Ράμπες στις παραλίες

Όσοι δεν έχουν κινητικά προβλήματα ή δεν είναι ηλικιωμένοι ας μην περιμένουν να καταλάβουν  αναγκαστικά  κάποτε,  πόσο δύσκολα είναι απλά πράγματα, που εκείνοι θεωρούν αυτονόητα.

Επειδή ΟΛΟΙ θα περάσουμε από τη μία ή την άλλη δύσκολη κατάσταση  και επειδή  δεν υπάρχει η δυνατότητα να έχουν όλες οι παραλίες τα πανάκριβα συστήματα πρόσβασης στην παραλία  για ανθρώπους με καροτσάκι,  προτείνω μια απλή, φτηνή κατασκευή, μεταφερόμενη, που θα βοηθήσει ηλικιωμένους, παιδάκια και ανθρώπους με ήπια κινητικά προβλήματα να μπορούν να χαρούν ακίνδυνα τη θάλασσα, χωρίς να έχουν ανάγκη κάποιον να τους υποστηρίζει συνεχώς, πράγμα που κάνει  αποτρεπτική την τόσο απαραίτητη  καθημερινή λουτροθεραπεία,  για την υγεία και την ποιότητα της ζωής, της δικής  τους και των οικογενειών τους.

rampes-koupasthΜία ράμπα με κουπαστές, όπως στο σχήμα, που λειτούργησε 2 χρόνια στην Κακή Θάλασσα, στα βράχια του Αγ. Παντελεήμονα,  εξυπηρέτησε πολλούς και πολλές. Φέτος θα  υπάρχουν  – σε βελτιωμένη μορφή-  2 τέτοιες ράμπες, σε Κακή Θάλασσα και στο Δασκαλιό.

 Κατασκευαστικά στοιχεία: Βάση από ανοξείδωτο  στρατζαριστό ( 5 εκατοστών) με 4 πόδια , που γατζώνουν στην άμμο και δεν παρασύρονται από το κύμα. Εκεί  με ηλεκτροκόλληση κολλάνε  οι 2 καμπυλωμένες κουπαστές  ( διαμέτρου 4 εκατοστών) μήκους 2.50 μέτρων και ύψους 70 εκατ.,  από γαλβανισμένο σωλήνα νερού.

Το κόστος είναι περίπου 200 Ε, το βάρος περίπου 50 κιλά, δεν είναι από inox για να προκαλεί ιδέες κλοπής, μεταφέρεται εύκολα και διάρκεια ζωής έχει τουλάχιστον 3 χρόνια, αν έχει βαφτεί με ανάλογα υλικά στις κολλήσεις.

Είκοσι άνθρωποι με 10 Ε έκαστος  την χρηματοδοτούν. Μπορούν Σύλλογοι ή Δήμοι να την πραγματοποιήσουν και το χειμώνα ίσως να την βγάζουν από τη θάλασσα και να την τοποθετούν σε κάποιο κοντινό χώρο, για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Οι 2  ράμπες θα τοποθετηθούν σε Κακή  Θάλασσα και Δασκαλιό αρχές Ιουλίου από εμένα, με την ευχή να δώσουν χαρά σε περισσότερους συμπολίτες.

Μάχη Δημοπούλου ( ζωγράφος Κεραμίστρια)

 

Αρέσει σε %d bloggers: