργα για το αιολικό πάρκο στο νησάκι Σαν Τζώρτζη του Σουνίου!

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για τη δημιουργία του πρώτου αιολικού πάρκου κυριολεκτικά μεσοπέλαγα.

Η ακατοίκητη νησίδα του Αγίου Γεωργίου ή Σαν Τζώρτζη, στα ανοικτά του Σουνίου, έχει μετατραπεί σε ένα εργοτάξιο προκειμένου να δημιουργηθεί το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα καθώς η νησίδα των 4.300 στρεμμάτων βρίσκεται σε απόσταση 12 μιλίων από το Σούνιο.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου (2010 και τροποποίηση το 2014) στο νησί εγκαθίστανται 23 ανεμογεννήτριες και υποσταθμός ανύψωσης της τάσης, που θα συνδεθεί με το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λαύριο μέσω υποβρυχίου καλωδίου υψηλής τάσης.

Για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών, δημιουργήθηκε κεντρικός δρόμος 11,5 χλμ. και εργοταξιακοί δρόμοι 5 χλμ., ενώ η κορυφογραμμή του νησιού «ισιώθηκε» με επιχωματώσεις και καθαιρέσεις.

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) είχε εκφράσει αντιρρήσεις, επισημαίνοντας ότι ο Άγιος Γεώργιος είναι μεταναστευτικός σταθμός, χώρος αναπαραγωγής ή μόνιμο ενδιαίτημα για αρκετά είδη από θαλασσοπούλια.

Αυτό όμως που προβληματίζει περισσότερο όσους ενδιαφέρονται ή ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος είναι τα μελλοντικά σχέδια – οι ανεμογεννήτριες στον Σαν Τζώρτζη θα αποτελέσουν «μπούσουλα» – για αιολικά πάρκα σε βραχονησίδες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ορνιθολογικής Εταιρίας, από τις 722 ακατοίκητες νησίδες (από 20 έως 5.000 στρέμματα) στη χώρα μας, οι 479 (το 66%) ανήκουν στο δίκτυο Natura, γεγονός που δημιουργεί έντονο σκεπτικισμό για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς που υπάρχουν.

Οι φωτογραφίες αναρτήθηκαν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, από τον πολιτικό μηχανικό και δημοτικό σύμβουλο Μαρκοπούλου Βασίλη Μεθενίτη.

aioliko1

aioliko2

aioliko3

aioliko4

aioliko5

aioliko6

aioliko7

aioliko8

aioliko9

http://www.notioanatolika.gr

Αρέσει σε %d bloggers: