Ανακοίνωση Ίδρυσης του Δικτύου Υποστήριξης Προσφύγων Λαυρεωτικής (Δ.Υ.Π.Λ.Α.)

Μετά από δυο μαζικές συνελεύσεις στις 21 και 26/9/2015 στο Μηχανουργείο στο Λαύρειο, συγκροτήθηκε μια νέα, ανοιχτή συλλογικότητα αλληλεγγύης στην περιοχή μας, το «Δίκτυο Υποστήριξης Προσφύγων Λαυρεωτικής».

Η προσπάθεια αυτή φιλοδοξεί να συσπειρώσει όλους τους συμπολίτες μας που πιστεύουν στην έμπρακτη και συλλογική αλληλεγγύη και στην ενεργοποίηση της κοινωνικής διαθεσιμότητας για αντίσταση στη βαρβαρότητα κάθε είδους, με αιχμή σε αυτή τη φάση τη στήριξη των προσφύγων, που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου και από βέβαιο θάνατο.

Με την πεποίθηση ότι:
• Κάθε άνθρωπος στον πλανήτη, οποιασδήποτε προέλευσης, έχει αναφαίρετο δικαίωμα στην κάλυψη των βασικών τουλάχιστον σωματικών και ψυχικών του αναγκών, όπως άλλωστε επιτάσσει η Διακήρυξη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ.
• Όλοι μας έχουμε τη βούληση, αλλά και το καθήκον να προσφέρουμε κάθε δυνατή ανακούφιση και στήριξη σε κάθε δοκιμαζόμενο άνθρωπο.
• Η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την πιθανότητα χωροθέτησης Κέντρου Ταυτοποίησης και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή ότι γενικά «Δεν συμφωνεί με την δημιουργία χώρου προσωρινής ταυτοποίησης-φιλοξενίας μεταναστών εντός των γεωγραφικών ορίων του Δήμου Λαυρεωτικής» δεν απηχεί το γενικό λαϊκό αίσθημα και είναι τελείως αναντίστοιχη με την ιστορία μιας πόλης ταυτισμένης με την ιδέα της έμπρακτης αλληλεγγύης, αφού και την έχει επιδείξει διαχρονικά, αλλά και την έχει δεχθεί. Είμαστε βέβαιοι ότι το Λαύρειο, πόλη προσφύγων και μεταναστών από εσωτερικό και εξωτερικό δεν απαρνείται την ταυτότητά του, ιδιαίτερα φέτος που γιορτάζει τα 150 χρόνια του.
• Η υποδοχή ενός πληθυσμού προσφύγων στην περιοχή μας, με την κατάλληλη διάθεση και διαχείριση και με επαγρύπνηση για την απόκρουση κάθε είδους εκμετάλλευσης του πόνου τους, όχι μόνο δεν θα πλήξει τους κατοίκους αλλά, αντίθετα, μπορεί να προσφέρει στην πόλη: γνώση και εμπειρία, απασχόληση σε ανέργους, σύσφιξη των κοινοτικών σχέσεων και ανάπτυξη αισθημάτων αλληλεγγύης και δράσεων αλληλοβοήθειας, που τα χρειάζονται όχι μόνον οι πρόσφυγες, αλλά και πολλοί συμπολίτες μας.

Στοχεύουμε
• Στην ενημέρωση των συμπολιτών μας και γενικά των κατοίκων όλης της περιοχής για τα πραγματικά δεδομένα που σχετίζονται με την εγκατάσταση κέντρου υποδοχής προσφύγων στην περιοχή μας και στην ευαισθητοποίηση όλων μας για δραστική συμμετοχή.
• Στην επιστημονική/επαγγελματική τεκμηρίωση κάθε επιλογής που σχετίζεται με το ζήτημα αυτό (καταλληλότητα χώρων εγκατάστασης, σίτιση, υγειονομικές συνθήκες και παροχές, μέριμνα για τα παιδιά και τους χρήζοντες ιδιαίτερης βοήθειας, ασφάλεια φιλοξενουμένων και κατοίκων κλπ).
• Στον έλεγχο των διαδικασιών εγκατάστασης και λειτουργίας του κέντρου, ώστε αυτές να γίνουν με τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια και σε όφελος των προσφύγων, αλλά και όσο γίνεται περισσοτέρων κατοίκων.
• Στη συστηματική επαφή μας με τις αρχές, κεντρικές και τοπικές, ώστε και να έχουμε υπεύθυνη, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση και να υποβάλουμε τις προτάσεις μας και τη διαθεσιμότητά μας για συμμετοχή και συνεργασία σε δράσεις αλληλεγγύης, χωρίς όμως να υποκαθιστούμε την υποχρέωση του κράτους και των δομών του να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες προσωρινής διαβίωσης στους κυνηγημένους αυτούς ανθρώπους.
• Στη συνεργασία μας με τους τοπικούς φορείς, σωματεία, συλλόγους για κοινή δράση.
• Σε δράσεις υποστήριξης της επιβίωσης και της στοιχειώδους αξιοπρέπειας ανθρώπων που πλήττονται από τη βία, φυσική και οικονομική, τον πόλεμο και τη μισαλλοδοξία. Με αλληλεγγύη, εδώ και τώρα για τους πρόσφυγες πολέμου, αλλά και παντού και πάντα για όλους τους δοκιμαζόμενους ανθρώπους.

Καλούμε τους συμπολίτες μας να πλαισιώσουν τη συλλογικότητα αυτή και να φτιάξουμε όλοι μαζί ένα δίχτυ προστασίας των κατατρεγμένων συνανθρώπων μας απέναντι στην ξενοφοβία, τον ατομικισμό, το ρατσισμό και την εκμετάλλευση. Η περιοχή μας αγκάλιασε όλα αυτά τα χρόνια όσους κατέφυγαν σ’ αυτήν κυνηγώντας το όνειρό τους για μια καλύτερη ζωή, μπορεί και τώρα να φιλοξενήσει αυτούς που παλεύουν απλά για τη ζωή τους. Ας διεκδικήσουμε όλοι μαζί μια πόλη που η καρδιά της μπορεί να μας χωρέσει όλους!

dypla-prosfyges

Αρέσει σε %d bloggers: