Αυτοψία στις μυστηριώδεις υπόγειες στοές του Λαυρίου που σχηματίζουν επικίνδυνο λαβύρινθο…
To Λαύριο είναι γνωστό για τα μεταλλεία του. Από την αρχαιότητα ακόμα, οι άνθρωποι εκμεταλλεύονταν τον φυσικό πλούτο της περιοχής που έβγαζε κυρίως μολύβι και ασήμι.
Μάλιστα, τα ορυκτά του Λαυρίου χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή πολλών αρχαίων μνημείων, όπως ο Παρθενώνας, ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, αλλά και για τον τρούλο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη….
Πραγματι οι τελευταίες έρυνες της Βελγικής Αρχαιολογικής Σχολής στις μεταλλευτικές γαλαρίες του Θορικού είναι πολύ σημαντικές, αφού εκτός απο τους έμπειρους ειδικούς επιστήμονες διαθέτουν και ειδικά τεχνικα μέσα.
Το ότι έχουμε εκμετάλλευση των μεταλλείων της Λαυρεωτικής απο την 4η χιλιετία π.Χ. ( τουλάχιστον πριν το 3.500 π.Χ.) το γνωρίζουμε από τους αρχαιότερους λιθαργύρους, που έχουν βρεθεί στην Γυαλού στα Σπάτα και την Μερέντα και το κύπελλο λιθαργύρου, που βρέθηκε στο Ζαπάνι της Κερατέας και εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρείου, το οποίο χρονολογείται μετά το 3000 π.Χ.
Το σημαντικό λοιπόν θα είναι να βρεθούν μέσα στις γαλαρίες κομμάτια αγγείων που θα επιβεβαιώνουν την εξόρυξη σε αυτές τις εποχές.