Δήμος Λαυρεωτικής: 1η συνάντηση Δήμων με Λιμάνια για διεκδίκηση συμμετοχής στους Οργανισμούς Λιμένων

Παρών ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς στη συνάντηση με θέμα τη διεκδίκηση συμμετοχής των πόλεων – λιμένων στους Οργανισμούς Λιμένων ΑΕ και άλλων σημαντικών θεμάτων.

Πραγματοποιήθηκε στις 29 Οκτωβρίου η πρώτη συνάντηση των 12 Δήμων που έχουν στην επικράτειά τους Οργανισμούς Λιμένων ΑΕ, στα γραφεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Πρωταρχικός σκοπός της συνάντησης, ήταν η εστιασμένη συζήτηση στη δημιουργία μιας ενιαίας στάσης , με στόχο τη συμμετοχή τους στη διοίκηση και την εύρυθμη λειτουργία των λιμένων, μέσω της ορθής αξιοποίησης των χερσαίων ζωνών.

Στη συζήτηση παρευρέθηκαν , ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, ο Αντιδήμαρχος Ελευσίνας Αθανάσιος Μαυρογιάννης, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, η Δήμαρχος Καβάλας  Δήμητρα Τσανάκα, ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κωνσταντίνος Νικολούζος, ο Δήμαρχος Πατρέων Κωνσταντίνος Πελετίδης, ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Βασίλης Πιστικίδης και ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης , επίσης ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Αναστασάκης και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Δημαρέλος.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε δημιουργικό κλίμα και τέθηκε σε συζήτηση το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τους Δήμους σε σχέση με τις χερσαίες ζώνες, τη λειτουργία των Οργανισμών Λιμένων ΑΕ, καθώς και τα προβλήματα που απορρέουν από αυτήν.

Για την καλύτερη οργάνωση της ατζέντας των θεμάτων ορίστηκε μια επιτροπή συντονισμού στην οποία μετέχουν ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς και οι Δήμαρχοι Πάτρας, Ηγουμενίτσας, Καβάλας , Κέρκυρας , αλλά και ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου. Σκοπός της επιτροπής είναι ο ορθός συντονισμός των συναντήσεων και η προετοιμασία των θεμάτων. Η επιτροπή έχει διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδικήσεων, το οποίο και προτίθεται να εφαρμόσει:

Πλαίσιο Διεκδικήσεων

  1. Τροποποίηση του άρθρου 44, του νόμου 4150/2013 προκειμένου να συμμετέχουν εκπρόσωποι της Κ.Ε.Δ.Ε. στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (Ε.Σ.Α.Λ.)
  2. Νομοθετική ρύθμιση για την συμμετοχή των Δήμων στα Διοικητικά Συμβούλια των Οργανισμών Λιμένων
  3. Παραχώρηση των τμημάτων των χερσαίων ζωνών που δεν χρησιμοποιούνται για τις λιμενικές δραστηριότητες των Οργανισμών Λιμένων στους κατά τόπους Δήμους εξαιρώντας αυτά οριστικά από το ΤΑΙΠΕΔ.
  4. Έκδοση Π.Δ. ή άλλης νομοθετικής παρέμβασης, για την δημιουργία Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων από του οικείους Δήμους, στα πλαίσια του άρθρου 103 παρ.1β του νόμου 3852/2010 (Καλλικράτη) με σαφής και ξεκάθαρες αρμοδιότητες.
  5. Θέσπιση πάγιων ανταποδοτικών εισφορών επί των εσόδων των Οργανισμών Λιμένος στους Δήμους.
  6. Εγκατάσταση σταθμών μέτρησης της ρύπανσης που προκαλεί η λειτουργία των Λιμένων και επιβολή τελών σε περίπτωση που υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια τηρώντας την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει»
  7. Δημιουργία ολοκληρωμένου σχεδιασμού σε όλες τις περιοχές που λειτουργούν Οργανισμοί Λιμένος προκειμένου να γίνουν έργα βελτίωσης της σύνδεσης Πόλεων και Λιμένων καθώς και κοινωνίας και Λιμένων.

Τις επόμενες ημέρες, θα γίνει εκ νέου συνάντηση προκειμένου να επιλεγούν συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας αλλά και διεκδικήσεων από τους Δήμους προς τους κυβερνητικούς φορείς. Απώτερος σκοπός της πρωτοβουλίας, είναι να αποτελέσει η κίνηση αυτή το εφαλτήριο προκειμένου τα λιμάνια να συνδεθούν με τους Δήμους, με στόχο την κοινή απόδοση και ανάπτυξη.

dhmarxoi-lhmania

Αρέσει σε %d bloggers: