Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
Lavriaki.gr
Κέντρο ΠροσφύγωνΛαύριοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ Λαυρεωτικής για τη δημιουργία προσωρινού κέντρου υποδοχής προσφύγων στο Λαύριο

Το νεότερο Λαύρειο, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα έχει συγκροτηθεί ως πόλη μεταναστών και προσφύγων. Η αλληλεγγύη είναι ταυτισμένη με την παράδοσή του, αφού και την έχει επιδείξει διαχρονικά, αλλά και, πολύ περισσότερο, την έχει δεχθεί.
Είναι αυτονόητο ότι μπροστά στον ξεριζωμό, τη δυστυχία  και τον θάνατο πολλών ανθρώπων, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στη χώρα τους, η πόλη μας δεν θα μπορούσε να αδιαφορήσει.  Όπως στο παρελθόν, έτσι και τώρα, η πόλη με τις όποιες δυνάμεις της, δεν μπορεί παρά να συμπαρασταθεί στο δράμα των προσφύγων, πολλοί από τους οποίους είναι μικρά παιδιά, τα λίγα «τυχερά» που επέζησαν από τον πνιγμό.

Ακριβώς με αυτό το πνεύμα, είμαστε όμως υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι ορθώς αποκλείσθηκε ο χώρος των εγκαταστάσεων της  ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο για τη φιλοξενία των προσφύγων, διότι αντικειμενικά δεν πληρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Πρώτον, ο χώρος αυτός δεν διαθέτει κατάλληλες  υποδομές υγιεινής. Δεύτερον,  υπάρχουν σοβαρότατες επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των φιλοξενουμένων και κατ’ επέκτασιν της πόλης, δεδομένου ότι στον χώρο αυτό λειτουργούσε επί σειρά ετών βιομηχανία παραγωγής εκρηκτικών υλών.

Οι προτάσεις μας δε πάνω σ’ αυτό το οξύ προσφυγικό ζήτημα, που έχει ευρωπαϊκές και διεθνείς διαστάσεις και εξ αιτίας του οποίου δοκιμάζεται η συνείδηση κάθε ανθρώπου είναι οι παρακάτω:

  1. Πρέπει να υπάρξει ένα οργανωμένο, ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει τη δημιουργία μικρών κέντρων σε όλη την Ελλάδα, χωρητικότητας όχι μεγαλύτερο των 100 προσφύγων. Σε αντίθεση περίπτωση η δημιουργία μεγάλων κέντρων θα λειτουργήσουν ως αποθήκες ψυχών. Μια τέτοια πρόταση έχει κατατεθεί στη σύσκεψη των Περιφερειαρχών Ελλάδας.
  2. Οι προτεινόμενοι χώροι προσωρινής διαμονής των προσφύγων θα μπορούσαν να είναι οι κρατικές κατασκηνώσεις της Λαυρεωτικής, ξενοδοχεία που δεν λειτουργούν την θερινή περίοδο και επιβατηγά πλοία αγκυροβολημένα στο λιμάνι του Λαυρίου.
  3. Η δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου στη Λαυρεωτική προϋποθέτει την ενίσχυση των κοινωνικών δομών της περιοχής, όπως π.χ. του Κέντρου Υγείας, καθώς και γενικότερα υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών του πολίτη.
  4. Η όποια λύση εξευρεθεί οφείλει και πρέπει να είναι προϊόν διαλόγου και καλόπιστης συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας και της τοπικής κοινωνίας, που θα απομονώνει άναρθρες, μισάνθρωπες, υποκριτικές και ρατσιστικές κραυγές, που ακούγονται καθ΄ όλη τη διάρκεια αυτής της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης.
  5. Η οριστική επίλυση του προβλήματος δεν θα προκύψει από το πόσα καταλύματα θα δημιουργήσουμε στη χώρα μας, αλλά από κατανόηση ότι όλοι οι άνθρωποι στη γη πρέπει να έχουν πατρίδα, στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Τα παιχνίδια πολέμου από τις Μεγάλες Δυνάμεις πρέπει να λάβουν ένα τέλος στο πλαίσιο των αρχών του Ο.Η.Ε. και να δώσουν λύση στη σημερινή παράνοια.
  6. Η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λαυρεωτικής καλεί όλους τους πολίτες της περιοχής να συμμετέχουν ενεργά στα κοινωνικά κινήματα-και στους κοινωνικούς φορείς-που πρέπει να είναι ακηδεμόνευτα και αυτόνομα από οποιαδήποτε κομματική επιρροή, γιατί έτσι είναι  ενωτικά, μαζικότερα και μπορούν να πετύχουν καλύτερα το στόχο, που έχουν θέσει.
  7. Τέλος, υπογραμμίζουμε ότι το μείζον θέμα της προσφυγιάς δεν αντιμετωπίζεται με προχειρότητα και δεν προσφέρεται για μικροπολιτική εκμετάλλευση και ψηφοθηρία.