Σάββατο, 24 Μαΐου, 2025
Lavriaki.gr
ΚερατέαΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Κερατέα: Τσίπουρο στην εξοχή

Η πληθυσμιακή της ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακή· όλο και περισσότεροι Αθηναίοι μετακομίζουν σ’ αυτήν την πόλη με τη μεγάλη ιστορία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό… Η Κερατέα λοιπόν μας ξανασυστήνεται και δείχνει ένα πρόσωπο πιο γλυκό και σίγουρα πιο γοητευτικό.

Λένε πως οι Κερατιώτες ήταν ανέκαθεν άνθρωποι χωρίς μεγάλη συμμετοχή στα κοινά, όχι από αδιαφορία, αλλά διότι πάντοτε έδιναν προτεραιότητα στις ιδιωτικές τους υποθέσεις. Το ίδιο λέει κι ο Κερατιώτης μελετητής Χρίστος Ρώμας.

 Τα μεταλλεία Λαυρίου

Σου φαίνεται όμως δύσκολο να το πιστέψεις, όταν σκεφτείς πως ένας από τους σπουδαιότερους Ελληνες της αρχαιότητας καταγόταν από εδώ: ήταν ο Θεμιστοκλής, από τον αρχαίο δήμο Φρυαρρέων, από τους μεγαλύτερους άνδρες της πολιτικής και στρατιωτικής ιστορίας, που ανέδειξε η αρχαία Αθήνα. Τι κι αν έπειτα, όπως λέγεται, η περιοχή δεν έβγαλε ούτε έναν υπουργό ή βουλευτή; Ο Θεμιστοκλής φτάνει και περισσεύει· εκείνος άλλωστε, ως γνώστης της περιοχής, ήταν που πρότεινε να φτιάξει η Αθήνα στόλο με τα χρήματα από τα λαυρεωτικά μεταλλεία..

Το περίφημο Ρολόι, σήμα-κατατεθέν του Λαυρίου.

Σήμερα λίγα πράγματα θυμίζουν τις αρχαίες ημέρες. Η σύγχρονη Κερατέα είναι μια πόλη άνετη, με πολλά καινούργια σπίτια και μεζονέτες, με φαρδείς δρόμους και με έντονη πολιτιστική δραστηριότητα. Δεν είναι αυτό που θα λέγαμε τουριστικός προορισμός, έχει κάνει ωστόσο πολλούς κατοίκους της πρωτεύουσας να επιδιώξουν να αποκτήσουν εδώ ένα σπίτι και πολλοί από αυτούς να το μετατρέψουν και σε μόνιμη κατοικία τους. Αλλά και όσοι απλά περνούν από εδώ θα βρουν στα καφενεία και τα ταβερνάκια της Κερατέας μια καλή αφορμή για ένα τσιπουράκι!

Λίγο πιο πάνω από την κεντρική πλατεία με την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, βρίσκεται το νεοκλασικό αρχοντικό του Δροσόπουλου, ένα από τα εμβληματικά κτίρια της Κερατέας, με τον ωραίο εξωτερικό του διάκοσμο και τις θαυμάσιες οροφογραφίες του. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και δημοτική βιβλιοθήκη. Εντονη είναι και η πολιτιστική ζωή στην Κερατέα, χάρη (και) στις δραστηριότητες του Συλλόγου Χρυσή Τομή, που διοργανώνει από βραδιές ποίησης έως κινηματογραφικές προβολές.

Μια από τις καλύτερες στιγμές για να βρεθείς στην Κερατέα είναι στο πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής (φέτος στις 10 Μαΐου), όπου όλη σχεδόν η πόλη -και όχι μόνο-συγκεντρώνεται στην εκκλησία της Παναγιάς της Γκαρίκας, για γιορτή με το παραδοσιακό γεύμα κορμπάνι (στιφάδο με κρασί)!

Λίγο έξω από την Κερατέα, θα δεις πινακίδες που πληροφορούν για τον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου. Πρόκειται για έναν λόφο όπου κάποτε υπήρχε αρχαίο φρούριο ? σήμερα δεν θα δεις παρά ελάχιστα θραύσματα της αρχαίας κατασκευής, ο λόφος ωστόσο εξακολουθεί και χρησιμοποιείται συχνά ως σκηνικό πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το λιμάνι της ελευθερίας
Αν και η ίδια η Κερατέα δεν είναι παραθαλάσσια, οι παραλίες που υπάγονται σ’ αυτήν κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους. Ξεκινάς από το λιμανάκι της Αγίας Μαρίνας (ή Τουρκολίμανο όπως θα ακούσεις να το λένε οι κάτοικοι), με τη μικρή χερσόνησο που χώνεται στη θάλασσα.

Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, μπορείς όμως να κάνεις άνετα το μπάνιο σου, και έπειτα να χαζέψεις τα ακροβολισμένα πολυβολεία στην ακτή, κατάλοιπα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Από την Αγία Μαρίνα φυγαδεύτηκε την περίοδο της Κατοχής για τη Μ. Ανατολή ο Γεώργιος Παπανδρέου, και πολλοί ακόμα, χάρη στη βάρκα του ντόπιου Ντελένια, που τους μετέφερε στα ανοιχτά για να τους παραλάβει το υποβρύχιο.

Καθώς κινείσαι βορειότερα θα περάσεις από τις παραλίες Βαμβακιά, Περγιάλι, Τσονίμα και Βρωμοπύσι, Εννιά, Βγέθι, Δασκαλειό, όλες με εύκολη πρόσβαση και λεπτό βοτσαλάκι. Καμία παραλία δεν είναι οργανωμένη, εκτός από την τελευταία, στην Κακή Θάλασσα, όπου λειτουργούν δημοτικές εγκαταστάσεις. Στην πλαγιά του λόφου πάνω από την ακτή, βρίσκεται και το μοναστήρι παλαιοημερολογιτών Κακή Θάλασσα.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΣ
Η Κερατέα απέχει από την Αθήνα περίπου 45 χλμ. Θα ακολουθήσεις την Αττική Οδό προς Μαρκόπουλο (δρόμος με διόδια) και θα συνεχίσεις επί της Λεωφόρου Λαυρίου, μέχρι να στρίψεις δεξιά, μετά την κατάλληλη σήμανση, προς Κερατέα. Απέχει περίπου 20 χλμ. από το αεροδρόμιο των Σπάτων και 15 χλμ. από το Λαύριο.

https://ourathens.blogspot.gr