Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
Lavriaki.gr
Κέντρο ΠροσφύγωνΛαύριοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ανακοίνωση των κοινωνικών φορέων του Λαυρίου για τους πρόσφυγες

Πολίτες της Λαυρεωτικής,
Eίμαστε μάρτυρες καθημερινά της  «εξόδου» των προσφύγων προς τις ευρωπαϊκές χώρες, αυτών που απεγνωσμένα ζητούν μια θέση στον ήλιο, κυνηγημένοι από τη βαρβαρότητα του πολέμου και την κοινωνική εξαθλίωση. Πολλοί, μεταξύ των οποίων ανυπεράσπιστα παιδάκια, βρίσκουν τραγικό θάνατο στη θάλασσα του Αιγαίου και της Μεσογείου.

Ο ελληνικός λαός στη συντριπτική του πλειοψηφία εκφράζει την έμπρακτη αλληλεγγύη του προς τους δεινώς πάσχοντες συνανθρώπους μας, στη θέση των οποίων και εκείνος έχει βρεθεί αρκετές φορές στη μακρά διάρκεια της ιστορίας του.

Ο κάθε πολίτης, ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά, κοινωνικοί φορείς, συλλογικότητες, λαοί, κράτη κρίνονται  μπροστά σ’ αυτήν την ακραία ανθρωπιστική κρίση.

Η πόλη μας, το πολύπαθο Λαύριο, πόλη μεταναστών και προσφύγων, δεν είναι δυνατόν να αδιαφορήσει. Σε όλη τη νεότερη ιστορία της Λαυρεωτικής οι εργαζόμενοι, οι πολίτες έχουν δεχθεί την κοινωνική, διεθνιστική αλληλεγγύη. Αναφερόμαστε, ενδεικτικά, στο τελευταίο τεράστιο κύμα συμπαράστασης και έμπρακτου ανθρωπισμού που εκφράσθηκε προς την πόλη μας την περίοδο της αποβιομηχάνισης και της μαζικής ανεργίας και φτώχειας, 1990-1995, όπως επίσης και στην αλληλεγγύη απ’ όλες τις γωνιές της Ελλάδας, αλλά και το εξωτερικό προς τον μεγαλειώδη αγώνα της Κερατέας για να μην γίνει σκουπιδότοπος η Λαυρεωτική. Ας τα θυμόμαστε αυτά, όταν και οι άλλοι έχουν ανάγκη.

Εμείς οι κοινωνικοί φορείς της πόλης, όπως και στο παρελθόν εκφράσαμε τη συμπαράστασή μας στους πρόσφυγες του Κέντρου Λαυρίου και στον λαό της Σερβίας, εξ αιτίας του τότε πολέμου, αλλά και σε όσους άνεργους συμπολίτες μας πλήττονται από την άγρια λιτότητα των τελευταίων χρόνων, έτσι και τώρα ενώνουμε τις δυνάμεις μας, βροντοφωνάζουμε ότι το πραγματικό, το αληθινό Λαύριο βρίσκεται εδώ και οργανώνουμε τη συμπαράστασή μας προς τους πρόσφυγες. Συγκεκριμένα:

Συγκεντρώνουμε στον χώρο του Ιδρύματος Αβραμίδη επί της οδού Ερμού παραπλεύρως του Εμπορικού  Συλλόγου τα είδη  που αναφέρονται στην πρόσθετη σελίδα (με κόκκινο χρώμα τα επείγοντα) για  τους διαμένοντες προσωρινά στους διάφορους χώρους της Αθήνας και αλλού. Επίσης ανάλογη υποστήριξη αισθανόμαστε την ανάγκη  να προσφέρουμε και στους πρόσφυγες του Κέντρου Λαυρίου, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, ένα εκ των οποίων είναι η στατικότητα του κτιρίου, όπου στεγάζονται και στο οποίο επείγουν επισκευαστικές εργασίες.

Σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη στο μέλλον για φιλοξενία προσφύγων, επειδή η πληγή είναι ανοιχτή και αιμορροούσα, δηλώνουμε αποφασισμένοι να φροντίσουμε να υπάρξουν τέτοιοι χώροι προσωρινής υποδοχής και καταγραφής τους -και όχι αποθήκες ψυχών- με όλες τις προϋποθέσεις υγιεινής και προστασίας, όπως είναι οι κρατικές κατασκηνώσεις της Λαυρεωτικής ή άλλα κατάλληλα κέντρα, που είτε υφίστανται, είτε θα δημιουργηθούν γι’ αυτόν τον σκοπό. Είναι επίσης αυτονόητο ότι σε μια τέτοια περίπτωση επιβάλλεται να φροντίσει η Πολιτεία για την  πλήρη κάλυψη του Κέντρου Υγείας σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και αναλώσιμα.

Κάνουμε ξεκάθαρη τη θέση μας ότι ορθώς αποκλείσθηκε ο χώρος της ΠΥΡ-ΚΑΛ για να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες, διότι είναι παντελώς ακατάλληλος από κάθε άποψη υγιεινής και ασφάλειας και για εκείνους και για την πόλη.

Το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα και πρέπει να λυθεί στο πλαίσιο των αρχών του ΟΗΕ, να καταργηθεί η συνθήκη του «Δουβλίνου» της Ε.Ε., που καθιστά τους πρόσφυγες διπλά αιχμάλωτους. Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις χωρών, που ωφελούνται από τους πολέμους, προστατεύοντας τα δικά τους συμφέροντα, με την πάγια τακτική τους του «διαίρει και βασίλευε», κερδίζοντας από τη μετανάστευση και την προσφυγιά.

Εμείς οι κοινωνικοί φορείς και συλλογικότητες της Λαυρεωτικής συμπαραταχθήκαμε για να εκφράσουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας προς τους πρόσφυγες, αλλά και για να αποκαταστήσουμε την τιμή και το πρόσωπο της πόλης μας, στο μέτωπο της οποίας έχει γραφτεί με ανεξίτηλα γράμματα η εργατική και κοινωνική αλληλεγγύη, όρος ύπαρξής της από την αρχή της ιστορίας της μέχρι σήμερα.

Αυτή η πόλη του πολιτισμού, δεν μπορεί να έχει σχέση με ρατσιστικές, μισάνθρωπες, ξενοφοβικές κραυγές, που χρησιμοποιούνται για να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη για τις πραγματικές αιτίες της φτώχειας, της ανεργίας και της προσφυγιάς. Ο πατριωτισμός-και όχι ο εθνικισμός και η πατριδοκαπηλία, που τελικά είναι σε βάρος της πατρίδας μας- δεν αντιπαρατίθεται στην διεθνιστική αλληλεγγύη προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Καλούμε τους συμπολίτες μας και τους άλλους κοινωνικούς φορείς της Λαυρεωτικής να ανταποκριθούν σ’ αυτήν την ανοιχτή και διαρκείας πρόσκληση συμπόρευσης και να στηρίξουν με κάθε τρόπο τις δράσεις της ανθρωπιστικής αλληλεγγύης.

Καλούμε την κυβέρνηση να δημιουργήσει τις επί πλέον προϋποθέσεις, ώστε οι πρόσφυγες να έχουν την ανάλογη ανθρωπιστική μεταχείριση.

Τέλος, θεωρούμε ότι η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαυρεωτικής για το προσφυγικό προσέβαλε τη συλλογική τιμή και την ιστορική ταυτότητα της πόλης μας, τα 150 χρόνια της οποίας εορτάζουμε εφέτος.


Οι κοινωνικοί φορείς και συλλογικότητες του Λαυρίου

Δίκτυο Υποστήριξης Προσφύγων Λαυρεωτικής

Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης των λαών

Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής

Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου «Μιθριδάτης»

Σύλλογος Μικρασιατών-Κωνσταντινουπολιτών Λαυρεωτικής

Επιμορφωτικός και Εκδρομικός Όμιλος Λαυρίου


ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΙΔΩΝ

Διάφορα είδη:

Σακίδια πλάτης

Υπνόσακους

Μπουφάν αδιάβροχα

Γαλότσες – μπότες

Εσώρουχα (καινούργια)

Κάλτσες   (καινούργιες)

Μάρσιπους για βρέφη

Σκηνές 3-4 ατόμων

Είδη υγιεινής:

Σερβιέτες – πάνες

Μωρομάντηλα

Οδοντόβουρτσες

Οδοντόκρεμες

Ξυραφάκια

Αφρούς ξυρίσματος

Σαμπουάν – αφρόλουτρα

Σαπούνια

Χαρτί κουζίνας

Μπιμπερό (καινούργια)

Πιπίλες (καινούργιες)

Τρόφιμα:

Μακαρόνια – ρύζι

Ελαιόλαδο

Γάλα εβαπορέ

Παιδικές τροφές

Βρεφικό γάλα (σκόνη)

Τσάϊ – ζάχαρη (σε κύβους)

Κονσέρβες (όχι χοιρινό)

Μπισκότα – φρυγανιές

Μέλι – μαρμελάδα (μερίδες)

Νερά μικρά 0,5 L.

Χυμούς ατομικούς

Σταφίδες – παστέλια

 

Φάρμακα:

Παιδικά παυσίπονα

Παυσίπονα για ενήλικες

Αντιπυρετικά

Αντιεμετικά

Αντιβιοτικά για ανήλικους και ενήλικους

Επιδέσμους απλούς – βαμβάκι

Βρογχοδιασταλτικά

Ρινικά σπρέι

Φυσιολογικούς ορούς

Κρέμες για εγκαύματα


 

Στον Πεζόδρομο της οδού Ερμού (Έναντι παιδικής χαράς)

Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή

11:00 – 12:0019:00 – 20:00 το πρωί και το απόγευμα