Κώστας Πρίφτης: Ο δικός μας ευεργέτης, με τα σπάνια ψυχικά χαρίσματα
Κάθε τόπος, κάθε πολίτης, οφείλει να αναγνωρίζει και να τιμά αυτούς που προσφέρουν αφιλοκερδώς. Ένας τέτοιος άνθρωπος, ο οποίος διδάσκει με το διαρκές παράδειγμα του, είναι ο Κώστας ο Πρίφτης. Ο τελευταίος αποτελεί υπόδειγμα συμπατριώτη που έδωσε και δίνει τα μέγιστα στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε.
Ο Κώστας Πρίφτης γεννήθηκε στην Κερατέα Αττικής το 1939. Κατάγεται από κτηνοτροφική οικογένεια.
Εισήχθηκε στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων Ύδρας και αποφοίτησε το 1960. Μετά από λίγα χρόνια απέκτησε το δίπλωμα του πρώτου καπετάνιου (πλοιάρχου α τάξεως). Στην συνέχεια ήταν πλοίαρχος σε πολλά ποντοπόρα πλοία. Μετά εργάστηκε ως αρχιπλοίαρχος και υπεύθυνος του γραφείου της Thena Maris Tokyo. Η ανοδική του πορεία συνεχίστηκε ως διευθυντής στο τμήμα λειτουργικής δραστηριότητας (operation) στην Thena Maris Maritime. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η ανωτέρω εταιρεία ανήκει στην οικογένεια Μαρτίνου.
Από το 1991 ξεκίνησε να εργάζεται ως Διευθύνων Σύμβουλος της ναυτιλιακής εταιρείας Ocean Star Management που διαχειρίζεται οκτώ ποντοπόρα πλοία ξηρού φορτίου.
Ο Καζαντζάκης λέει ότι «κάθε Έλληνας που δεν παίρνει -ας είναι και μια φορά στη ζωή του- μια γενναία απόφαση, προδίνει τη ράτσα του». Ο Κώστας Πρίφτης έχει πάρει πολλές τέτοιες γενναίες αποφάσεις στην ζωή του. Δύο από αυτές είναι οι δωρεές για την ανέγερση του Κέντρου Υγείας Αποκατάστασης Αποθεραπείας Κερατέας και του ΚΑΠΗ Κερατέας.
Το Κέντρο Υγείας Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κερατέας “Κ. Πρίφτης” είναι μία υπερσύχρονη μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπου ο Κώστας Πρίφτης, ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη δαπάνη κατασκευής του έργου αυτού. Πρόκειται για ένα στολίδι στην περιοχή που προσφέρει στον κάθε πολίτη το πολύτιμο αγαθό της υγείας. Το Κέντρο κόστισε περίπου 5 εκατ. ευρώ, με δαπάνες του δωρητή (Κώστα Πρίφτη), και καλύπτει συνολική επιφάνεια 2.350 τ.μ. σε οικόπεδο 6 στρεμμάτων και αποτελείται από τρεις πτέρυγες. Οι διαδικασίες για την κατασκευή του είχαν ξεκινήσει από το 1993 και μετά από μία σειρά άγονων διαγωνισμών, τον Απρίλιο του 2005 ο Κώστας Πρίφτης εξέφρασε το ενδιαφέρον του να αναλάβει τα έξοδα κατασκευής του Κέντρου και η ΑΕΜΥ ΑΕ την εποπτεία της εύρυθμης λειτουργίας και τον εξοπλισμό, ενώ το υπουργείο ανέλαβε την στελέχωσή του με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό. Το 2006 ξεκινάει η ανέγερση και μέχρι το Μάρτιο του 2009 έχει αποπερατωθεί. Τα γρανάζια της κυβερνητικής γραφειοκρατίας δυσλειτουργούσαν, όπως συμβαίνει πάντα άλλωστε, με αποτέλεσμα το κέντρο να τεθεί σε λειτουργία μετά από δύο χρόνια, αλλά με σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Μετά από έναν αγώνα δρόμου και μία σειρά διαβουλεύσεων, του Κώστα Πρίφτη, της Δημοτικής Αρχής και της ΑΕΜΥ ΑΕ με το Υπ. Υγείας έγινε κατορθωτό να στελεχωθεί με λίγα άτομα Ο Κώστας Πρίφτης ακόμη μάχεται και κινητοποιείται ακάματα προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου να στελεχωθεί το κέντρο. Ωστόσο ακόμη παραμένει υποστελεχωμένο.
«Μαζεύω τα σύνεργά μου: όραση, ακοή, γέψη, όσφρηση, αφή, μυαλό, βράδιασε πια, τελεύει το μεροκάματο, γυρίζω σαν τον τυφλοπόντικα σπίτι μου, στο χώμα. Όχι γιατί κουράστηκα να δουλεύω, δεν κουράστηκα, μα ο ήλιος βασίλεψε» λέει ο Καζαντζάκης. Ως άνθρωπος ο Κώστας Πρίφτης είναι υπερκινητικός, υπερεργατικός, στοχοπροσηλωμένος. Ασχολείται με επιτυχία με πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Στο βαρύ πρόγραμμα του ενέταξε και ανέγειρε με δική του χορηγία το Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) Κερατέας. Λέει «από μικρός πάντα έτρεφα μια ιδιαίτερη συμπάθεια στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και ίσως σ’ αυτό να με είχε επηρεάσει η αγάπη μου προς τους γονείς μου και ιδιαίτερα προς τη μητέρα μου που είχα τη χαρά να την έχω μέχρι τα 101 της χρόνια». Η Κερατέα, απόκτησε ένα κτιριακό συγκρότημα 1400 τετραγωνικών μέτρων που περιλαμβάνει εκτός από τους χώρους συνάθροισης και τα γραφεία, φυσικοθεραπευτήριο, γυμναστήριο, ιατρείο, βιβλιοθήκη, αίθουσα δημιουργικής απασχόλησης, ξενώνα, αίθουσα συνεδριάσεων, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων χωρητικότητας τριακοσίων ατόμων, εξωτερικούς χώρους συγκεντρώσεων, κουζίνες και λουτρά, αποθηκευτικούς χώρους, με σύστημα θέρμανσης κα ψύξης. Το κόστος του έργου πλησίασε τα 2 εκατ. ευρώ, γιατί, αν και η σύμβαση μεταξύ Δήμου και Δωρητή προέβλεπε ο δωρητής να αναλάβει την κατασκευή και ο Δήμος τον εξοπλισμό, ο Κώστας ο Πρίφτης ανέλαβε και κάλυψε και τις δαπάνες για τον εξοπλισμό.
«Αν δε δει ο Θεός χέρι ανθρώπου, δε βάζει μήτε κι αυτός το δικό του» λέει ο Καζαντζάκης και ο Κώστας Πρίφτης έχει βάλει (και βάζει) πολλές φορές το δικό του. Βοηθά τους περισσότερους συλλόγους και ιδρύματα της περιοχής, βοηθά συνανθρώπους, βοηθά συμπολίτες, βοηθά σχολεία. Με χαμόγελο, με χιούμορ, με διάθεση προσφοράς, με γενναιοδωρία, με ουμανιστικά ιδεώδη. Χωρίς να βαρυγκωμεί και να κουράζεται, χωρίς να επιδεικνύεται, χωρίς να διατυμπανίζει την προσφορά του. Τι υστεροβουλία μπορεί να έχει ένας άνθρωπος που τα πλοία του κατακτούν τους ωκεανούς όλου του κόσμου;
Ένας άνθρωπος που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του και αποφάσισε να κάνει πολλά καλά σε αυτόν για τους συμπατριώτες του. Που θυμάται με το μικρό τους όνομα τους κατοίκους της περιοχής, που πολλά πλοία του έχουν ως όνομα γνωστά τοπωνύμια της περιοχής. Όλα αυτά με το σπάνιο χαρακτήρα του, με την σπάνια δική του εσωτερική φωνή και τον δικό του τρόπο. «Δε ζυγιάζω, δε μετρώ, δε βολεύομαι! Ακολουθώ το βαθύ μου χτυποκάρδι» Νίκος Καζαντζάκης.
Σπύρος Παπαθανασίου
ΥΓ. Για το μικρό αυτό άρθρο η δική μου θέληση ευθυγραμμίστηκε με την επιθυμία του αείμνηστου παππού Σταμάτη Μανώλη να τιμηθεί ένας άνθρωπος που έχει προσφέρει πολλά στον τόπο.