Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
Lavriaki.gr
ΛαύριοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ι.Ν.Αγίου Ανδρέου Λαυρίου: Πραγματοποιήθηκε η προσκυνηματική εκδρομή στις νήσους Θήρα και Θηρασία – ΦΩΤΟΣ

Έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες από τότε που οι Θηραίοι και οι Θηρασιώτες εγκατέλειψαν τον τόπο τους, για να εγκατασταθούν στη νέα τους πατρίδα, το Λαύριο, ώστε να εργαστούν στα ορυχεία της Λαυρεωτικής γης.

Γενεές και γενεές Θηραίων και Θηρασιωτών εργάστηκαν, μεγάλωσαν και αγάπησαν το Λαύριο, αλλά ωστόσο δεν λησμόνησαν τον τόπο που τους «γέννησε». Το Λαύριο ήταν και είναι για εκείνους η νέα Θηραϊκή γη,διατηρώντας την παράδοση της Θήρας και της Θηρασίας, η οποία εκφράζεται έως σήμερα με τους παραδοσιακούς χορούς, τη μετονομασία συνοικίας του Λαυρίου σε «Σαντορινέικα» , μα κυρίως την πίστη τους στο Θεό και τη διαφύλαξη ιερών κειμηλίων από τα νησιώτικα αρχοντικά και παρεκκλήσιά τους.

Γι’ αυτό το λόγο, φέτος, στις 19 – 22 Σεπτεμβρίου 2016 για 17η χρονιά πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο προσκύνημα των εν Λαυρίω Θηραίων και Θηρασιωτών στις νήσους Θήρα και Θηρασία, με αφορμή την εορτή της Παναγίας Γιάτρισσας στο χωριό Ποταμός στη Θηρασία. Το προσκύνημα αυτό ξεκίνησε πριν 17 έτη με πρωτοβουλία του Θηραίου στην καταγωγή Αρχιμανδρίτου Κωνσταντίνου Συρίγου, Αρχιερατικού Επιτρόπου Λαυρεωτικής, το οποίο έχει την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού, Θηρασίας και νήσων κ.κ Επιφανίου. Είναι μια ευκαιρία να βιώσει κανείς την παράδοση αυτού του τόπου, η οποία διατηρείται έως σήμερα από τις νεότερες γενιές.

Οι προσκυνητές είχαν την ευκαιρία να κάνουν πρώτα την περιοδεία τους στη νήσο Θήρα, καθώς επισκέφτηκαν τον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου, το Αρχαιολογικό Μουσείο στα Φηρά, την ιστορική Σταυροπηγιακή Μονή του Προφήτου Ηλία, το Λαογραφικό Μουσείου του κ. Εμμανουήλ Λιγνού, την Ένωση Θηραϊκών προϊόντων, την ιστορική Μονή του Αγίου Νικολάου στο Ημεροβίγλι και την πανέμορφη και ιστορική Οία.

Η επόμενη μέρα ήταν αφιερωμένη στη νήσο Θηρασία και το χωριό Ποταμός, όπου τιμήθηκε πανηγυρικά η Παναγία Γιάτρισσα από τους ντόπιους Θηρασιώτες, καθώς και από πλήθος πιστών από τη Θήρα και το Λαύριο, οι οποίοι σπεύδουν κάθε χρόνο να προσκυνήσουν τη θαυματουργική εικόνα της. Στον Εσπερινό, παραμονή της εορτής, τον Θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Συρίγος.

Την επομένη, ανήμερα της εορτής, στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού, Θηρασίας και νήσων κ.κ Επιφάνιος, ενώ τον Θείο λόγο κήρυξε ο Πανογιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Πάτρας, από τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Περάματος (Ιερά Μητρόπολη Νικαίας) ο οποίος συνόδεψε τους προσκύνητες από το Λαύριο.

Ο π. Κωνσταντίνος Συρίγος στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο για την ευλογία που δίνει κάθε χρόνο να βρίσκονται στον ιστορικό τόπο της Θηρασίας οι εν Λαυρίω Θηραίοι και Θηρασιώτες, καθώς και που τιμά με την παρουσία του κάθε χρονιά την εορτή του Ναού της οικογένειάς του και επίσης αρκετές φορές την πόλη του Λαυρίου!

proskynhmatikh-ekdromh-thirasia9

proskynhmatikh-ekdromh-thirasia8

proskynhmatikh-ekdromh-thirasia10

proskynhmatikh-ekdromh-thirasia7

proskynhmatikh-ekdromh-thirasia6

proskynhmatikh-ekdromh-thirasia4

proskynhmatikh-ekdromh-thirasia3

proskynhmatikh-ekdromh-thirasia2

proskynhmatikh-ekdromh-thirasia1

proskynhmatikh-ekdromh-thirasia5