Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
Lavriaki.gr
Μητροπολίτης ΝικόλαοςΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Η απάντηση του Μητροπολίτη Μεσογαίας & Λαυρεωτικής Νικόλαου στην απαγόρευση Φίλη

Προβληματισμένος για την δραστηριότητα του υπουργείου παιδείας εμφανίζεται ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος μετά τα όσα συνέβηκαν την προηγούμενη μέρα στην Θεσσαλονίκη όταν επρόκειτο να μιλήσει σε σχολείο της συμπρωτεύουσας μετά από πρόσκληση ,του 15μελούς των μαθητών.

Η ξαφνική απαγόρευση της εισόδου του στο σχολείο, την ημέρα που είχε οριστεί η συνάντηση με τους μαθητές, έφερε τα πάνω κάτω γι άλλη μια φορά στις σχέσεις εκκλησίας κράτους αφού η διαταγή που εστάλη στο σχολείο, ήταν καθαρά εμπαθής όπως λένε οι μαθητές που εξεπλάγησαν από την εμμονή του υπουργείου, να μην εισέλθει του κτιρίου.

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος που ως γνωστόν με τον λόγο του έχει επικρίνει ουκ ολίγες φορές την κυβέρνηση σε θέματα που αφορούν την εκκλησία , τα ήθη κι έθιμα των Ελλήνων αλλά κυρίως εθνικά θέματα φαίνεται να ενοχλεί τους κυβερνόντες οι οποίοι αποφάσισαν όπως φαίνεται να ενεργοποιούν διατάξεις που βρισκόταν στο χρονοντούλαπο για να δικαιολογήσουν την απαγόρευσή τους στον μητροπολίτη.

Μετά την έκταση που πήρε το θέμα , βγήκε στην επιφάνεια και η απαγόρευση του υπουργείου στον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας κ Γαβριήλ να ομιλεί σε μαθητές της περιοχής του όπως συνήθιζε.

Την ίδια ώρα ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος ξεσπά δηλώνοντας στο newsbomb.gr την δυσαρέσκειά του στέλνοντας ένα μήνυμα όλο νόημα στο υπουργείο:

«Δεν είναι δυνατόν αυτοί που υποστηρίζουν μία παιδεία χωρίς αριστεία
να μην ονειρεύονται και μία παιδεία δίχως ελευθερία και μία κοινωνία δίχως δημοκρατία;
Και δεν εννοώ ως ελευθερία το δικαίωμα ενός Μητροπολίτη να μιλάει στα σχολεία,
αλλά το δικαίωμα των παιδιών να ζητούνε λόγο και από την Εκκλησία.
Τελικά, φαίνεται ότι αυτοί που προπαγάνδισαν τον αντιρατσιστικό νόμο,
πνίγονται μέσα στον ρατσισμό του αντιεκκλησιαστικού τους πάθους.
Για λίγο όμως ακόμη…»

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης που φαίνεται να προσπαθεί να μαζέψει τα αμάζευτα μην περιμένοντας να πάρει τέτοια έκταση το θέμα δηλώνει ότι:

«Δεν κάναμε τίποτα άλλο από το να στείλουμε μια παλιά διάταξη που βάζει περιορισμούς στην επίσκεψη τρίτων προσώπων σε σχολείο. Δεν προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε θέμα στον συγκεκριμένο ιεράρχη».

Παράλληλα όμως με την δήλωση του υπουργού, έχει ήδη ξεσπάσει πόλεμος στους κόλπους της εκκλησίας που καλείται τώρα να πάρει αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής που δημιουργεί το υπουργείο και φαίνεται να θέλει να πετάξει την εκκλησία, από την κοινωνία σαν «την τρίχα από το ζυμάρι.»

Η κόντρα δεν σταματά όμως στον διωγμό του μητροπολίτου Μεσογαίας αλλά φέρνει στην επιφάνεια και την δυσαρέσκεια του υπουργείου για τις επισκέψεις του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Γαβριήλ.

Ο υπουργός Παιδείας, ζήτησε από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων, να συμπληρώσουν σχετικό ερωτηματολόγιο και να το αποστείλουν στον προϊστάμενο του τμήματος εκπαίδευσης του υπουργείου, προκειμένου να εξακριβωθεί πόσες φορές μέχρι σήμερα ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, επισκέφτηκε νόμιμα γυμνάσια και λύκεια της μητροπόλεως για να μιλήσει σε μαθητές.

Τα ερωτήματα που υποβάλει το υπουργείο είναι τα εξής:

-Ο οικείος μητροπολίτης ενημέρωσε για την είσοδό του στο σχολείο;
– Υπήρχε συναίνεση από τον Διευθυντή και τον Σύλλογο Καθηγητών του σχολείου;
– Ο μητροπολίτης παραβρέθηκε στην ώρα μαθήματος των θρησκευτικών ή πραγματοποίησε ομιλία και διάλογο με τους μαθητές εκτός σχολικού προγράμματος;

Όλα αυτά τα τραγελαφικά συμβαίνουν σε μια χώρα που σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα, η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και μεταξύ άλλων έχει σκοπό την «ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης» των Ελλήνων.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα που αντί να φροντίσει να προφυλάξει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα από τα ναρκωτικά και τους παρείσακτους που κυκλοφορούν μέσα κι έξω από αυτά τα βάζει με όποιον πρεσβεύει τον λόγο της εκκλησίας.
Πάντως η εγκύκλιος που κυκλοφόρησε στα σχολεία από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αττική αναφέρει ότι «η είσοδος τρίτων στο σχολείο για πραγματοποίηση εκδηλώσεων, παραστάσεων ή ομιλιών, όπως για διεξαγωγή ερευνών σε σχολικό πλαίσιο, απαιτεί τη σχετική έγκριση του υπ. Παιδείας.

Για την έγκριση απαιτείται:
– αίτημα του διευθυντή της σχολικής μονάδας για είσοδο τρίτων στο σχολείο,
– αντίγραφο της πράξης συλλόγου διδασκόντων,
-βιογραφικό σημείωμα του ομιλούντος ή ενημερωτικό σημείωμα και,
– εισήγηση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η γραφειοκρατία αυτή δημιουργεί αμέσως εμπόδια στους διευθυντές να ανοίξουν τα σχολεία τους στην κοινωνία ενώ η εγκύκλιος που άνοιξε τον ασκό του αιόλου για την επίσκεψή του Μητροπολίτη Μεσογαίας σε σχολείο της Θεσσαλονίκης εκδόθηκε την ίδια μέρα της προγραμματισμένης του επίσκεψης. Τυχαίο;
Ποιος λοιπόν μπορεί να αρνηθεί ότι όλα έγιναν γιατί δεν θέλουν τον εκκλησιαστικό λόγο στα ελληνικά σχολεία;

Την στιγμή που μεγάλες εφημερίδες κυκλοφορούν με δώρο το κοράνι, την στιγμή που χιλιάδες πρόσφυγες θα εγκατασταθούν στην χώρα μας προερχόμενοι από μουσουλμανικές χώρες , την στιγμή που τα παιδιά μας επισκέπτονται με άδεια του υπουργείου μουσεία ισλαμικής τέχνης και που η πνευματική κρίση έχει γονατίσει την χώρα , την ίδια στιγμή απαγορεύει το ίδιο το κράτος το δικαίωμα στο ελληνόπουλο να ακούσει τον λόγο της εκκλησίας. Πρόκειται ή όχι για μια προσπάθεια αλλοίωσης του ορθόδοξου χαρακτήρα αυτής της χώρας όσο κι αν δεν το θέλουν κάποιοι;

Αυτή είναι η εγκύκλιος που ακολούθησε μετά την ανακοίνωση του υπουργείου ότι απαγορεύει την είσοδο στον μητροπολίτης Μεσογαίας την οποία χρησιμοποίησαν για να εκδώσουν την ανακοίνωση:

Είσοδος τρίτων στο Σχολικό χώρο
Γ2/49181/18-05-2005 ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Άδεια εισόδου σε Σχολεία

Με αφορμή ερωτήματα που ετέθησαν στις υπηρεσίες μας αναφορικά με την πραγματοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, εκδηλώσεων, δραστηριοτήτων , διεξαγωγή ερευνών στα σχολεία καθώς και τη διανομή εκπαιδευτικού ή άλλου εντύπου και ηλεκτρονικού υλικού , σας γνωρίζουμε τα εξής:

Δεν επιτρέπεται η ικανοποίηση τέτοιων αιτημάτων χωρίς την έγκρίση των αρμοδίων Δ/νσεων του ΥΠΕΠΘ που έχουν, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, τη σχετική αρμοδιότητα.

Παρακαλούνται οι Διευθυντές των Διευθύνσεων και οι Προϊστάμενοι των Γραφείων Π/θμιας Εκπ/σης και Δ/θμιας Εκπ/σης να φροντίσουν για την εφαρμογή της εγκυκλίου αυτής
Γ7/37593/13-04-2005 ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Εκπαιδευτικές Παρεμβάσεις στα Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας

Σας ενημερώνουμε ότι, για οποιαδήποτε εκπαιδευτική παρέμβαση από συνεργαζόμενους με το ΥΠ.Ε.Π.Θ. επιστημονικούς φορείς ή επιστήμονες, σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, θα πρέπει εκ των προτέρων να υπάρχει έγκριση από την αρμόδια Διεύθυνση ΣΕΠΕΔ του ΥΠ.Ε.Π.Θ. και να πραγματοποιείται με την εποπτεία των Υπευθύνων Αγωγής Υγείας και Υπευθύνων Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων (ΣΣΝ).

Υπεύθυνοι νια την τήρηση των παραπάνω είναι οι Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων.
Φ3/180/Γ1/145/14-02-2001 ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Παρουσία ειδικών επιστημόνων στα σχολεία

Με αφορμή ερωτήματα που υποβάλλονται στο Υπουργείο Παιδείας και αναφέρονται στη δυνατότητα παρουσίας στα σχολεία ειδικών επιστημόνων που διατίθενται από διάφορους φορείς (π.χ. Τοπική Αυτοδιοίκηση) σας κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:

1. Στο σχολείο παρευρίσκονται μόνο οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σ’ αυτό και κατά συνέπεια η παραμονή στο σχολικό χώρο ειδικών επιστημόνων ( π.χ. ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών) που διατίθενται από διάφορους φορείς δεν είναι δυνατή.

2. Για ειδικές περιπτώσεις, οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να συνεργάζονται με τα αναγνωρισμένα Ψυχοπαιδαγωγικά Κέντρα ( Ψυχοπαιδαγωγικές Υπηρεσίες) και να καλούν στα σχολεία ειδικούς επιστήμονες – συνεργάτες τους, σύμφωνα με το εδάφιο ζ της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του Π.Δ. 201/98, όταν αυτό χρειαστεί, ύστερα βεβαίως από συνεννόηση με τους σχολικούς συμβούλους δημοτικής εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής.

3. Είναι γεγονός ότι σε πολλά δημοτικά σχολεία υπηρετούν εκπαιδευτικοί που έχουν ειδικές σπουδές ή μετεκπαίδευση στην ειδική αγωγή. Η σχολική μονάδα θα πρέπει να αξιοποιεί τους εκπαιδευτικούς αυτούς, ανεξάρτητα αν υπηρετούν σε ειδικές ή άλλες τάξεις και θα είναι οι πρώτοι από τους οποίους θα ζητείται η συνδρομή από τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς για την αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων. Είναι αυτονόητο ότι η συνεργασία αυτή δεν θα πρέπει να λειτουργεί σε βάρος των διδακτικών καθηκόντων των παραπάνω εκπαιδευτικών.

4. Στις περιπτώσεις που λειτουργούν από δήμους Κέντρα Υποστήριξης, είναι αυτονόητο ότι αυτά δεν μπορούν να στεγασθούν σε σχολικό χώρο ούτε είναι διαπιστωμένα όπως είναι οι αναγνωρισμένες Ψυχοπαιδαγωγικές Υπηρεσίες με τις οποίες όπως αναφέρουμε στην παραπάνω παράγραφο 2 πρωτίστως θα συνεργάζονται οι σχολικές μονάδες. Ωστόσο οι αρμόδιοι των παραπάνω Κέντρων Υποστήριξης (τα οποία εμφανίζονται με διάφορες ονομασίες) μπορούν να επικοινωνούν με τους διευθυντές των σχολείων, να τους ενημερώνουν για το έργο που προτίθενται να προσφέρουν και να ρυθμίζουν το θέμα της επικοινωνίας τους (γνωστοποίηση διεύθυνσης του κέντρου, τηλεφώνων, υπευθύνων κ.λ.π), ώστε, όταν θεωρηθεί απαραίτητο, να καλούνται από τη σχολική μονάδα για συνεργασία ή να γίνεται γνωστή η λειτουργία τους στους γονείς.

Επισημαίνεται ότι στο σχολικό χώρο οι υπεύθυνοι των κέντρων αυτών συνεργάζονται με τους εκπαιδευτικούς και όχι και με τους μαθητές, τους οποίους μόνο οι γονείς μπορούν να οδηγήσουν σε παρόμοιες υπηρεσίες ή να φέρουν σε επικοινωνία τα παιδιά τους με τους υπεύθυνους αυτών των κέντρων.
240/5/Γ2/1519/1985 ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Παρακαλούμε να γνωρίσετε στους διευθυντές των σχολείων της αρμοδιότητας σας ότι απαγορεύεται κάθε ομιλία πολιτικού περιεχομένου προς μαθητές ή εκπαιδευτικούς μέσα στο χώρο του σχολείου από εκπροσώπους κομμάτων, φορείς συλλογικών οργάνων ή άλλα πρόσωπα.

Γ2/2368/09-01-2007 ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Οι Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υποχρεούνται να φροντίζουν, ώστε οι θύρες εισόδου – εξόδου στο χώρο του Σχολείου να παραμένουν κλειστές καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του Σχολείου.
Με αυτόν τον τρόπο διαφυλάσσεται η ασφάλεια των μαθητών και αποτρέπεται η αναίτια είσοδος και έξοδος αυτών από τον προαύλιο χώρο του Σχολείου καθώς και η είσοδος ατόμων που ουδεμία σχέση έχουν με τη λειτουργία του Σχολείου.

pronews.gr , perivolipanagias.blogspot.gr