Επίσκεψη του Δημάρχου του Quimper στο Δήμο Λαυρεωτικής
Στο Δήμο Λαυρεωτικής βρέθηκε ο Δήμαρχος Ludovic Jolivet της αδελφοποιημένης πόλης του Λαυρίου Quimper, συνοδεία τριών αντιδημάρχων και της υπεύθυνης δημοσίων σχέσεων του Δήμου, αλλά και δύο μελών της Επιτροπής Αδελφοποίησης Quimper – Lavrio. Η γαλλική αποστολή φιλοξενήθηκε από το Δήμο μας για τρεις ημέρες.
O Δήμος μας είναι αδελφοποιημένος από το 2008 με το Quimper, μια πόλη 70.000 περίπου κατοίκων στην περιοχή της Βρετάνης, στη Γαλλία. Το Quimper (Κιεμπέρ) είναι μια παραθαλάσσια πόλη, πάνω στον Ατλαντικό ωκεανό , του οποίου η οικονομία στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό και την ελαφρά βιομηχανία. Στο Δήμο του Quimper, στο επίπεδο της πολιτιστικής ανταλλαγής, από το 2011 και κάθε καλοκαίρι φιλοξενούνται και εργάζονται για 1 μήνα νέοι από το Δήμο μας.
Τη γαλλική αντιπροσωπεία υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς μαζί με τον Αντιδήμαρχο κ. Παναγιώτη Τσίκλο, τη Γενική Γραμματέα του Δήμου κ. Αταλάντη Μιχελογιαννάκη και την Ειδική Σύμβουλο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσων κ. Νατάσα Βασιλοπούλου. Ο Γάλλος Δήμαρχος ξεναγήθηκε σε όλο το Δήμο Λαυρεωτικής, ξεκινώντας από τους αρχαιολογικούς χώρους του Σουνίου, το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (πρώην Γαλλική Εταιρία), επισκέφθηκε το μουσείο κεραμικής τέχνης Π. Βαλσαμάκης, το Ορυκτολογικό μουσείο Καμάριζας το Ορυκτολογικό και το Αρχαιολογικό μουσείο Λαυρίου, αγροτικές εκτάσεις στην Κερατέα , το Κέντρο Αποκατάστασης Κ.Πρίφτης, την παραλία της Κακής θάλασσας αλλά και τις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης Ζ’Παιδική Εξοχή στην Κερατέα, ενώ παράλληλα δοκίμασαν την παραδοσιακή μεσογειακή κουζίνα στην περιοχή μας.
Βασικός στόχος και φιλοδοξία του Δήμου μας είναι να προωθηθούν τόσο οι πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο Δήμων , όσο και να αναδειχθεί όλη η επιχειρηματική δυναμικότητα του Δήμου Λαυρεωτικής, με μακροπρόθεσμο στόχο μια οικονομική συνεργασία σε διάφορα επίπεδα (τουρισμός, κοινές επενδύσεις, εξαγωγές τοπικών προϊόντων κ.α.) που θα μπορούσε να τονώσει την τοπική οικονομία. Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία προβολής του Δήμου μας, ενώ ο Γάλλος Δήμαρχος κ. Jolivet σημείωσε ότι οι δύο πόλεις έχουν αρκετά κοινά σημεία επαφής και είναι θετικά διακείμενος στη διεύρυνση των οριζόντων συνεργασίας.
Η γαλλική αντιπροσωπεία αναχώρησε χθες για την πόλη του Quimper και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την περιοχή μας και την ελληνική φιλοξενία.
Σας ευχαριστούμε για αυτήν την σελίδα και ακόμα περισσότερο για τις θαυμάσιες μέρες που περάσαμε μαζί σας. Σας περιμένουμε στο Quimper.
ΕΡΩΤΗΜΑ προς κάθε “υπεύθυνο”.
Στο πρόγραμμα των ενημερωτικών περιηγήσεωνκαι ξεναγήσεων στα μνημεία της Λαυρεωτικής ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ, από υπεύθυνους αρχαιολόγους για την περιοχή.
1)ο Θορικός με το αρχαιότερο χρονολογημένο μεταλλευτικό έργο της 3ης χιλιετίας π.Χ. (την Στοά 3), και το αρχαιότερο θέατρο,
2) τα αρχαία ιερά και ο οικισμός στο ακρωτήριο του Σουνίου.
3) ο οργανωμένος Αρχαιολογικός Χώρος με τα αρχαία μεταλλουργικά εργαστήρια, στον Δρυμό.
4) και τέλος το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρείου, όπου παρουσιάζεται η ζωή στην Λαυρεωτική, απο την Νεολιθικη εποχή ( σπηλιά του Κίτσου), τους αρχαίους χρόνους με επιγραφές απο τα μεταλλεία, μέχρι τα πρωτοχριστιανικά χρόνια ( 4ος αι. μ.Χ.), και όπου υπάρχουν επιστημονικά συγγράμματα, εκδόσεις του Υπουργείου Πολιτισμού..
Να σημειώσω ότι η έρευνα στη σπηλιά του Κιτσου ( 1968-1973), που απέδωσε ευρήματα από την ΠΑΛΑΙΟΛIΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ( 40.000 π.Χ.) ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ της ΝΕΟΛΙΘΙΚΗΣ (3.500 π.Χ. ) είναι μια “ΓΑΛΛΟΕΛΛΗΝΙΚΗ” ‘ερευνα επικεφαλής της οποίας ήταν η Νicole Lambert, σύζυγος του τότε Διευθυντή της Γαλλικης Εταιρείας.
Ι
ΠΡΟΤΡΟΠΗ προς Λαυρειώτες και επισκέπτες:
ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ