Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Lavriaki.gr
ΛαύριοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

“Λαζαράκια” στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Λαυρίου

Το προσεχές Σάββατο του Λαζάρου, όπως κάθε χρόνο, οι νέοι που απαρτίζουν το Τμήμα Πληροφορικής (εκμάθηση Η/Υ) του Πνευματικού Κέντρου του Ι.Ν. Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Λαυρίου υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας του τμήματος κ. Σούλας Δαλακλή στα πλαίσια διατηρήσεως της παράδοσής μας, θα φτιάξουν τα παραδοσιακά “λαζαράκια”. Προσκαλούν κάθε νέο που επιθυμεί να βιώσει ένα έθιμο καθιερωμένο το Σάββατο της Ανάστασης του Λαζάρου. Όποια κυρία, η οποία γνωρίζει τη συγκεκριμένη παράδοση και επιθυμεί, να προσέλθει το προσεχές Σάββατο στις 12:30 στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας μας, ώστε να εξηγήσει στους νεώτερους το νόημα και το μήνυμα αυτού του εθίμου.

Λίγα λόγια για τα “λαζαράκια”:
” Για την ψυχή του Λάζαρου οι γυναίκες ζύμωναν ανήμερα το πρωί ειδικά κουλούρια, τους “λαζάρηδες”, τα “λαζαρούδια” ή και “λαζαράκια”. “Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις” έλεγαν, μια και ο αναστημένος φίλος του Χριστού πίστευαν πως είχε παραγγείλει: “Όποιος ζυμώσει και δε με πλάσει, το φαρμάκι μου να πάρει…”
Στα “λαζαράκια” έδιναν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Όσα παιδιά είχε η οικογένεια τόσους “λαζάρηδες” έπλαθαν και στη θέση των ματιών έβαζαν δυο γαρίφαλα. Στην Κω οι αρραβωνιασμένες θα έφτιαχναν ένα λαζαράκι σε μέγεθος μικρού παιδιού, γεμισμένο με χίλια δυο καλούδια και κεντημένο σχεδόν σαν τις κουλούρες του γάμου, για να το στείλουν στο γαμπρό. Τα “λαζαρούδια” πολλές νοικοκυρές τα γέμιζαν με αλεσμένα καρύδια, αμύγδαλα, σύκα, σταφίδες, μέλι, πρόσθεταν πολλά μυρωδικά και τα παιδιά ξετρελλαίνονταν να τα τρώνε ζεστά. “

Soyla Dalakli

http://www.dogma.gr