Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
Lavriaki.gr
ΙΣΤΟΡΙΚΑΛαύριο

Λαύριο: «Κάθε δρόμος και μια ιστορία»

ΟΔΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ Πήρε το όνομά της από τον καθεδρικό ναό της Αγίας Παρασκευής, που βρίσκεται στο δρόμο αυτό. Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής πήρε το όνομά της από μια εικόνα της Αγίας Παρασκευής που βρέθηκε κοντά στο σημείο όπου χτίστηκε ο σημερινός ναός. Η ακριβής ημερομηνία της ανέγερσης του ναού δεν είναι γνωστή.Κατά πάσα πιθανότητα πρέπει να έχει ανεγερθεί μεταξύ των ετών 1876 και 1880. Η οδός της Αγίας Παρασκευής ξεκινά από το κέντρο της πλατείας του Λαυρίου και τελειώνει στις παρυφές ενός λόφου.

ΟΔΟΣ ΑΙΣΩΠΙΔΗ ΙΩΑΝΝΗ Ο γιατρός Ιωάννης Αισωπίδης ήταν δήμαρχος Λαυρίου από το 1895 ως το 1896. Ήταν από τους πρώτους δημάρχους, αφού ο Δήμος Λαυρίου σχηματίστηκε το έτος 1835 με το από 1-10-1835 διάταγμα. Η προηγούμενη ονομασία του δρόμου ήταν Θεμιστοκλέους. Επίσης, υπάρχει και η οδός Αισωπίδη που ξεκινά από την οδό Στράβωνος και καταλήγει στην οδό Μητροπούλου.

ΟΔΟΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ Ονομάστηκε έτσι από την Ακρόπολη της Αθήνας, που χτίστηκε το 3500 π.Χ. Παλιά η Ακρόπολη ήταν το ανάκτορο του ηγεμόνα. Τον 5ο αιώνα π.Χ. επάνω στο λόφο της Ακρόπολης στην Αθήνα χτίστηκαν κλασικά αριστουργήματα όπως ο Παρθενώνας, ο ναός της Αθηνάς Νίκης κ.ά, τα οποία θαυμάζει ο κόσμος ως σήμερα. Σήμερα η Ακρόπολη διατηρείται ως αρχαιολογικός χώρος.

ΟΔΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Ο Ανδρέας Αλεξάνδρου καταγόταν από την Άμφισσα. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος και ήταν αγρότης και η μητέρα του λεγόταν Ευαγγελία. Ο ίδιος ήταν γιατρός. Ήταν και γιατρός της Γαλλικής εταιρείας. Κατηγορήθηκε από συνάδελφό του ότι ήταν κομμουνιστής επειδή δεν έπαιρνε λεφτά από τους ασθενείς του. Εκτελέστηκε μαζί με άλλους εκατό πατριώτες από τους Γερμανούς σε αντίποινα για το σαμποτάζ στο Κούρνοβο το 1941. Ζει η κόρη του Ευαγγελία, σύζυγος Νικολάου Γλαντζή και τα εγγόνια του. Το όνομά του αναγράφεται στο ηρώο της πλατείας Ηρώων. Η παλιά ονομασία του δρόμου ήταν Θησέως.

ΟΔΟΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΟΥ Πήρε το όνομά της από τον Αλκιβιάδη, που ήταν Αθηναίος πολιτικός και στρατηγός (452 π.Χ. – 402 π.Χ.). Κηδεμόνας του ,. ήταν ο Περικλής. Ήταν μαθητής του μεγάλου φιλόσοφου Σωκράτη. Υπήρξε ακατανίκητος ηγέτης στο δήμο των Αθηναίων. Έπεισε τους Αθηναίους να εκστρατεύσουν στη Σικελία και τους οδήγησε σε φοβερή καταστροφή. Ο ίδιος ανακλήθηκε στην Αθήνα για να δικαστεί και κατέφυγε στη Σπάρτη για να αποφύγει τη δίκη. Με τις συμβουλές του οδήγησε τους Σπαρτιάτες στο θρίαμβο της Σικελίας. Αργότερα καταφεύγει στους Πέρσες, ανακαλείται το 411 π.Χ. στην Αθήνα και σημειώνει λαμπρές νίκες με το ναυτικό. Το 407 π.Χ. είναι θριαμβευτής, αλλά τον επόμενο χρόνο θεωρείται υπεύθυνος για την ήττα του Αντιόχου και εκπατρίζεται στη Θράκη. Μετά την ήττα στους Αιγός ποταμούς πάει στη Φρυγία, όπου δολοφονείται με διαταγή του σατράπη Φαρνάβαζου ύστερα από απαίτηση των Σπαρτιατών. Ο δρόμος παλιά ονομαζόταν Ξενοφώντος. Ξεκινά από την οδό Αισωπίδη και φτάνει στην οδό Κακαβά.

ΟΔΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΕΛΕΥθΕΡΙΟΥ Πήρε το όνομά της από τον κορυφαίο Έλληνα πολιτικό (Μουρνιές, Κρήτη 1864 – Παρίσι 1936). Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κι εγκαταστάθηκε ως δικηγόρος στα Χανιά (1886), όπου αναμείχθηκε καΙ στην πολιτική. Τον επόμενο χρόνο εκλέχτηκε βουλευτής Κυδωνίων. Toν Ιανουάριο του 1897 έλαβε μέρος στην επανάσταση των Κρητών, που συγκεντρώθηκαν στο Ακρωτήρι. Τον Οκτώβριο του 1910 ίδρυσε το κόμμα των Φιλελευθέρων που κυριάρχησε στα άλλα κόμματα και σχημάτισε κυβέρνηση. Το 1934 έγινε στην Κηφισιά δολοφονική απόπειρα εναντίον του, αλλά διέφυγε. Πέθανε εξόριστος στο Παρίσι το Μάρτιο του 1936. Μετά το θάνατό του, η σορός του μεταφέρθηκε στα Χανιά, όπου έγινε η κηδεία του. Ο τάφος του βρίσκεται στο Ακρωτήρι. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος επισκέφθηκε το Λαύριο το 1911. Σε αυτό το δρόμο βρίσκεται το παλιό κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου. Η προηγούμενη ονομασία του δρόμου ήταν Συγγρού. Ξεκινά από την πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Κεντρική πλατεία) και φτάνει ως το βουνό.

ΟΔΟΣ ΒΕΡΒΕΡΗ ΘΕΟΦΙΛΟΥ Ο Θεόφιλος Βερβέρης γεννήθηκε στο Λαύριο, αλλά αργότερα ακολούθησε την οικογένειά του στην Αίγυπτο, όπου ο πατέρας του έκανε τεράστια περιουσία. Γονείς του ήταν η Μαρούσα και ο Ηλίας. Ήταν ο μικρότερος από οκτώ αδέρφια (Παναγιώτης – Αντώνης – Προκόπης – Δημήτρης – Βαγγέλης – Λουλού, Κώστας και Θεόφιλος). Ήταν γιος του Ευάγγελου Βερβέρη. Το 1909 ήρθε πρώτος από όλα τα αδέρφια του στην Ελλάδα και πήγε εθελοντής στους Βαλκανικούς πολέμους, όπου σκοτώθηκε το 1912. Ο Δήμος για να τιμήσει την προσφορά του έδωσε το όνομά του σε οδό της πόλης μας που βρίσκεται κοντά στην Αγία Παρασκευή. Το όνομά του αναγράφεται στο ηρώο που βρίσκεται στην πλατεία Ηρώων. Τις πληροφορίες τις πήραμε από τον απόγονό του Παναγιώτη Βερβέρη, που ζει κι εργάζεται στο Λαύριο. Ζουν τα παιδιά του και τα ανίψια του. Λέγεται ότι η οικογένειά του ήταν τόσο αυστηρών αρχών, ώστε στο σπίτι τους είχαν φτιάξει δύο πισίνες, μία για τα αγόρια και μία για τα κορίτσια. Η προηγούμενη ονομασία του δρόμου ήταν Παυσανία. Ενώνει την οδό Κακαβά με την οδό Aισωπίδη.

ΟΔΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ Ο Ευστάθιος Βογιατζής γεννήθηκε στην Άμφισσα το 1872 και πέθανε στο Λαύριο το 1945 σε ηλικία 73 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Πολύκαρπος και η σύζυγός του Μαρία. Ήταν έμπορος και σύμφωνα με τα αρχεία του σχολείου μας ήταν αλευροπώλης. Ήταν ιδρυτικό μέλος του Εμποροεπαγγελματικοβιοτεχνικού Συλλόγου Λαυρίου και πρωτος εκλεγμένος πρόεδρός του το 1917. Επανεκλέχτηκε πρόεδρος πολλές φορές. ‘Ηταν δήμαρχος Λαυρίου τις χρονιές 1924 – 1925 και 1929 – 1934. Παλιά ο δρόμος ονομαζόταν Ζησίμου. Η οδός Βογιατζή αρχίζει από τη λαϊκή αγορά και τελειώνει στην πλατεία 25ης Μαρτίου. Παρατηρήσαμε ότι στην οδό δεν υπάρχει ταμπέλα με την ονομασία του δρόμου.

ΟΔΟΣ ΓΛΑΝΤΖΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Πήρε το όνομά της από τον Αναστάσιο Γλαντζή, που καταγόταν από τα Βάτικα. Ήρθε στο Λαύριο όταν ήταν ενός έτους. Ο Αναστάσιος Γλαντζής του Νικολάου και της Αγγελικής γεννήθηκε το 1881 στη Λακωνία και πέθανε στις 2 Φεβρουαρίου του 1951. Έμενε στην Αγια Παρασκευή. Ζουν οι δυο του κόρες (Αγγελική και Ζωή) και ο γιος του (Νίκος), καθώς και τα εγγόνια του. Ο πατέρας του ήταν ψαράς και μετά εργάτης στα μεταλλεία στο Σούνιο. Όταν σκοτώθηκε σε εργατικό ατύχημα, ο Αναστάσιος Γλαντζής ήταν μόλις ενός έτους. Επειδή ήταν ορφανός, αναγκάστηκε να δουλέψει σερβιτόρος από μικρός. Αργότερα έγινε ο πρώτος έμπορος που άνοιξε στο Λαύριο με βιομηχανικά και ναυτιλιακά είδη και ξυλεία. Πήρε το πρακτορείο εφημερίδων το 1901 μέχρι το 1990, Διετέλεσε δήμαρχος από το 1940 ως το 1941, το 1943 και από το 1946 ως το 1949. Η παλιότερη ονομασία του δρόμου ήταν Φοινίκων. Ξεκινάει από την πλατεία της λαϊκής αγοράς και σταματά στην Ανδρέα Συγγρού. Τις πληροφορίες μας έδωσε: ο γιος του Νίκος Γλαντζής.

ΟΔΟΣ ΓΡΙΒΑ ΑΓΗΣΙΛΑΟΥ Ο Αγησίλαος Γρίβας ήταν δήμαρχος Λαυρίου από το 1906 ως το 1907. Η προηγούμενη ονομασία του δρόμου ήταν Ευτέρπης.

ΟΔΟΣ ΕΡΜΟΥ Πήρε το όνομά της από τον Ερμή, γιο του Δία και της Μαίας. Με τα φτερωτά του πέδιλα και το μαγικό του ραβδί πετούσε πάνω από στεριές και θάλασσες μεταφέροντας μηνύματα σε θεούς και ανθρώπους. Ο Ερμής προστάτευε τους εμπόρους, τους αθλητές και τους οδοιπόρους. Στο δρόμο αυτό βρίσκονται και τα γραφεία του Εμποροεπαγγελματικοβιοτεχνικού Συλλόγου Λαυρίου, ο οποίος έχει και το ίδιο όνομα.

ΟΔΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ Το όνομα το πήρε από την εκκλησία της πόλης μας, που είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Δε συναντήσαμε ταμπέλα με το όνομα του δρόμου.

ΟΔΟΣ ΖΑΜΠΕΛΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ο Γεώργιος Ζαμπέλης σκοτώθηκε στην Αλβανία σε ηλικία 22 ετών. Ο παππούς του γεννήθηκε στη Σίφνο και η γιαγιά του στην Κύθνο. Οι γονείς του Ανδρέας και Ειρήνη γεννήθηκαν στο Λαύριο. Ο πατέρας του ήταν ψαράς και είχε μια αδερφή την Άννα. Γεννήθηκε το 1922. Ήταν μαραγκός στην Ελληνική Εταιρεία και βοηθούσε τον πατέρα του στο ψάρεμα. Το όνομά του αναγράφεται στο ηρώο της πλατείας Ηρώων, Σήμερα ζουν η αδελφή του Άννα Δαλαρέτου και τα ανίψια του. Παλιότερα ο δρόμος ονομαζόταν Γιγάντων.

ΟΔΟΣ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ Πήρε το όνομά της από το μυθικό ήρωα Ηρακλή. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ηρακλής πήρε πολλά θεϊκά στοιχεία από τον πατέρα του το Δία. Από παιδί ήταν πολύ δυνατός. Έκανε πολλούς άθλους στη ζωή του: σκότωσε το λιοντάρι της Νεμέας, την Ύδρα, ένα τέρας με τεράστιο σώμα και εννέα κεφάλια, Τις όρνιθες της Στυμφάλου στην Αρκαδία και πολλούς άλλους. Ο Ηρακλής απεικονίζεται σε πολλά έργα τέχνης ως ρωμαλέος άνδρας με δυνατούς μύες και νευρώδες σώμα. Ναοί Προς τιμή του υπήρχαν σε πολλά μέρη στην Ελλάδα και τη Ρώμη.

ΟΔΟΣ ΗΦΑΙΣΤΟΥ Η οδός Ηφαίστου ονομάστηκε από τον Ήφαιστο το θεό της φωτιάς και της μεταλλουργικής. Η τέχνη του αυτή είχε άμεση σχέση με την απασχόληση των κατοίκων του Λαυρίου τον περασμένο αιώνα.

ΟΔΟΣ ΙΚΑΡΟΥ Ο Ίκαρος ήταν γιος του μυθικού τεχνίτη Δαiδαλου και μαζί με τον πατέρα του εργαζόταν στην αυλή του Μίνωα, όπου είχαν πάει διωγμένοι από την Αθήνα. Ζούσαν με μεγάλες τιμές και ανέσεις όταν όμως ο Μίνωας υποψιάστηκε ότι είχαν βοηθήσει την κόρη του Αριάδνη να γλιτώσει το Θησέα που σκότωσε το Μινώταυρο, τους έριξε στη φυλακή. Εκεί ο Δαίδαλος συνέλαβε το σχέδιο να πετάξουν με φτερά από κερί. Πριν φύγουν, συμβούλεψε τον Ίκαρο να μην πετάει ούτε πολύ ψηλά ούτε πολύ χαμηλό, γιατί στην πρώτη περίπτωση τα φτερά του θα βρέχονταν και θα βάραιναν και στη δεύτερη θα έλιωναν. Ο Ίκαρος όμως παρασύρθηκε από τον ενθουσιασμό του, και τραβούσε όλο και πιο ψηλά. Κάποτε τα φτερά του έλιωσαν από τον ήλιο και ο Ίκαρος έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε. Παλιά ο δρόμος ονομαζόταν Πανός.

ΟΔΟΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ Πήρε το όνομά της από τον Ιπποκράτη, ο οποίος ήταν Έλληνας γιατρός, ο επιφανέστερος της αρχαιότητας, θεμελιωτής της επιστημονικής Ιατρικής. Γεννήθηκε στην Κω περίπου το 460 π.Χ. και πέθανε το 377 π.Χ. στη Λάρισα. Ήταν γιος γιατρού και γιατροί ήταν επίσης και τα δυο παιδιά του και ο γαμπρός του, γεγονός που σημαίνει ότι ανήκε σε συντεχνία γιατρών που κατάγονταν από τον Ασκληπιό και ονομάζονταν Ασκληπιάδες. Η τεράστια συμβολή του Ιπποκράτη και αυτό που τον έκανε σταθμό , στην ιστορία της επιστήμης είναι πως διαχώρισε την Ιατρική από τη θρησκεία και τη μαγεία και την στήριξε στην παρατήρηση και τη λογική, θέτοντας έτσι τις βάσεις της επιστημονικής Ιατρικής. Οι Ιπποκρατικοί κανόνες διατυπώνονται στο βιβλίο “Αφορισμοί” , που για δυο χιλιετίες ως και το 18ο αιώνα θεωρούνταν το θεμελιώδες κλασικό κείμενο της Ιατρικής. Υπήρξε εξάλλου ο δημιουργός του ηθικού κώδικα του ιατρικού επαγγέλματος με τον ιατρικό όρκο, με τον οποίο καθόριζε την αποστολή επαγγέλματος και τα καθήκοντα του γιατρού.

ΟΔΟΣ ΚΑΔΜΟΥ Η οδός Κάδμου έχει πάρει το όνομά της από τον ήρωα της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, ιδρυτή της πόλης των Θηβών Κάδμο. Ο Κάδμος υπήρξε τυπικό παράδειγμα πνευματικού ήρωα στον οποίο αποδίνονταν εφευρέσεις πανανθρώπινης σημασίας όπως η γραφή και η μεταλλουργία.

ΟΔΟΣ ΚΑΚΑΒΑ ΙΩΑΝΝΗ Ο Ιωάννης Κακαβάς του Αθανασίου και της Χαρίκλειας γεννήθηκε στο Λαύριο το 1917 και πέθανε 24 χρονών, το 1941 κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου όταν ήταν στρατιώτης. Ήταν αρτοποιός. Η οδός Κακαβά αρχίζει από την Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου και τελειώνει στο βουνό. Αδερφός της Κατίνας και Μαρίας. Το όνομά του αναγράφεται στο ηρώο της πλατείας Ηρώων Η προηγούμενη ονομασία του δρόμου ήταν Σοφοκλέους.

ΟΔΟΣ ΚΑΛΛIΑ Ο Καλλίας ήταν γιος του Ιππονίκου και συγγενής του Αριστείδου, πλουσιότατος Αθηναίος πολίτης. Γεννήθηκε περίπου το 511 π.Χ. Πήρε μέρος στη μάχη του Μαραθώνα, υπήρξε ιερέας στην Ελευσίνα και ανέλαβε το 449 να διαπραγματευτεί την ειρήνη μεταξύ Ελλήνων και Περσών, που πήρε το όνομά της από αυτόν. Επίσης ανέλαβε να διαπραγματευτεί την ειρήνη με τη Σπάρτη το 446 – 45 π.X. .

ΟΔΟΣ ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ Πήρε το όνομά της από την πρώτη από τις νέα Μούσες, κόρη του Δία και της Μνημοσύνης, μητέρα του Ορφέα και του Λίνου. Κατά την αρχαία παράδοση προστάτιδα της ποίησης και ειδικά της επικής. Κατά τον Ησίοδο είναι η σπουδαιότερη από τις Μούσες (“η δε προφερέστατη εστίν απέσεων”).

ΟΔΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΙΩΑΝΝΗ Ο Ιωάννης Κατσαρός του Αθανασίου και της Φλώρας γεννήθηκε το 1920 στα Βίλια Μεγαρίδας. Ήταν σμηναγός σύμφωνα με χάρτες και σχεδιαγράμματα που υπάρχουν και σκοτώθηκε στις 17 – 9 – 1947 στα Φάρσαλα στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Παλιότερα ο δρόμος ήταν συνέχεια της οδού Αγίας Παρασκευής. Δε συναντήσαμε ταμπέλα με την ονομασία του δρόμου.

ΟΔΟΣ ΚΕΚΡΟΠΟΣ Πήρε το όνομά της από τον Κέκροπα, που θεωρείται ως ο πρώτος ντόπιος βασιλιάς της Αθήνας, την οποία και έχτισε. Έκανε επίσης την πρώτη απογραφή του πληθυσμού της, θέσπισε τους πρώτους νόμους και δίδαξε το πρώτο αλφάβητο. Ήταν παιδί της Γαίας και είχε φιδίσια τα κάτω άκρα.

ΟΔΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Ο Δημήτριος Λαζαρίδης γεννήθηκε το 1925 και ήταν στρατιώτης όταν σκοτώθηκε στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Η καταγωγή του ήταν από τη Μ. Ασία. Ο πατέρας του λεγόταν Ματθαίος και η μητέρα του Παρθένα. Είχε άλλα τρία αδέλφια, τον Ιωσήφ, το Γιάννη και τη Δέσποινα. Ο πατέρας του ήταν οικοδόμος και μετά το θάνατο του γιου του του δόθηκε άδεια για περίπτερο που βρισκόταν στην οδό Κωνσταντίνου Πλειώνη. Ο ίδιος δούλευε στο φούρνο του Γεωργίου Μαλλινάκη. Σήμερα ζουν η αδελφή του Δέσποινα και τα ανίψια του. Η οδός Λαζαρίδη οδηγεί στην πλατεία του ναού της Αγίας Παρασκευής;. Το όνομά του αναγράφεται στο ηρώο της πλατείας Ηρώων. Παλιότερα ο δρόμος ονομαζόταν Στράβωνος.

ΟΔΟΣ ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ο Γεώργιος Μαρμαράς ήταν στρατιώτης που σκοτώθηκε στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο. Το όνομά του αναγράφεται στο ηρώο της πλατείας Ηρώων. Ο δρόμος ονομαζόταν παλιότερα Σοφοκλέους.

ΟΔΟΣ ΜΑΤΕΪΔΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Ο Αντώνιος Ματεϊδης γεννήθηκε το 1912. Η καταγωγή του ήταν από την Κύπρο και ήταν γιος καφεπώλη. Ο πατέρας του λεγόταν Φώτιος. Σκοτώθηκε στον πόλεμο του 1940 – 41. Το όνομά του αναγράφεται στο ηρώο της πλατείας Ηρώων. Η παλιότερη ονομασία του δρόμου ήταν Θεμιστοκλέους.

ΟΔΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΥ Πήρε το όνομά της από τον αρχιμουσικό, συνθέτη και πιανίστα (Αθήνα 1896 . Μιλάνο 1960 ). Σπούδασε πιάνο και σύνθεση στο Ωδείο Αθηνών και τελειοποίησε τις σπουδές του στις Βρυξέλλες. Μαθήτευσε στο Βερολίνο κοντά στο Φερούτσιο Μπoυζόνι. Το 1921 ήταν βοηθός αρχιμουσικού στην Κρατική Όπερα του Βερολίνου. Ασχολήθηκε με τη σύνθεση από το 1912 ως το 1937, αφήνοντας συνολικά 31 έργα. Μερικά από αυτά είναι η όπερα Αδελφή Βεατρίκη, έργα για πιάνο, μουσική δωματίου και αρκετά τραγούδια. Στις 2 Νοεμβρίου 1960 έπαθε καρδιακή προσβολή την ώρα που διεύθυνε μια δοκιμή με την Ορχήστρα της Σκάλας του Μιλάνου και έπεσε νεκρός. Η τέφρα του, κατά γραπτή επιθυμία του ίδιου, μεταφέρθηκε στην Αθήνα και τάφηκε με δημόσια δαπάνη. Η παλιά ονομασία του δρόμου ήταν Δήμητρος.

ΟΔΟΣ ΜΙΝΩΟΣ Ο βασιλιάς της Κρήτης και δικαστής στον Άδη μετά το θάνατό του. Ήταν γιος του Δία και της Ευρώπης και αδελφός του Ραδάμανθη και του Σαρπηδόνα. Από το γάμο του με την Πασιφάη, απέκτησε την Αριάδνη και τη Φαίδρα. Όταν δε θυσίασε τον ταύρο που του χάρισε ο Ποσειδώνας, αυτός θύμωσε και ενέπνευσε έρωτα στην Πασιφάη για τον ταύρο. Από την ένωσή τους γεννήθηκε ο Μινώταυρος, που κλείστηκε σε λαβύρινθο που κατασκεύασε ειδικά γι αυτόν ο Δαίδαλος. Ο Μίνωας διακρίθηκε για το νομοθετικό του έργο, τη δίκαιη και ήπια διοίκησή του. Σκοτώθηκε κυνηγώντας το Δαίδαλο από τον Κώκαλο, βασιλιά της Σικελίας. Η προηγούμενη ονομασία του δρόμου ήταν Προμηθέως.

ΟΔΟΣ ΝΕΓΡΗ ΦΩΚΙΩΝΟΣ Η οδός Φωκίωνος Νέγρη πήρε το όνομά της από το γνωστό μεταλλειολόγο, πολιτικό και πρώτο πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών. Γεννήθηκε το 1846 και πέθανε το 1928. Υπήρξε βουλευτής Αττικής και διετέλεσε δήμαρχος Λαυρίου. Έγινε υπουργός Εσωτερικών, Οικονομικών και Συγκοινωνιών. Φρόντισε για τη κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Πειραιάς – Σύνορα και πρώτος πρότεινε , στη Βουλή μέτρα για την ασφάλιση εργαζομένων και την έκδοση εκλογικών βιβλιαρίων. Με δικές του ενέργειες έφτασε στο Λαύριο το τηλέφωνο και το ηλεκτρικό ρεύμα.

ΟΔΟΣ ΟΥΡΑΝΙΑΣ Η Ουρανία είναι μία από τις εννέα Μούσες της ελληνικής μυθολογίας, προστάτιδα της αστρονομίας. Απεικονιζόταν συνήθως με στεφάνι από αστέρια στο κεφάλι, γαλάζια εσθήτα και μια σφαίρα κι ένα διαβήτη στο χέρι. Είχε και μαντικές ικανότητες. Γιος της με τον Αμφίμαρο ήταν ο Λίνος που τραγουδούσε πολύ ωραία.

ΟΔΟΣ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ Ο Περικλής ήταν πολιτικός της αρχαίας Ελλάδας. Γεννήθηκε στην Αθήνα από πλούσια αριστοκρατική οικογένεια. Έγινε αρχηγός της δημοκρατικής παράταξης. Μπόρεσε να θεμελιώσει την ευημερία και τον εκδημοκρατισμό της πόλης. Κατάργησε τον Άρειο Πάγο και κατέστησε δυνατή την εκπροσώπηση στην κυβέρνηση των χωρίς εισόδημα λαϊκών αντιπροσώπων. Κυβέρνησε από το 443 π.Χ. ως το θάνατό του εκλεγόμενος συνεχώς στρατηγός. Στην εποχή του Περικλή έχουμε τεράστια ανάπτυξη της τέχνης, με αποτέλεσμα ο 5ος αιώνας να ονομαστεί ο Χρυσός αιώνας του Περικλέους. Πριν τελειώσει η ανακωχή με τη Σπάρτη ξέσπασε ο Πελοποννησιακός πόλεμος που μαζί με το ξέσπασμα ενός λοιμού οδήγησε το 430 π.Χ. σε συνωμοσία και ανατροπή του Περικλή, ο οποίος πέθανε λίγο αργότερα από το λοιμό. Ο δρόμος περνά μπροστά από το αρχαιολογικό μουσείο.

ΟΔOΣ ΠEPΣEΩΣ Πήρε το όνομά της από το μυθικό ήρωα, γιο του Δία και της Δανάης. Μεγάλωσε στη Σέριφο, κοντά στο βασιλιά Πολυδέκτη, ο οποίος ήθελε να παντρευτεί τη Δανάη και θεωρούσε τον Περσέα εμπόδιο. Γι αυτό τον έστειλε να σκοτώσει τη Μέδουσα, ένα τέρας με γυναικείο κεφάλι Ο Περσέας το κατάφερε με τη βοήθεια του Ερμή και της Αθηνάς. Πήρε μάλιστα μαζί του το κεφάλι της. Όταν επέστρεψε στη Σέριφο και το έδειξε στον Πολυδέκτη, εκείνος το κοίταξε και μαρμάρωσε. Η Δανάη τότε έστειλε το γιο της στον πατέρα της Αρκίσιο στο Άργο.

ΟΔΟΣ ΠΛΕΙΩΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Ο Κωνσταντίνος Πλειώνης του Ιωάννη καί της Ελένης ήταν γιατρός. Γεννήθηκε στον Πύργο Εύβοιας το 1877 και πέθανε στις 28-10 του 1946 όταν ήταν 69 ετών. Η σύζυγός του λεγόταν Σταματούλα. Ήταν δήμαρχος Λαυρίου από το 1925 ως το 1929, από το 1934 ως το 1939 και από το 1941 ως το 1943. Παλιότερα ο δρόμος ονομαζόταν Θεμιστοκλέους. Στη φωτογραφία από την εφημερίδα “Ακρόπολη” διακρίνεται μαζί με επιτροπή κατοίκων σε επίσκεψη σε κυβερνητική υπηρεσία για το πρόβλημα της συγκοινωνίας. (24 Ιουλίου 1936). Η οδός Κωνσταντίνου Πλειώνη αρχίζει από την πλατεία ηρώων Πολυτεχνείου και φτάνει ως την οδό Σπετσιώτη.

ΟΔΟΣ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ Πήρε το όνομά της από τον Πλούταρχο. Ο Πλούταρχος ήταν αρχαίος Έλληνας συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Χαιρώνεια της Βοιωτίας το 50 μ.Χ. και πέθανε 120 μ.Χ. Ταξίδεψε στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και τη Ρώμη. Τα σπουδαιότερα έργα του ήταν οι “Βίοι Παράλληλοι” και τα “Ηθικά συγγράμματα”. Η οδός Πλουτάρχου ξεκινά από την οδό Αισωπίδη και φτάνει ως την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου.

ΟΔΟΣ ΠΟΡΦΥΡΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ Σκοτώθηκε στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο το 1914 – 22. Ήταν ανθυπασπιστής και το όνομά του αναγράφεται στο ηρώο της πλατείας Ηρώων. Η παλιότερη ονομασία του δρόμου ήταν Τερψιχόρης. Ξεκινάει από την οδό Λαζαρίδη και καταλήγει στο βουνό.

ΟΔΟΣ ΡΕΛΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ Ιωάννης Pέλος ήταν δήμαρχος Λαυρίου το 1901 – 1902. Επί δημαρχίας του χτίστηκε το παλιό 1o Δημοτικό Σχολείο Λαυρίου. Το όνομά του έχει η οδός όπου βρίσκεται το καινούριο κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου. Η προηγούμενη ονομασία του δρόμου ήταν λεωφόρος Kυρτιάδων.

ΟΔΟΣ ΡΩΤΤΑ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ Ο Θεμιστοκλής Ρώττας σκοτώθηκε στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο. Καταγόταν από τη Σέριφο. Το όνομά του αναγράφεται στο ηρώο της πλατείας Ηρώων, Παλιότερα ο δρόμος ονομαζόταν Μελπομένης.

ΟΔΟΣ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗ ΣΩΤΗΡΙΟΥ Ο Σωτήριος Σπετσιώτης υπηρετούσε στο ναυτικό και σκοτώθηκε 30 χρονών στη μάχη του Ατλαντικού σε ναυάγιο το 1945. Ήταν ραδιοτηλεγραφητής. Ο θάνατός του βεβαιώθηκε με την υπ’ αριθμ. 156/3-6-45 απόφαση του ειρηνοδικείου Λαυρίου με την 34613/ 13400 πιστοποιητικό Υπουργείου εμπορικής Ναυτιλίας. Ο πατέρας του Αλέξανδρος που ήταν ψαράς και η μητέρα του Αικατερίνη είχαν άλλα τέσσερα παιδιά τη Μαρία, τον Κυριάκο, την Ελένη και την Αργυρώ. Γεννήθηκε στην Ερμιόνη το 1915. Το όνομά του αναγράφεται στο ηρώο της πλατείας Ηρώων. Ο δρόμος παλιότερα είχε την ονομασία Φιλομενίδους. Ξεκινά από την οδό Καλλία και φτάνει ως την οδό Αισωπίδη.

ΟΔΟΣ ΣΤΡΑΒΩΝΟΣ Πήρε το όνομά της από το Στράβωνα, αρχαίο Έλληνα στωικό φιλόσοφο και ιστορικό (68 με 65 π.Χ. – 20 με 25 μ.Χ.). Καταγόταν από πλούσια και ονομαστή ελληνική οικογένεια. Το πιθανότερο είναι πως γεννήθηκε στην Αμάσεια του Πόντου. Ταξίδεψε στο μεγαλύτερο μέρος της τότε απέραντης Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Επισκέφτηκε τη Μ. Ασία, τη Συρία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Μεσογείου. Από τα 47 βιβλία του έφτασαν ως εμάς λίγα μόνο αποσπάσματα. Τα δύο σημαντικότερα έργα του είναι τα “Ιστορικά Yπομνήματα” και τα “Γεωγραφικά”. Ο δρόμος παλιότερα ονομαζόταν Ιππονίκου.

ΟΔΟΣ ΣΥΓΓΡΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Πήρε το όνομά της από τον Ανδρέα Συγγρό που ήταν τραπεζίτης και εθνικός ευεργέτης. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1828 και πέθανε στην Αθήνα το 1899. Οργάνωσε δική του επιχείρηση που του εξασφάλισε τεράστια περιουσία. Αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και ίδρυσε την Ηπειροθεσσαλικη τράπεζα. Με δαπάνες του έγινε το Δημοτικό θέατρο της Αθήνας, τα μουσεία της Ολυμπίας και των Δελφών κ.ά. Μετά το θάνατό του κληροδότησε σημαντικά ποσό για την ίδρυση της ομώνυμης πτέρυγας του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός” την κατασκευή της λεωφόρου Αθήνας – Φαλήρου, την ίδρυση νοσοκομείου μεταδοτικών νοσημάτων και την ανέγερση σχολείων. Υπήρξε πρωταγωνιστής και στις δυο φάσεις του λαυρεωτικού ζητήματος γιατί διέθεσε τα κεφάλαια για την εξαγορά των δικαιωμάτων της πρώτης εταιρείας του Σερπιέρι και την ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας. Η παλιότερη ονομασία του δρόμου ήταν Λεωφόρος Ελένης.

ΟΔΟΣ ΦΛΕMIΝΓΚ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ήταν Άγγλος γιατρός – μικροβιολόγος. Γεννήθηκε στα Λονδίνο το 1881 και πέθανε το 1955. Έκανε πολλές ανακαλύψεις με κυριότερη αυτή της ανακάλυψης της πενικιλίνης το 1928. Μία ανακάλυψη που έσωσε εκατομμύρια ανθρώπους από λοιμώδεις ασθένειες. Γι αυτή του την ανακάλυψη τιμήθηκε με το βραβείο “Νόμπελ Ιατρικής” το 1940. Παλιότερα ο δρόμος ονομαζόταν Αρτέμιδος.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ Είναι η κεντρική πλατεία της πόλης μας. Πήρε το όνομά της για να τιμήσει αυτούς που αντιστάθηκαν στη χούντα των συνταγματαρχών παίρνοντας μέρος στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973. Το πρώτο όνομα της πλατείας ήταν Κορδέλλα, κατόπιν μετονομάστηκε σε πλατεία Σερπιέρι και μετά σε πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Β’.

ΠΛΑΤΕΙΑ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ Πήρε αυτό το όνομα για να θυμίζει την κήρυξη της ελληνικής επανάστασης κατά των Τούρκων στις 25 Μαρτίου 1821.

Πηγή: http://1tee-lavriou.att.sch.gr