Το αλάτι της γης… και της θάλασσας

Το αλάτι στη χώρα μας προέρχεται από τη θάλασσα… Υπάρχουν όμως και είδη αλατιού που προέρχονται από κάποιο ορυκτό υλικό όπως το ροζ, γαλάζιο, μαύρο ή και κόκκινο αλάτι.

Λευκό θαλασσινό αλάτι

Το γνωρίζουμε καλά κι αυτό επειδή ζούμε στην Ελλάδα. “Το επιτραπέζιο αλάτι έχει υποστεί επεξεργασία για τον καθαρισμό του. Συνήθως προστίθεται σε αυτό ιώδιο.”

Προτιμήστε το χοντρό αλάτι το οποίο είναι θαλασσινό αλάτι ακατέργαστο και περιέχει μεταλλικά άλατα στο μαγείρεμα παρά ως επιτραπέζιο.

Ανθός αλατιού

Ο χρυσός της θάλασσας! Δημιουργείται στην επιφάνεια της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου και συλλέγεται προσεκτικά με το χέρι από την κορυφή κάθε στοίβας από αλάτι.

Με καθαρό, λευκό χρώμα, απαλό και διατηρεί την φυσική υγρασία του. Δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία, έτσι ώστε να διατηρεί περισσότερο από 80 μέταλλα και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για την βιοχημική ισορροπία του σώματος.

Μαύρο αλάτι  

Το μαύρο του χρώμα το οφείλει στον άνθρακα που προστίθεται. Συλλέγεται με το χέρι πάνω από τις λίμνες που σχηματίζονται στο έδαφος από ροές λάβας. Το μαύρο αλάτι έχει και καλλυντική χρήση σε πολλά κέντρα σπα.

Ροζ αλάτι Ιμαλαΐων

Το αλάτι Ιμαλαΐων ανήκει στην κατηγορία του ορυκτού αλατιού και θεωρείται καλύτερο από το επιτραπέζιο, διότι δεν περιέχει χημικές ουσίες. Το συστήνουν πολλές φορές ως πιο υγιεινό αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και αυτό περιέχει νάτριο επομένως η χρήση του πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Αρέσει σε %d bloggers: