Πειραματική σκηνή Λάκης Καραλής από τη Δημοτική θεατρική ομάδα Λαυρίου «Εξόρυξη»
Η δημοτική θεατρική ομάδα Λαυρίου «Εξόρυξη» ως ελάχιστο φόρο τιμής στον αείμνηστο δάσκαλο και σκηνοθέτη Λάκη Καραλή αποφάσισε να δημιουργήσει μία νέα πειραματική σκηνή και να της δώσει το όνομα του.
Η “πειραματική σκηνή Λάκης Καραλής” φιλοδοξούμε να καλύψει τις καλλιτεχνικές μας ανησυχίες ,να προωθήσει τη θεατρική έρευνα και να διευρύνει τις συνεργασίες με καλλιτέχνες εκτός Λαυρίου. Πλεον η “Κεντρική σκηνή”που προυπήρχε και η νέα “ Πειραματική σκηνή Λάκης Καραλής “αποτελούν δύο διαφορετικές εκφάνσεις της ομάδας Εξόρυξη.
Ο Λάκης Καραλής ως σκηνοθέτης της τότε ερασιτεχνικής ομάδας άφησε την δική του κληρονομιά και παρακαταθήκη.
Λάκης Καραλής (24 Απριλίου 1943 – 1 Ιουλίου 2009).
Ο Λάκης Καραλής γεννήθηκε στο Βόλο. Εγκατέλειψε τις σπουδές του στην ιατρική και ασχολήθηκε με την βυζαντινή μουσική και το θέατρο ενώ υπήρξε και δάσκαλος φωνητικής. Συνέθετε την δική του μουσική και τραγούδια, εκφράζοντας κυρίως τις πολιτικές του ανησυχίες καθώς υπήρξε άνθρωπος με έντονη πολιτική δράση. Στο χώρο του θεάτρου υπήρξε από τις πιο γνωστές και ξεχωριστές προσωπικότητες. Το θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής ανακατασκευάστηκε με πολύ κόπο από τον ίδιο και τους συνεργάτες του ώστε να μπορέσει να στεγάσει το προσωπικό του όραμα για το θέατρο. Το θέατρο “Βαφείο – Λάκης Καραλής” λειτουργεί εως και σήμερα.
Στο ερασιτεχνικό θέατρο υπήρξε μέγας δάσκαλος και εμπνευστής. Δίδαξε θεατρικό ήθος και δημιούργησε ομάδες με απίστευτο μεράκι και αγάπη, οι οποίες αποτέλεσαν πολιτιστικό στολίδι στην περιοχή τους. Ο Λάκης θέλοντας να φέρει το θέατρο πιο κοντά στο λαό, συνήθιζε να ανεβάζει τις παραστάσεις του σε μη συμβατικούς θεατρικούς χώρους.(πλατείες, αγορές, μηχανουργεία, βιομηχανικές τοποθεσίες κλπ). Η επιλογή του να ασχοληθεί με το ερασιτεχνικό θέατρο στην επαρχία δεν ήταν τυχαία καθώς πίστευε οτι οι νέοι στην επαρχία είχαν πολλά να δώσουν και να πάρουν από το θέατρο. Όσοι ήθελαν να ασχοληθούν με το θέατρο ήταν πάντοτε ευπρόσδεκτοι στις ομάδες του. Από την πρώτη στιγμή τους κέρδιζε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο και τους έκανε να αγαπήσουν τη θεατρική τέχνη.
Στην θεατρική ομάδα του Λαυρίου εργάστηκε την δεκαετία του ’90. Πολλά από τα άτομα τα οποία συμμετείχαν στην ομάδα του έγιναν επαγγελματίες ηθοποιοί, γεγονός φυσικά καθόλου τυχαίο. Η σημερινή θεατρική ομάδα Λαυρίου οφείλει πολλά σε εκείνον.
Υπήρξαμε πραγματικά τυχεροί που ένας Λάκης Καραλής πέρασε από το Λαύριο…
Παραστασιογραφία Λάκη Καραλή
( στο Λαύριο /με την Ομαδα Λαυρίου)
1993 . «Ο θάνατος του Περικλέους» του Δ. Κορομηλά σε αίθριο χώρο στην Γαλλική εταιρεία – Τεχνολογικό πάρκο
1994-1995 . «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη στην ΑΚΕΛ, στον δήμο Ξάνθης , και το Μηχανουργείο .
1995. «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Ο. Σαίξπηρ στο Μηχανουργείο και σε αίθριο χώρο στην σχολή καλών τεχνών Αθηνών.
1996 . « Νύφη της Κούλουρης» του Ε. Παντόπουλου στην ψαραγορά στο Λαύριο
1997. «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Μποστ, στην ψαραγορά και στην «Χρυσή τομή» στην Κερατέα.
1997. « Η δολοφονία του Μαρά» του Πήτερ Βάις σε συνεργασία με την ομάδα θεάτρου Βόλου «Επι σκηνής» σε εργοστάσιο στον Βόλο και στην Μακρόνησο .
1998. «Ορέστεια» του Αισχύλου. Ανέβασμένη στα Αρχαία Ελληνικά , με βυζαντινές συνθέσεις στα χορικά του μέρη. Σε συνεργασία με μέλη από την θεατρική ομάδα Λαυρίου, από τους «επι σκηνής» του Βόλου και από επαγγελματίες ηθοποιούς. Σε μεσαιωνικό κάστρο στην Γαλλική Αλσατία , στην Κρήτη. Αποσπάσματα του έργου στον αρχαίο θέατρο του Θορικού.
* Παράλληλα.
1995 . Συμμετοχή της ομάδας σε πολυεθνικό φεστιβάλ θεάτρου στην Άγκυρα της Τουρκίας .
1996- 1997 συμμετοχή της ομάδας σε πολυεθνικό φεστιβάλ στον Γαλλικό βορρά . Παρουσίαση μικρών δειγμάτων δουλειάς ( Ηλέκτρα στα αρχαία Ελληνικά/ και μικρό δρώμενο με θέμα : «Η πόλη μας» .