Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
Lavriaki.gr
Κέντρο ΠροσφύγωνΛαυρεωτικήΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Απολογισμός δράσης του ΔΥΠΛΑ – Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων Σουνίου

Έχουν περάσει 3.5 μήνες από την εγκατάσταση των προσφύγων στην κατασκήνωση του Σουνίου . Η άφιξη των προσφύγων τελικά δεν έφερε την καταστροφή που φοβόταν μερίδα του κόσμου η οποία υιοθετούσε ξενοφοβικές ρητορικές. Οι κινδυνολογία που ξεκίνησε από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Σεπτέμβρη καθώς και οι «προφητείες» ότι με την έλευση των προσφύγων θα έρθει το «το τέλος του κόσμου» δεν επιβεβαιώθηκαν, όσο και αν κάποιοι επιμένουν να διαδίδουν ψευδής ειδήσεις συκοφάντησης των προσφύγων. Σαφώς και υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία της κατασκήνωσης αλλά αυτά δεν οφείλονται στους “κακούς” πρόσφυγες αλλά στην έλλειψη βούλησης και σχεδιασμού από την πλευρά κυβέρνησης και κράτους.

Τη γενική εποπτεία του χώρου έχει αναλάβει το Ναυτικό και ως τώρα και την παροχή φαγητού. Για τις υπολοίπους ανάγκες των προσφύγων (είδη πρώτης ανάγκης, τσάι, γάλα, βρεφικές τροφές κτλ) δεν υπάρχει συστηματική παρέμβαση. Σαν ΔΥΠΛΑ βρεθήκαμε από την πρώτη μέρα στο πλευρό των προσφύγων. Τότε που ξενοφοβικές φωνές έπαιζαν με την ιδέα «να διώξουμε τους πρόσφυγες», σταθήκαμε αλληλέγγυοι και αποτρέψαμε να γίνει η κατασκήνωση στόχος ακραίων στοιχείων, δείχνοντας ότι η αλληλεγγύη είναι όχι μόνο αναγκαία αλλά και εφικτή.

Βοηθήσαμε στην εδραίωση της λειτουργίας της κατασκήνωσης, λύνοντας πολλά προβλήματα αρμοδιότητας του κράτους. Η κάλυψη των βασικών αναγκών των προσφύγων σε είδη έγινε σε μεγαλύτερο ποσοστό από αλληλέγγυους και από το ΔΥΠΛΑ . Με την συγκινητική προσφορά του κόσμου μπορέσαμε να καλύψουμε τις ανάγκες σε ένδυση, υπόδηση, τροφές, κτλ για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα, καλύπτοντας τα κενά του κράτους και παράλληλα αφαιρώντας την δυνατότητα από ακραίες φωνές να αξιοποιήσουν την έλλειψη οργάνωσης και πραγμάτων καθώς και πιθανή δυσαρέσκεια των προσφύγων για να καλλιεργήσουν μια εικόνα χάους με τελικό σκοπό το κλείσιμο του χώρου φιλοξενίας.

Είναι σαφές ότι η μέριμνα για τόσους ανθρώπους και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα είναι έργο που μόνο το κράτος μπορεί και οφείλει να φέρει εις πέρας, μια ευθύνη που δεν καλύπτεται με την είσοδο ΜΚΟ που στο όνομα του “εθελοντισμού” και της “φιλανθρωπίας” στερούν θέσεις εργασίας από ανέργους, απορροφώντας έτσι κονδύλια του κράτους και την Ε.Ε. Η πρόσληψη εργαζομένων με πλήρη εργασιακά δικαιώματα θα έπρεπε να έχει γίνει από την πρώτη εβδομάδα/μήνα κάτι που σημαίνει πραγματική πολιτική υπέρ των προσφύγων.

Δυστυχώς σε μια εποχή που το κράτος πρόνοιας (υγεία, παιδεία, ασφάλιση, συντάξεις) για τους ντόπιους καταρρέει κάτω από το βάρος των μνημονιακών πολιτικών, δεν περιμένουμε η κυβέρνηση αυτοβούλως να υιοθετήσει πολιτική υπέρ των προσφύγων. Το αντίθετο μάλιστα, αυτή τη στιγμή γίνεται το απίστευτο, να στρέφεται και εναντίον των αλληλέγγυων στα περισσότερα κέντρα προσφύγων (βλέπε Μαλακάσα), να τους στοχοποιεί και να τους περιθωριοποιεί αφού πρώτα τους εκμεταλλεύτηκε για πολλούς μήνες και έπινε νερό στο όνομα τους. Τώρα τους αδειάζει στρώνοντας το δρόμο σε επαγγελματίες της “αλληλεγγύης” οι οποίοι βρίσκουν το έδαφος έτοιμο τόσο από υλική υποστήριξη (υλικά που συλλέχθηκαν όλο αυτό το διάστημα από αλληλέγγυους) όσο και από μια σαφώς πιο διαχειρίσιμη κατάσταση σχέση με τις πρώτες μέρες λειτουργίας των κέντρων φιλοξενίας.

Για αυτό θα συνεχίσουμε μαζί με την συγκέντρωση ειδών, την συνεχή πίεση σε όλους του αρμόδιους φορείς (κυβέρνηση-περιφέρεια – Δήμος) για ουσιαστικές πολιτικές πρόνοιας υπέρ των προσφύγων και όχι μόνο.