Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
Lavriaki.gr
ΕκδηλώσειςΛαύριοΣύλλογοιΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΧρυσή Τομή

Πραγματοποιήθηκε η ομιλία με θέμα: «H συμβολή της Ελληνικής Αεροπορίας στα γεγονότα της Κύπρου το 1974 – Αποστολή ΝIKH»

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016 στο μεγαλοπρεπή και πλήρως ανακαινισμένο χώρο του Επισκοπείου Λαυρίου η ομιλία με θέμα: «H συμβολή της Ελληνικής Αεροπορίας στα γεγονότα της Κύπρου το 1974 – Αποστολή ΝIKH».

Ομιλητής ήταν ο απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας Σωτήριος Παπαθανασίου, κυβερνήτης ενός εκ των αεροσκαφών NORATLAS της αποστολής, ο οποίος με την παραστατική του μαρτυρία φώτισε διάφορες πτυχές των συμβάντων και μας έφερε πιο κοντά στα τότε γεγονότα. Kατά την διάρκεια της ομιλίας του, ανέλυσε πώς η Ελληνική Αεροπορία βοήθησε  την Κύπρο με την αερομεταφορά καταδρομέων, κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής, με την αποστολή ΝΙΚΗ, η οποία ονομάστηκε παγκοσμίως ως αποστολή αυτοκτονίας λόγω των πολλαπλών δυσκολιών που αυτή είχε. Στην ομιλία του ο Σ.Παπαθανασίου ανέφερε και παραδείγματα της αποτελεσματικότητας των καταδρομέων που μεταφέρθηκαν με την αποστολή καθώς και την καθοριστική συμβολή τους.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση του Συλλόγου «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ» Κερατέας, της Ένωσης Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας Λαυρεωτικής & Σαρωνικού και του Επισκοπείου της Ιεράς Μητρόπολης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής επ’ αφορμή του εορτασμού  του προστάτη  της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Παρευρέθησαν ο εκπρόσωπος του Υπουργού  Εθνικής Άμυνας  Ταξίαρχος Γεώργιος Μπελδέκος, η αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γεωργία Μαραγκού, o Αντιπεριφερειαρχής  Πέτρος Φιλίππου, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής και πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ ΘΟΡΙΚΟΣ Δημήτριος Λουκάς καθώς και ο Αρχιμανδρίτης της Ι.Μ.Μ.Λ.  Κωνσταντίνος Συρίγος.

Παρευρέθησαν επίσης ο πρόεδρος του συλλόγου «Κομάντος 74» των καταδρομέων που  συμμετείχαν στην επιχείρηση ΝΙΚΗ Παναγιώτης Αφάλης, ο ιστορικός και φιλόλογος  Σαράντος Καργάκος, ο  ιατρός Απόστολος Πολύζος, τα μέλη του Δημοτικού συμβουλίου και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της περιοχής, οι εκπρόσωποι της Ένωσης Κεντρώων πολιτευτές Αττικής Γεώργιος Κουτουλάκης και Έρη Κεχαγιά, ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Καλιωράκης,  o διοικητής του Τμήματος Αλλοδαπών Λαυρίου Λευτέρης Καρασαβίδης και ο εκπρόσωπος του Αστυνομικού Τμήματος Λαυρίου Χρήστος Γεωργίου καθώς και πλήθος κόσμου που κατέκλυσε την αίθουσα.

Μετά το πέρας της ομιλίας απονεμήθηκε στον ομιλητή τιμητική πλακέτα για την προσφορά του στην πατρίδα, από τον Ταξίαρχο Μπελδέκο Γεώργιο εκ μέρους της Ένωσης Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας Λαυρεωτικής & Σαρωνικού.

Φωτογραφίες: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΛΑΔΗΣ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA