Στο Δήμο Λαυρεωτικής το διατηρητέο κτίριο Λιδωρίκη

Στην κυριότητα του Δήμου Λαυρεωτικής θα περιέλθει άμεσα το κτίριο Λιδωρίκη, που βρίσκεται στο Ο.Τ. 147 του ιστορικού κέντρου της πόλης του Λαυρίου.

Ήδη από τον Δεκέμβρη του 2014, η παρούσα Δημοτική Αρχή με την υπ’αριθμ. 216/2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είχε υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης για αγορά του εν λόγω κτιρίου από πρόγραμμα του «ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ» του ΥΠΕΚΑ με τίτλο: «ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ & ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ 2014, στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Απόκτηση διατηρητέων κτιρίων κατά τις ισχύουσες διατάξεις».

Πρόκειται για ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας, τοποθετημένο στη συμβολή των οδών Κατσαρού & Μητροπούλου 19, ακριβώς πίσω από την κεντρική πλατεία. Το εν λόγω οίκημα έχει κηρυχτεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ ως παραδοσιακό-διατηρητέο (ΦΕΚ Δ-576 α/06.08.1998).
Το Δ.Σ. του «ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ» με την υπ’αριθμ. 106.9.2/ 09.08.2016 απόφασή του, ενέκρινε τη χρηματοδότηση ύψους 321.807,40€ και έτσι η Δημοτική Αρχή βρίσκεται στη φάση σύνταξης και υπογραφής των σχετικών συμβολαίων αγοραπωλησίας.

Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς σχετικά με την απόκτηση του διατηρητέου κτιρίου Λιδωρίκη δήλωσε τα κάτωθι: «Γίνεται μια συστηματική προσπάθεια από μέρους μας για περαιτέρω αισθητική αναβάθμιση των αστικών κέντρων των Δημοτικών Ενοτήτων Λαυρίου και Κερατέας, για αυτό και υποβάλλουμε διαρκώς προτάσεις απόκτησης διατηρητέων κτιρίων εξέχουσας αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας, με απώτερο σκοπό να τα αναστηλώσουμε, να τα ανδείξουμε και να τα αξιοποιήσουμε κατάλληλα. Το κτίριο Λιδωρίκη φιλοδοξούμε, αφού ανακαινιστεί, να στεγάσει το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Λαυρεωτικής, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή. Στο προσεχές διάστημα διεκδικούμε την έγκριση χρηματοδότησης ύψους 1.850.000€ για αποκατάσταση και επισκευή του ιστορικού κτιρίου της Ευτέρπης από το ΥΜΕΠΕΡΑ, αλλά και την αποκατάσταση της διατηρητέας οικίας Μπία στην Κερατέα με τη διεξαγωγή διαγωνισμού και χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής ύψους 1.300.000€.»

Από το Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας

lidorikh2

lidorikh5

lidorikh4

lidorikh3

Αρέσει σε %d bloggers: