Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Lavriaki.gr
Κέντρο ΠροσφύγωνΛαύριοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΛΑ.Ε. Λαυρεωτικής: Αλληλεγγύη σε όλους τους πρόσφυγες

Από την (Εργατική) Πρωτομαγιά, Πρόσφυγες του Κέντρου Προσφύγων Λαυρίου με δεδομένη την έλλειψη χώρου, πήραν την απόφαση να αξιοποιήσουν τα κοντέϊνερς στη θέση Νεράκι, τα οποία είχαν τοποθετηθεί στο χώρο με σκοπό να μεταφερθούν προσωρινά (;) οι πρόσφυγες από το κέντρο ώστε να γίνουν εργασίες συντήρησης στα παλιά κτίρια.

Ήμασταν παρόντες στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο όπου ακούστηκαν  «ιδέες» που ζητούσαν την επέμβαση του στρατού (!) και που επί της ουσίας ζητούσαν την μετατροπή του Κέντρου  Προσφυγών Λαυρίου σε κέντρο (δηλαδή φυλακή) κράτησης. Η απόφαση για απομάκρυνση των προσφύγων είναι συνέχεια της απαράδεκτης απόφασης του Σεπτέμβρη για μη εγκατάσταση προσφύγων στα όρια του Δήμου.

Καθώς ακούγονται φωνές που μιλούν για «παράνομη πράξη» να θυμίσουμε μόνο ότι στον αγώνα ενάντια στα ΧΥΤΑ, ο λαός της Κερατέας και του Λαυρίου χρησιμοποίησε (και σωστά!) όλα τα μέσα που είχε στη διάθεση του για να υποστηρίξει τα δίκαια του, φτάνοντας σε έντονη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και τις δυνάμεις καταστολής. Η αντιπαράθεση αυτή πήρε και «ακραίες» μορφές ακριβώς γιατί κάλυπτε μια δίκαιη και πραγματική ανάγκη. Αλήθεια θα χαρακτήριζαν ως «αυθαίρετη, βίαιη, κακόπιστη και παράνομη» πράξη (που «πλήττει τις δημοκρατικές αξίες») τα μπλόκα και το σκάψιμο των δρόμων; Το «χτίσιμο» δημοσίων κτιρίων, την κατασκευή της «καλύβας»; τις συγκρούσεις με την αστυνομία;….,όσοι σήμερα καταδικάζουν την κίνηση ανάγκης των Προσφύγων, καταδικάζουν και αυτές τις επιλογές του Λαού της Λαυρεωτικής;

Στο σήμερα τώρα, οι Κούρδοι πρόσφυγες δεν άσκησαν καμία είδους βία, δεν παραβίασαν καμία πόρτα, εγκαταστάθηκαν στα (εγκαταλελειμμένα) κοντέϊνερς ήσυχα, χωρίς να ενοχλήσουν κανένα.

 Είναι σαφές ότι οι πολεμοχαρείς κραυγές των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, δίνουν την πάσα σε ακραία στοιχεία να ρίξουν το ξενοφοβικό τους και ρατσιστικό δηλητήριο. Καθόλου τυχαία, «πυρκαγιά» ξέσπασε στη γύρω περιοχή το Σάββατο 7/5 το βράδυ, αλλά ευτυχώς οι Πρόσφυγες με την ετοιμότητα και υπευθυνότητα που τους διακρίνει κάλεσαν άμεσα την Πυροσβεστική και αποφύγαμε τα χειρότερα….την ευθύνη για την πυρασφάλεια του χώρου έχουν όσοι κάνουν παιχνίδια με την παροχή του νερού στη περιοχή.  Επίσης κινήσεις εκφοβισμού με…κροτίδες σίγουρα δεν φοβίζουν τους πρόσφυγες, παρά μόνο αμαυρώνουν την (συνδεδεμένη με την προσφυγιά) ιστορία της πόλης.

Οι Κούρδοι πρόσφυγες είναι θύματα εμπαιγμού καθώς εκτός της «κωλυσιεργίας» εδώ και χρόνια για την ανακατασκευή του κτιρίου στο κέντρο του Λαυρίου, προ δύο μηνών και ενώ τους είχε δοθεί (προφορική) υπόσχεση από την δημοτική αρχή ότι θα δοθεί ρεύμα και νερό στα κοντέινερς, τελικά αυτή η υπόσχεση ανακλήθηκε ανεξήγητα εντός δύο ημερών.

Θυμίζουμε ότι για όσους υποστηρίζουν ότι τάχα «οι συνθήκες στο Νεράκι δεν είναι κατάλληλες», ότι το 2010 η τότε κυβέρνηση κινήθηκε ακόμα και δικαστικά για να εξωθήσει του πρόσφυγες να  πάνε στο Νεράκι και ενώ τους αρνήθηκε γραπτή εγγύηση (γιατί άραγε;) ότι θα επιστρέψουν στο Κέντρο προσφύγων μετά το πέρας των επισκευών. Η σημερινή κυβέρνηση και περιφέρεια υποσχέθηκαν την αποκατάσταση του κτιρίου…οι πρόσφυγες ακόμα περιμένουν.

Καλούμε να πρυτανεύσει η λογική, όλοι οι φορείς (Δήμος, Κυβέρνηση, Πρόσφυγες, κόμματα, φορείς της πόλης) να πάρουν θέση στο θέμα και οι  εμπλεκόμενες πλευρές να προσέλθουν σε διάλογο, όχι βέβαια από «μηδενική βάση», αλλά με δεδομένη την προσωρινή εγκατάσταση των προσφύγων στο Νεράκι. Όσοι επιχειρούν να στοχοποιήσουν μια κοινότητα προσφύγων χρησιμοποιώντας ως άλλοθι μία άλλη, θα μας βρουν απέναντι τους.

ΛΑ.Ε. Λαυρεωτικής