Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
Lavriaki.gr
Μητροπολίτης ΝικόλαοςΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Μεσογαίας Νικόλαος: ”Ζούμε σε εποχή που καταβροχθίζονται πολιτισμοί και εξαφανίζονται λαοί” (Βίντεο)

Για τον ποντιακό ελληνισμό και την γενοκτονία την οποία έχει υποστεί μίλησε σε συνέντευξή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος.

”Δεν είμαι Πόντιος ως προς την καταγωγή αλλά θεωρώ ότι ο Πόντιος είναι ένα πολιτισμικό μέγεθος. Υπό αυτή την έννοια κουβαλάει πολύ βάρος της δικής μας παραδόσεως ως γένους και ως έθνους, άρα είμαι Πόντιος”, ανέφερε ο Μητροπολίτης κ. Νικόλαος.

”Αυτή την στιγμή ζούμε σε μία εποχή στην οποία καταβροχθίζονται πολιτισμοί. Εξαφανίζονται λαοί μέσα σε λίγα χρόνια. Όταν μιλάμε για την γενοκτονία των Αρμενίων, των Ποντίων, των Ασσυρίων, αυτοί είναι πολιτισμοί ολόκληροι, είναι λαοί με χαρίσματα, με βάθος. Αυτό που ψάχνουμε εμείς. Εμείς ψάχνουμε την οικουμενικότητα της Ελλάδος, μιας Ελλάδος που έχει φιλοσοφία, πολιτισμό, ιστορία, γλώσσα, αναζήτηση του Θεού που σημαίνει ότι δίνεις μία άλλη ανθρωπολογία. Αυτό το ψάχνουμε πλέον στους Ποντίους. Η εξαφάνιση τέτοιον λαών, η εξαφάνιση των ριζών είναι καταστροφική”, συμπλήρωσε ο κ. Νικόλαος.

Στην συνέχεια μεταξύ άλλων ανέφερε: ”Είπατε ότι είναι μεγάλο έγκλημα η γενοκτονία. Μα είναι πιο μεγάλο έγκλημα το γεγονός ότι σήμερα εμείς οι Έλληνες δεν αναγνωρίζουμε το έγκλημα της γενοκτονίαw. Κι όταν αυτό βγαίνει από επίσημα πολιτικά χείλη, αυτό είναι ανησυχητικό, διότι αν μεν δεν το γνωρίζανε για κάποιο λόγο και ανοίγουν το στόμα τους τότε αυτό είναι επικίνδυνο γιατί έχουμε υπεύθυνους ανθρώπους με ουσιαστική άγνοια. Αν το γνωρίζανε και κάνουν τέτοιες δηλώσεις τότε είναι ακόμη χειρότερο διότι αυτό σημαίνει ότι δεν επικοινωνούν και μεταξύ τους, με το υπουργείο εξωτερικών, με τα αρμόδια υπουργεία για να ασκήσουν και μια σχετική πολιτική”, τόνισε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας.

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε: ”Αν είναι μια φορά έγκλημα ο φόνος ενός ανθρώπου, τότε ο φόνος ενός λαού και η εξαφάνιση ενός πολιτισμού είναι τεράστιο έγκλημα. Πρέπει αυτοί που κάναν τα λάθη να τα επανορθώσουν, διότι οι μόνοι που χαρήκαν από τέτοιες δηλώσεις και ικανοποιήθηκαν είναι αυτοί οι οποίοι δημιούργησαν το έγκλημα. Είναι πληγή πάνω στην πληγή μας. Είναι στέρηση ενός πολύτιμου θησαυρού μας, η παραποίηση της ιστορίας και η παραποίηση των όρων.”

%d