Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
Lavriaki.gr
Δήμος ΛαυρεωτικήςΕκδηλώσειςΛαύριοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Δήμος Λαυρεωτικής: Στα εγκαίνια των παράλληλων εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια του Νεώτερου Λαυρίου ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς (photos)

Στα εγκαίνια των παράλληλων εκδηλώσεων, στα πλαίσια του εορτασμού των 150 χρόνων του νεώτερου Λαυρίου, βρέθηκε ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς. Τα εγκαίνια, τα οποία έγιναν υπό την αιγίδα  του Δήμου Λαυρεωτικής , της Περιφέρειας αλλά και υπό το συντονισμό  της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής και της Εταιρείας Μελετών Νοτιανατολικής Αττικής, πραγματοποιήθηκαν στο πρόσφατα αποκατεστημένο νεοκλασικό κτίριο του πρώην ξενοδοχείου «Η Ευρώπη», ιδιοκτήσιας του κ. Αθανάσιου Μαρτίνου, ο οποίος ευγενικά το παραχώρησε για τη φιλοξενία των εκδηλώσεων , έπειτα από αίτημα του Προέδρου της ΕΜΕΛ κ. Τάσου Βλάδου.

Το κτίριο  χτίστηκε ως αρχοντικό στα τέλη του 19ου αιώνα και ήταν από τα ομορφότερα νεοκλασικά κτίρια που κοσμούσαν την πόλη του Λαυρίου.  Έπειτα από πολλές  και διαφορετικές χρήσεις στο πέρασμα του χρόνου, τις τελευταίες δεκαετίες  είχε εγκαταληφθεί  και πολλά στοιχεία του είχαν αλλοιωθεί. Το 1998 όμως, λόγω της ιστορικότητας του, κυρήχθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ ως διατηρητέο και πριν λίγο καιρό  αγοράστηκε από τον κ. Μαρτίνο, ο οποίος σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα κ. Κώστα Μάνθο το απεκατέστησαν στη σημερινή του μορφή.  Οι κατάλληλα διαμορφωμένοι χώροι, ο κομψός φωτισμός  και η επιβλητικότητα του αναπαλαιωμένου οικοδομήματος,  υπενθυμίζουν την αίγλη και τη δόξα του παλιού Λαυρίου, μιας ζωντανής βιομηχανικής πόλης που συμπορεύθηκε με την υπόλοιπη Ευρώπη και ήκμασε πολιτιστικά.

Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής στον χαιρετισμό που απηύθηνε μεταξύ άλλων ανέφερε ότι « κάνουμε μεγάλες προσπάθειες να αναπαλαιώσουμε αρκετά τα ιστορικά κτίρια του Δήμου μας, με την ένταξή τους σε διάφορα προγράμματα αλλά και με τη βοήθεια χορηγών . Μάλιστα το διατηρητέο 2όροφο κτίριο του Λιδωρίκη στη γωνία της Οδού Μητροπούλου , πρόκειται να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου με επιδότηση της αγοράς του από το Πράσινο Ταμείο.
Φυσικά, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες απόκτησής  του , θα ενταχθεί σε κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα, προκειμένου να ξεκινήσει η αποκατάσταση και αναπαλαίωσή του.»  Ο Δήμαρχος  ευχαρίστησε την ΕΜΕΛ για την προσφορά της στον πολιτισμό του Δήμου όλα αυτά τα χρόνια, ενώ απένειμε και τιμιτικές πλακέτες στον Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, στη ζωγράφο κ. Κατερίνα Γκρανιά Παπαδημητρίου αλλά και στην εκπρόσωπο του κ. Μαρτίνου.

????

????

?????

????

?????

?????

?????