Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023
Lavriaki.gr
Κέντρο ΠροσφύγωνΛαύριοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ερώτηση στη βουλή για τα προβλήματα στο Κέντρο Προσωρινής Διαμονής Αιτούντων Άσυλο Λαυρίου

Ερώτηση για τα προβλήματα στο Κέντρο Προσωρινής Διαμονής Αιτούντων Άσυλο Λαυρίου κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Χρήστος Κατσώτης.

Η ερώτηση αναφέρει:

«Στο Κέντρο Προσωρινής Διαμονής Αλλοδαπών Αιτούντων Άσυλο Λαυρίου, φιλοξενούνται σήμερα 430 πρόσφυγες, κυρίως συριακής και αφγανικής καταγωγής.

Να σημειωθεί, ότι το Κέντρο λειτουργεί εδώ και χρόνια – κι όχι μόνο τους τελευταίους μήνες της αύξησης των προσφυγικών ροών και του εγκλωβισμού τους στην Ελλάδα – με ευθύνη του Ερυθρού Σταυρού και με χρηματοδότηση από πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του υπουργείου Εργασίας. Σε αυτό υλοποιούνται σημαντικές δράσεις που δεν αφορούν μόνο τους πρόσφυγες, αλλά συνολικά τον πληθυσμό της περιοχής.

Αυτή τη στιγμή στο Κέντρο εργάζονται 24 εργαζόμενοι, οι οποίοι, παρόλο που το προσωπικό θα έπρεπε να είναι μόνιμο, συνάπτουν με το Δημόσιο ετήσιες συμβάσεις που ανανεώνονται κάθε χρόνο. Σήμερα δεν υλοποιούνται ούτε καν αυτές, η περιορισμένης χρονικής διάρκειας συμβάσεις κι οι εργαζόμενοι παραμένουν εδώ και 11 μήνες απλήρωτοι.

Επίσης, ενώ το κέντρο εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή 430 πρόσφυγες, τόσο η χωρητικότητα της κουζίνας, όσο και το ποσό των 800 ευρώ που διατίθεται ανά δεκαήμερο για τη τροφοδοσία τους, μετά βίας επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών 280 ατόμων, με αποτέλεσμα η τροφοδοσία να είναι ελλιπής και κακής ποιότητας.

Επιπλέον, ένα από τα βασικότερα προβλήματα είναι το κτιριακό, καθώς το κτίριο είναι παλιό κι έχει σοβαρά προβλήματα στατικότητας, ζητήματα τα οποία έχουν επανειλημμένα καταγγελθεί.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. υπουργός:

Πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι κι αν προτίθεται η κυβέρνηση να μετατρέψει τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου.

Ποια μετρά θα ληφθούν ώστε να καλύπτονται με επάρκεια οι ανάγκες σίτισης των προσφύγων που φιλοξενούνται στο κέντρο.

Ποια άμεσα μέτρα θα ληφθούν για την αποκατάσταση του κτιρίου».

http://www.902.gr

%d