Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023
Lavriaki.gr
ΕκδηλώσειςΛαύριοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε και φέτος η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Λαυρίου

Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε και φέτος η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου του νεοφανούς στον Ιερό Ναό Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Λαυρίου, όπου και φυλάσσεται πνευματικό κειμήλιο και ιστορικός θησαυρός, η φιλοτεχνημένη εικόνα του Αγίου Φανουρίου από τους προγόνους μεταλλωρύχους της πόλεως της Λαυρεωτικής.

Παραμονή της εορτής τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο προεξήρχε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχινανδρίτης π. Χρυσόστομος Παπαθανασίου Ιεροκήρυκας του Ιερού Καθεδρικού Ναού των Αθηνών και Διευθυντής του ιδιαιτέρου γραφείου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο οποίος ανεφέρθη στην αξία του εκκλησιαστικού εθίμου, τονίζοντας ότι πέρα από το έθιμο, είναι ανάγκη να βρούμε την ουσία της πίστεώς μας, που είναι η δόξα του Θεού και η σωτηρία της ψυχής μας. Πλήθος κόσμου έσπευσε να τιμήσει τον Άγιο Φανούριο με τις καθιερωμένες φανουρόπιτες και να συμμετάσχει στον Εσπερινό και τη λιτανεία της Ιεράς Εικόνας του, την οποία λιτάνευσαν αγήματα των αξιωματικών του λιμενικού σώματος και των πολιτιστικών συλλόγων του Λαυρίου.

Ανήμερα τελέστηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, ο οποίος ανέφερε στο κήρυγμά του ότι «παρόλο που δεν γνωρίζουμε πολλά για τον βίο του Αγίου Φανουρίου, είναι ένας πολύ λαοφιλής και αγαπητός Άγιος της Εκκλησίας μας, μιας και η χάρις του επιτελεί πλήθος θαυμάτων ακόμα και στις μέρες μας». Κλείνοντας επισήμανε πως «ο ορθός τρόπος ζωής μας, η αγάπη προς τον συνάνθρωπο και η αληθινή πίστη στον τριαδικό Θεό, φανερώνεται ξεκάθαρα μέσα από τα πρόσωπα των Αγίων μας και αυτό αποτελεί παράδειγμα προς μίμησην για όλους εμάς».

Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Κωνσταντίνος Συρίγος, Αρχιερατικός Επίτροπος Λαυρεωτικής, ευχαρίστησε θερμά τον π. Χρυσόστομο Παπαθανασίου και τον Σεβασμιώτατο Άγιο Προικοννήσου κ. Ιωσήφ που με ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικολάου, παρευρέθησαν στην πανήγυρη του Ιερού Ναού Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Λαυρίου, για τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Φανούριο, καθώς επίσης τους Ιερείς, τους τοπικούς άρχοντες, τους εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας και άλλων φορέων του Λαυρίου και ευχήθηκε σε όλους «Έτη Πολλά και ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Φανούριος να μας φανερώνει την Πηγή της ζωής που είναι ο Ιησούς Χριστός».

Αρέσει σε %d bloggers: