Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
Lavriaki.gr
ΛαύριοΠεριφέρεια ΑττικήςΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Επίσκεψη στο Επισκοπείο Λαυρίου από τους Αντιπεριφερειάρχες κ. Πέτρο Φιλίππου και κ. Κατερίνα Θανοπούλου

Σήμερα Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016 επισκέφτηκαν το Επισκοπείο Λαυρίου οι Αντιπεριφερειάρχες κ. Πέτρος Φιλίππου και η κ. Κατερίνα Θανοπούλου.

Η επίσκεψή τους πραγματοποιήθηκε με σκοπό τη συνέχεια της συζήτησης σε συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής και άλλων φορέων της πόλεώς μας για την ίδρυση του Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στη Λαυρεωτική.
Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Λαυρεωτικής Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Συρίγος ξενάγησε στο Επισκοπείο τους Αντιπεριφερειάρχες, παρουσία του Δημάρχου Λαυρεωτικής κ. Δημήτρη Λουκά και της Διευθύντριας της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία» της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Αλίκης Τσερκέζογλου.
Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των Μελών του Δικτύου στο Δημαρχείο Λαυρίου.

Ωστόσο, από τις αρχές του τρέχοντος έτους ξεκίνησε μία πρότυπη προσπάθεια δημιουργίας ενός Πιλοτικού Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην περιοχή της Λαυρεωτικής. Μέλη του Δικτύου ο Δήμος Λαυρεωτικής μέσω του ΝΠΔΔ «ΚΕΦΑΛΟΣ», η ενορία του Αγίου Ανδρέα Λαυρίου, το Κέντρο Υγείας Λαυρίου, ο Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, η Τράπεζα αίματος Λαυρίου, ιδιώτες  εθελοντές και η Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής,

Σκοπός του Δικτύου είναι η «Προσωποκεντρική Πρωτοβάθμια Φροντίδα των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους στην περιοχή της Λαυρεωτικής».

Στην μέχρι σήμερα πορεία του Δικτύου, σε μηνιαίες συναντήσεις,  έχουν πραγματοποιηθεί /επισημανθεί τα ακόλουθα:

  • Γνωριμία και καταγραφή των στοιχείων των φορέων που συμμετέχουν στο Δίκτυο
  • Χαρτογράφηση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της περιοχής της Λαυρεωτικής (Κέντρα Υγείας, κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά-δημοτικά ιατρεία, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, Βοήθεια στο σπίτι, φαρμακεία κλπ)
  • Αναγνώριση των αναγκών των κατοίκων της περιοχής της Λαυρεωτικής, όπως τις αντιλαμβάνονται οι λειτουργοί υγείας και τις εκφράζουν οι ιδιώτες που συμμετέχουν στο Δίκτυο.
  • Αναγνώριση της ανάγκης δημιουργίας κοινωνικού φαρμακείου.
  • Επίσης, αναγνωρίστηκε η ανάγκη ενδυνάμωσης των λειτουργών υγείας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με συνεχιζόμενη εκπαίδευση, με ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών καθώς και η εποπτεία τους από ειδικό ψυχολόγο.

Κατόπιν τούτων, πραγματοποιήθηκε, ως πρώτη ενέργεια του Δικτύου, μελέτη των όρων υπό τους οποίους λειτουργούν τα κοινωνικά φαρμακεία στη χώρα μας.