Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
Lavriaki.gr
Δήμος ΛαυρεωτικήςΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Συνέδριο του Συμφώνου των Δημάρχων στις Βρυξέλλες: παρών ο Δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς

Στις Βρυξέλλες παρέστη ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του «Νέου Ολοκληρωμένου Συμφώνου των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια» (The New Intergrated Covenant of Mayors On Climate and Energy) στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο και υπέγραψε.

Το Σύμφωνο των Δημάρχων είναι η πρώτη φιλόδοξη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο η τοπική αυτοδιοίκηση και οι πολίτες, να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με ταυτόχρονη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί την κυριότερη ευρωπαϊκή κίνηση στην οποία συμμετέχουν τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι οποίες δεσμεύονται εθελοντικά να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις περιοχές τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση  ο Δήμος Λαυρεωτικής έχει αναλάβει εδώ και αρκετούς μήνες την υλοποίηση μιας σειράς έργων, δίνοντας προτεραιότητα στο:

Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ»

Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης τόσο στο Δημαρχείο όσο και σε άλλα κτίρια στα οποία στεγάζονται υπηρεσίες του Δήμου μας. Οι ενέργειες αυτές αφορούν την αντικατάσταση κουφωμάτων με αντίστοιχα νέου τύπου και διπλά τζάμια, την τοποθέτηση θερμομονωτικών κελύφων εξωτερικά στα κτίρια , οικονομικών λαμπτήρων (τύπου LED), φύτευση ταράτσας, την αντικατάσταση των υπάρχοντων καυστήρων με καινούργιους οικονομικότερους, την τοποθέτηση νέου συστήματος εξαερισμού, κλιματισμού και θέρμανσης με αντλίες θερμότητες. Ταυτόχρονα στις οροφές σχολείων του Δήμου μας, γίνεται ειδική θερμομόνωση και υγρομόνωση. Ο συνολικός προϋπολογισμός των προαναφερθέντων έργων ανέρχεται στις 396.000 ευρώ.

Με κριτήριο τη μεγιστοποίηση της ενεργειακής αποδοτικότητας των προτεινόμενων ενεργειών του Συμφώνου, καθώς και την ευρύτερη δυνατή κοινωνική ευαισθητοποίηση σε θέματα εξοικονόμησης, μελετώνται ενεργειακές και οικονομικά αποδεκτές δράσεις για το Δήμο και τους πολίτες του σήμερα και του αύριο, στο πλαίσιο της Εθνικής, Κοινοτικής και της παγκόσμιας πολιτικής για την αειφόρο ανάπτυξη και τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Με τα παραπάνω υπόψη, γίνεται ένας στρατηγικός σχεδιασμός προκειμένου να ενσωματωθούν στα έργα του Δήμου μας και άλλα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης, που θα αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

loukas-vrixeles1

loukas-vrixeles2

loukas-vrixeles3