Μπαχαρικά & Καρυκεύματα της Ελληνικής Κουζίνας
Η ελληνική γη είναι τόσο πλούσια σε βότανα, μπαχαρικά και καρυκεύματα που πολλά από αυτά ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για να αρωματίσουν και να νοστιμίσουν γευστικές δημιουργίες.Από τα πιο απλά όπως το αλάτι και το πιπέρι, τη ρίγανη και το φασκόμηλο, μέχρι τον κρόκο και τη μαστίχα που έχουν γίνει διάσημα για την ξεχωριστή τους γεύση. Όλα χωρίς χημικά πρόσθετα, με πιστοποιημένη ποιότητα, από διάφορα μέρη της Ελλάδας, κρύβουν μέσα τους τη μαγεία της φύσης. Ανακαλύψτε τα!
Αναμφισβήτητα, η αρχόντισσα των μπαχαρικών, καθώς προσδίδει στη γεύση μια ανεπαίσθητη γλύκα και ζεστασιά. Ήταν γνωστή από την αρχαιότητα και μάλιστα η αγγλική ονομασία “σίναμον” (cinnamon) προέρχεται από το ελληνικό “κιννάμωμον”.
Χρησιμοποιείται: σε παραδοσιακά γλυκά, μπισκότα, κρέμες, κέικ και γλυκά ψωμιά, ενώ στο φαγητό κυρίως στα κοκκινιστά, στις μαρινάδες, στα πουλερικά και στο ψάρι.
Έχει δυνατή, χαρακτηριστικά καυστική γεύση και ευχάριστο άρωμα. Συνδυάζει τις πικάντικες με τις γλυκές νότες και ταιριάζει εξίσου με τη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική. Έχει ταυτιστεί περισσότερο με το φθινόπωρο και τον χειμώνα λόγω της αίσθησης ζεστασιάς που χαρίζει.
Χρησιμοποιείται: στη μαγειρική για τον αρωματισμό του χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος, καρφωμένο σε κρεμμύδια ή για να δώσει άρωμα και γεύση σε ζωμούς. Στη ζαχαροπλαστική και στην αρτοποιία σε πίτες, τάρτες, γλυκά και σιρόπια. Ταιριάζει με φρούτα, καρύδια και μέλι. Επίσης, στην ποτοποιία, κυρίως για τον αρωματισμό των λικέρ. Δοκιμάστε: Μπακλαβά
Γνωστός και ως “κόκκινος χρυσός”, ο κρόκος Κοζάνης προέρχεται από τα κόκκινα στίγματα του άνθους του κρόκου και κατατάσσεται στην καλύτερη ποιότητα σαφράν παγκοσμίως.
Με το ελαφρά ιώδες άρωμα του, την υπέροχη υπόπικρη γεύση του και το μοναδικό κίτρινο χρώμα του, απογειώνει δημιουργίες στη μαγειρική, στην τυροκομία, στη ζαχαροπλαστική, ακόμα και στην ποτοποιία.
Χρησιμοποιείται: σε ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά, λευκά κρέατα και θαλασσινά, ή με τον καφέ και διάφορες ποικιλίες τσάι.
Έχει δυνατή πικάντικη γεύση με νότες λεμονιού και πεύκου. Είναι από τα ακριβότερα μπαχαρικά μετά τον κρόκο και φημίζεται για τις τονωτικές του ιδιότητες.
Χρησιμοποιείται: κυρίως σε σάλτσες και λαχανικά. Ταιριάζει ιδιαίτερα με ρύζι, κοτόπουλο, φακές, κρέμες, καρότα, εσπεριδοειδή, κολοκύθα, τσάι και καφέ.
Αγαπημένο μπαχαρικό των αρχαίων Ελλήνων, καθώς πίστευαν πως εξασφάλιζε την αθανασία της ψυχής. Έχει γήινη αλλά έντονη γεύση, που αφήνει στον ουρανίσκο επίγευση από εσπεριδοειδή και φασκόμηλο.
Χρησιμοποιείται: με τη μορφή ολόκληρων ή τριμμένων σπόρων σε σούπες, ψητά ή λεμονάτα κρέατα, ψάρια, πουλερικά και λαχανικά.
Με απαλή γλύκα, όπως προδίδει άλλωστε και το όνομά του, ο γλυκάνισος συνδέεται άρρηκτα με το αγαπημένο ούζο που συντροφεύει τα καλοκαίρια μας, αλλά και το τσίπουρο.
Χρησιμοποιείται: στην αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική.
Στην αρχαιότητα τη χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο για τις δηλητηριάσεις, τους σπασμούς και τα πρηξίματα. Τα κύρια συστατικά του αιθέριου ελαίου της ρίγανης είναι οι φαινόλες καρβακρόλη και θυμόλη, οι οποίες έχουν ισχυρές μικροβιοκτόνες και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η ρίγανη έχει σπασμολυτική και εφιδρωτική επίδραση και ανακουφίζει το αναπνευστικό σύστημα.
Είναι το βασικό καρύκευμα των χωρών της Μεσογείου και βασικό συστατικό της Ελληνικής, αλλά και της Ιταλικής κουζίνας.
Στη μαγειρική χρησιμοποιούνται κυρίως τα αποξηραμένα φύλλα του θυμαριού, προσφέροντας υπέροχο άρωμα και γεύση σε μια μεγάλη ποικιλία φαγητών. Το μοναδικό που περιέχει την ένωση μονοτερπένιο, η οποία πιστεύεται πως αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό κυττάρων στους καρκίνους του προστάτη και του μαστού.
Περιέχει θυμόλη, η οποία έχει αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση, και συνιστάται για την ανακούφιση από το βήχα και τη βρογχίτιδα, ενώ θεωρείται και εξαιρετικά αποτελεσματικό σε περιπτώσεις γρίπης.