“Έφυγε” από τη ζωή ο αρχαιολόγος Βαγγέλης Κακαβογιάννης. Ψήφισμα της ΕΜΕΛ

Στον αρχαιολόγο Βαγγέλη Κακαβογιάννη, που “έφυγε” χθες από τη ζωή, αναφέρεται με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).

“Ο Βαγγέλης Κακαβογιάννης, παράδειγμα σεμνού και αυτοδημιούργητου αρχαιολόγου, αγωνίστηκε μέσα από δύσκολα και πολλές φορές δυσερμήνευτα για άλλους σκάμματα και ιδίως στους δύσκολους εργαστηριακούς αρχαιολογικούς χώρους του Λαυρίου, γέννημα θρέμμα και ο ίδιος του τόπου της εργατιάς των μεταλλωρύχων, διδάσκοντας εμάς τους νεότερους αλλά και παλαιότερους συναδέλφους του μεθοδολογία ανασκαφής και μελέτης του υλικού, δηλαδή το Α και το Ω της αρχαιολογίας”, σημειώνουν οι αρχαιολόγοι του ΣΕΑ.

“Αυστηρός με τον εαυτό του αλλά με την υπομονή και την καλοσύνη του πραγματικού δασκάλου για τους άλλους, μας μάθαινε ότι οι ανασκαφές δεν είναι προσωπική μας περιουσία, ότι τα ευρήματα πρέπει να δημοσιεύονται και να μοιράζονται στους ειδικούς για να γίνονται κτήμα όλων και προπάντων της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας”, επισημαίνει ο ΣΕΑ για τον εκλιπόντα, χαρακτηρίζοντάς τον “άοκνο μελετητή και πιστό εργάτη της αρχαιολογίας”, ειδικά τη δύσκολη εποχή των εργαστηρίων, “εκεί δηλαδή που παράγεται η τέχνη μέσα από τον μόχθο και την σκληρή δουλειά”.

Ο Βαγγέλης Κακαβογιάννης “δεν κυνήγησε αξιώματα, δάφνες και τίτλους ούτε υπέκυπτε στους ισχυρούς, κατά τα άλλα, τοπικούς παράγοντες ή τα μεγάλα συμφέροντα ατόμων ή εταιρειών”, συμπληρώνει η ανακοίνωση, που, μεταξύ άλλων, τονίζει “τη σεμνότητα και το ήθος” του εκλιπόντα, στοιχεία που τον χαρακτήριζαν από τα πρώτα χρόνια της υπηρεσιακής του καριέρας και τα οποία, όπως επισημαίνεται, “διαπιστώσαμε όλοι μας και κατά το σύντομο δυστυχώς χρονικό διάστημα που υπηρέτησε στην Ρόδο και όταν διετέλεσε Διευθυντής Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, πριν από την αφυπηρέτησή του από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ύστερα από την πολυετή του δόκιμη και σκληρή δουλειά στον χώρο”. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί αύριο, Τρίτη 30 Αυγούστου 2016, στις 16:30, στον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής στο Λαύριο.

O υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς εκφράζει τη θλίψη του για την αναπάντεχη απώλεια του επίτιμου διευθυντή αρχαιοτήτων Ευάγγελου Κακαβογιάννη, που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών.

“Ο θάνατός του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, την οποία υπηρέτησε με ζήλο και σεβασμό καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσιακής του θητείας” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Πολιτισμού για τον εκλιπόντα και προσθέτει:

“Υπήρξε εργάτης της επιστήμης, υπηρέτης του πνεύματος, υπόδειγμα ήθους, ένα φωτεινό παράδειγμα για τα στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και όλο τον ακαδημαϊκό κόσμο. Πολύτιμος συνεργάτης και υποστηρικτής του, στάθηκε η σύζυγός του Όλγα Κακαβογιάννη, επίσης επίτιμη διευθύντρια αρχαιοτήτων, στην οποία η πολιτική ηγεσία και όλο το προσωπικό του ΥΠΠΟΑ απευθύνουν τα θερμά συλλυπητήριά τους”.

Ο Ευάγγελος Κακαβογιάννης γεννήθηκε το 1938 στο Λαύριο. Εργαζόταν και σπούδαζε παράλληλα, προσπαθώντας να ακολουθήσει το όνειρό του, που ήταν η αγάπη του για την αρχαιολογία. Αναδείχθηκε σε έναν διακεκριμένο αρχαιολόγο, ο οποίος εργάστηκε με σεβασμό και υπευθυνότητα σε ανασκαφές σε όλη σχεδόν την Ελλάδα: Αν. Μακεδονία, Κυκλάδες, Μεσσηνία, Δωδεκάνησα, Έδεσσα, Θεσσαλία, Αττική. Υπηρέτησε στη Ρόδο, στην Έδεσσα, στον Βόλο και στην Αττική. Από το 2000 και ως τη συνταξιοδότησή του διετέλεσε Διευθυντής Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο υπουργείο Πολιτισμού.

Το έργο με το οποίο ταυτίστηκε ιδιαίτερα ήταν η μελέτη των αρχαίων μεταλλείων και μεταλλουργικών εγκαταστάσεων της Λαυρεωτικής. Συγκεκριμένα, μελέτησε τους τύπους των αρχαίων πλυντηρίων του μεταλλεύματος και γενικά την αρχαία μεταλλευτική και μεταλλουργική δραστηριότητα της περιοχής. Ενδεικτικό είναι το θέμα της διδακτορικής του διατριβής “Μέταλλα εργάσιμα και συγκεχωρημένα”, που είναι αφιερωμένο στη λειτουργία και την κρατική οργάνωση των μεταλλείων του Λαυρίου κατά τους κλασικούς χρόνους.

Επιπλέον, σε αυτόν οφείλεται η δημιουργία του Ορυκτολογικού Μουσείου του Λαυρίου το 1986, από την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής, της οποίας υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος. Ιδιαίτερη, τέλος, ήταν η συμβολή του στη μελέτη και ανάδειξη του Δήμου του Αρχαίου Μυρρινούντος, στη Μερέντα Μαρκοπούλου, όπου η αρχαιολογική σκαπάνη ξετύλιξε μια από τις πτυχές της διαχρονικής ζωής της αττικής αυτής γωνιάς.

Η επιστημονική του κατάρτιση δεν περιορίστηκε σε θέματα αρχαιολογικά. Ασχολήθηκε με θέματα που αφορούν την ιστορία, τα νεώτερα μνημεία και τη φύση. Σημαντικές είναι οι μελέτες του για τον Ρήγα Βελεστινλή, τις σχέσεις του Λαυρίου με τον Ιωάννη Καποδίστρια, τον δημιουργό του νεώτερου Λαυρίου, Ανδρέα Κορδέλλα.

Πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ


ΕΜΕΛ ΛΑΥΡΙΟΤο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ συνήλθε σε ειδική συνεδρίαση, μετά την είδηση του άδικου θανάτου τού ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Χ. ΚΑΚΑΒΟΓΙΑΝΝΗ Δρος ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ Και έκανε ειδική αναφορά στην προσωπικότητα και την προσφορά του εκλιπόντος.

  • Ο συμπολίτης μας Ευάγγελος Κακαβογιάννης, ήτανγόνος παλαιάς λαυριώτικης οικογένειας, εξαίρετος επιστήμονας και άριστος οικογενειάρχης, με ευγένεια, ήθος και πολλά πνευματικά χαρίσματα.
  • Αφοσιωμένος με πάθος στην επιστήμη του, εργάσθηκε ακατάπαυστα και ανέδειξε τις αρχαιότητες σε όποια μέρη της χώρας μας κλήθηκε να υπηρετήσει.
  • Διακρίθηκε στον επαγγελματικό του χώρο ανελθών μέχρι του βαθμού του Γεν.Διευθυντή Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.
  • Με πολλή αγάπη προς την γενέθλια πόλη του, αφιέρωσε και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών του στη μελέτη, προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της και άφησε μεγάλο συγγραφικό και επιστημονικό έργο.
  • Με ζήλο και επιμονή πάλεψε, ιδιαίτερα σε δύσκολα χρόνια, για την διάσωση της ιστορικής κληρονομιάς, αρχαίας και νεότερης.
  • Ειδικότερα, για την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής, καθοριστική ήταν η συμβολή του: Υπήρξε ο εμπνευστής της συγκρότησής της,ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος του Δ.Σ. της, από τους πρωτεργάτες για την ίδρυση του Ορυκτολογικού Μουσείου Λαυρίου και τη σύσταση του Ιστορικού Αρχείου Λαυρίου, και έθεσε τα θεμέλια για την περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδότης.

Για τους λόγους αυτούς, το Δ.Σ. αποφάσισε:

  1. Να εκφράσει τα συλλυπητήρια, εκ μέρους της επιστημονικής κοινότητας της Λαυρεωτικής, στην οικογένεια του εκλιπόντος.
  2. Να παραστεί σύσσωμο το Δ.Σ. στην εξόδιο ακολουθία του και να εκφωνήσει τον προσήκοντα λόγο εκπρόσωπός του.
  3. Να καταθέσει αντί στεφάνου ένα ποσόν υπέρ κοινωφελών σκοπών.

Θα θυμόμαστε την παρουσία του και την συμβολή του και σε μελλοντική μας  εκδήλωση θα τιμήσουμε την μνήμη του.

Λαύριο, 29 Αυγούστου 2016

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.ΜΕ.Λ.

Αρέσει σε %d bloggers: