Η Ελληνική Σημαία!

Τα σχήματα και τα χρώματα της Ελληνικής σημαίας δεν έχουν αλλάξει πολύ από την Επανάσταση του 1821. Πολλοί άνθρωποι αναρωτιόνται γιατί οι ιδρυτές της Ελληνικής Δημοκρατίας έχουν διαλέξει τα σύμβολα, τα σχήματα και τα χρώματα που εμφανίζονται στην Ελληνική σημαία.

Οι αριθμοί των γραμμών είναι ίσοι με τον αριθμό των συλλαβών της φράσης: “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η’ ΘΑΝΑΤΟΣ”.
Ελευθερία ή θάνατος ήταν το σύνθημα κατά την διάρκεια των χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τον 19ο αιώνα. (Άλλοι υποστηρίζουν οτι ο αριθμός των γραμμών αντιστοιχεί στον αριθμό των γραμμάτων της λέξης “Ελευθερία”, δηλαδή 9). Αυτή η λέξη προκαλούσε ισχυρά αισθήματα στους καταπιεσμένους Έλληνες, και τους ενέπνεε να πολεμήσουν και να κερδίσουν την ελευθερία μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς.
Η εμφάνιση των γραμμών επιλέχθηκε λόγω της ομοιότητάς τους με την κυματισμένη θάλασσα η οποία αγκαλιάζει τις ελληνικές ακτές. Η εναλλαγή των μπλε και άσπρων γραμμών κάνει την Ελληνική Σημαία όταν φυσάει να φαίνεται σαν το Αιγαίο Πέλαγος. Ο σταυρός ο οποίος βρίσκεται στο πάνω αριστερά μέρος της σημαίας και καταλαμβάνει το ένα τέταρτο της συνολικής της επιφάνειας συμβολίζει το σεβασμό και την αφοσίωση που έχουν οι Έλληνες για την Ελληνική Ορθοδοξία και δηλώνει τον σημαντικό ρόλο του χριστιανισμού στο μοντέρνο Ελληνικό Έθνος.

   Κατά την διάρκεια των σκοτεινών χρόνων της Οθωμανικής κατοχής, η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία βοήθησε τους σκλαβωμένους Έλληνες να διατηρήσουν τα πολιτιστικά τους χαρακτηριστικά: την ελληνική γλώσσα, τη Βυζαντινή θρησκεία και γενικά την ελληνική εθνική ταυτότητα, με τον θεσμό των κρυφών σχολειών. Τα κρυφά σχολειά ήταν ένα δίκτυο σχολείων τα οποία λειτουργούσαν κρυφά σε όλη την Ελλάδα, αφοσιωμένα να μεταφέρουν στους Έλληνες τα θαύματα των προγόνων τους και την πολιτιστική τους κληρονομιά. Ο Χριστιανισμός είναι ακόμα η κύρια θρησκεία σε όλη την Ελλάδα.
Το μπλε και το άσπρο της Ελληνικής σημαίας συμβολίζουν το μπλε της ελληνικής θάλασσας και τα λευκά κύματά της. Σύμφωνα με μύθους, η θεά της ομορφιάς, η Αφροδίτη, αναδύθηκε από αυτά τα κύματα. Επιπρόσθετα, αντανακλά το μπλε από τον γαλανό ουρανό και το άσπρο από τα λιγοστά σύννεφα.

http://hellas.teipir.gr


Πρώτη επίσημη σημαία του Πολεμικού Ναυτικού και επίσημη σημαία του Ελληνικού Κράτους

Σημαία με τα εμβλήματα της Φιλικής Εταιρίας που ύψωσε ο Σισίνης

Σημαία του Αθανασίου Διάκου με τον Άγιο Γεώργιο

Σημαία του Παπαφλέσσα φτιαγμένη από το ράσο και τις λόξες της φουστανέλας ενός συμπολεμιστή του. Μετά  την απελευθέρωση έγινε η πρώτη επίσημη σημαία της ξηράς του ελεύθερου Ελληνικού Κράτους

Σημαία των Ψαρρών κατά την Επανάσταση του 1821

Πρώτη επίσημη σημαία της ξηράς του Ελληνικού  κράτους

Αρέσει σε %d bloggers: