Yπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής: Στα πρότυπα του Ελαιώνα το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Λαύριο
Στη δημιουργία δύο νέων ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, στο Λαύριο και τη Σίνδο Θεσσαλονίκης, προχωρούν οι ελληνικές αρχές όπως τόνισε στο ΑΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι σε αναζήτηση και άλλων χώρων.
Στον απόηχο πάντως των δηλώσεων του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας για κίνδυνο να παγιδευτούν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, ο κ. Μουζάλας ξεκαθάρισε ότι «είναι εντελώς έξω από τη λογική μας, και το δηλώσαμε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ότι δεν θα κάνουμε τη χώρα μας ένα απέραντο στρατόπεδο». «Αυτό που φτιάχνουμε είναι χώροι μικρής φιλοξενίας, δηλαδή χώροι, όπου οι πρόσφυγες θα παραμένουν μία- δύο μέρες πριν αναχωρήσουν ή πριν ταυτοποιηθούν πλήρως. Δεν πρόκειται να φτιάξουμε φυλακές, δεν πρόκειται να μεταφέρουμε μέσα στις πόλεις στρατόπεδα προσφύγων» τόνισε ο υπουργός.
Όσον αφορά τα δύο κέντρα, θα δημιουργηθούν στα πρότυπα του Ελαιώνα και θα αφορούν τη σύντομη παραμονή των προσφύγων πριν την πλήρη ταυτοποίησή τους ή πριν την αναχώρησή τους για άλλους προορισμούς.
Διευκρίνισε ότι στο Λαύριο έχουν επιλεγεί οι εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ, ενώ στη Σίνδο έχει εντοπιστεί ένα παλιό κτήριο, που, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή. Και στις δύο περιπτώσεις έχει γίνει η απαραίτητη αυτοψία και σχεδιαστική αποτύπωση των χώρων και προχωράει η δημιουργία των κέντρων. Τα δύο κέντρα θα έχουν χωρητικότητα 500-700 ατόμων.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, τα δύο ανοιχτά κέντρα θα λειτουργήσουν σε λιγότερο από ένα μήνα, ενώ όπως εκτιμά ο κ. Μουζάλας η αλλαγή κυβέρνησης δεν θα επηρεάσει τον όλο σχεδιασμό. «Εμείς συνεχίζουμε κάτι που βρήκαμε και ελπίζω ότι η αλλαγή κυβέρνησης δεν θα επηρεάσει το σχεδιασμό μας. Είναι πράγματα τα οποία, όποια και να είναι η πολιτική σου άποψη, οι πρόσφυγες τα δικαιούνται» ανέφερε.
Ο κ. Μουζάλας τονίζει ότι για την επιλογή των δύο χώρων σε Αττική και Θεσσαλονίκη το υπουργείο έχει έρθει σε επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση.
«Λέμε στους ΟΤΑ ότι αυτοί είναι οι χώροι που πρέπει να γίνουν, πείτε μας πώς θέλετε να γίνουν, ώστε να σας διασφαλίζουν. Προσπαθούμε λοιπόν να έρθουμε σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση και μέχρι στιγμής τα καταφέρνουμε», αναφέρει και συμπληρώνει: «Είναι σαφές όμως ότι δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι του ότι οι πρόσφυγες είναι καλοί, αρκεί να μην είναι σε μας, τη στιγμή που ζητάμε από την Ευρώπη να μοιράζει τους πρόσφυγες σε όλα τα κράτη. Δεν θα κοροϊδέψουμε κανέναν, δεν θα πούμε πράγματα τα οποία δεν θα κάνουμε, αλλά αυτό πρέπει να γίνει και θα γίνει. Οι πρόσφυγες πρέπει να φιλοξενηθούν».
Σημειώνεται ότι στο νομό Κιλκίς μεταβαίνει άμεσα κλιμάκιο με εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές για την αντιμετώπιση των αυξημένων υγειονομικών αναγκών που έχουν προκύψει στην περιοχή λόγω της αυξημένης διέλευση των προσφύγων. Η απόφαση ελήφθη με πρωτοβουλία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Οι γιατροί και νοσηλευτές θα στελεχώσουν κινητή μονάδα που έχει παραχωρήσει για αυτό τον σκοπό το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Στο μεταξύ, μέσω κοινότητας στο Facebook, με τίτλο «crossing no more», οργανώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η μετακίνηση Σύρων προσφύγων από τα τουρκικά παράλια προς την Αδριανούπολη, με απώτερο σκοπό την είσοδό τους στην Ελλάδα από τα χερσαία σύνορα στον Έβρο. Η κοινότητα αριθμεί χιλιάδες μέλη και περιέχει αναρτήσεις όπως η ακόλουθη: «Εμείς, εννοώ οι πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, αποφασίσαμε να συγκεντρωθούμε κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα και να εισέλθουμε στην ευρωπαϊκή επικράτεια την 15η Σεπτεμβρίου για να αποφύγουμε τις βάρκες του θανάτου…».