Πραγματοποιήθηκε η πολιτιστική εκδήλωση για τους πρόσφυγες στο Λαύριο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Μια ιδιαίτερα ζεστή και ανθρώπινη εκδήλωση για τα παιδιά του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 24 Νοεμβρίου στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

   Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Flux Laboratory, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και τον πιανίστα και συνθέτη Στέφανο Τσάπη αποτελεί μια πολιτιστική σύμπραξη για το προσφυγικό ζήτημα με στόχο να προσφέρει στα παιδιά των προσφύγων του Λαυρίου την ευκαιρία γνωριμίας με τα μουσικά όργανα και τα διαφορετικά μουσικά είδη και η οποία περιλάμβανε την προβολή της ταινίας του Charlie Chaplin “The Immigrant”, μιας ταινίας που προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1917 και αγγίζει ίσως με τον πιο ευαίσθητο τρόπο το κοινωνικό ζήτημα της βίαιης μετεγκατάστασης, της μετανάστευσης, του προσφυγικού.

     Η προβολή της ταινίας συνοδευόταν από μια σύνθεση ορχήστρας δωματίου από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με τη συμμετοχή των πρώτων σπουδαστών της νεοσύστατης Ακαδημίας Νέων Μουσικών της Ορχήστρας και τη σύμπραξη τζαζ κουαρτέτου σε πρωτότυπη μουσική του Ελληνο-γάλλου συνθέτη Στέφανου Τσάπη που είχε και τη μουσική διεύθυνση του συνόλου. Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης και η Ορχήστρα Νέων Δήμου Λαυρεωτικής (μαέστρος Ευτύχης Ζαρπ).

  Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Ιωάννης Παντής και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ενώ απηύθυναν χαιρετισμό η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, ο βουλευτής Περιφέρειας Αττικής και πρώην Υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτριος Λουκάς και εκ μέρους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που παραχώρησε τον χώρο για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, ο Πρύτανης Ιωάννης Γκόλιας και ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Νικόλαος Μπελαβίλας.


ΔΗΜΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ: Στην πολιτιστική εκδήλωση συμπαράστασης προς τους πρόσφυγες, που έγινε χθες 24/11/2016 στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, έδωσε το παρόν ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς.

Πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων και οικογένειες προσφύγων από τα hotspots του Δήμου μας, απήλαυσε την προβολή της ταινίας του Τσάρλι Τσάπλιν «TheImmigrant” («Ο Πρόσφυγας»), συνοδεία πρωτότυπης μουσικής. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του Ελληνογάλλου συνθέτη Σ.Τσάπη, με τη συμμετοχή της Παιδικής-Νεανικής Χορωδίας του Δήμου Λαυρεωτικής, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου της Ε. Ζαρμπ, «έντυσαν» μουσικά την ταινία, σε μια συναυλία υψηλής αισθητικής. Ο στόχος της εκδήλωσης ήταν διττός: αφενός οι ταλαιπωρημένοι συνάνθρωποί μας να βρουν τη χαρά και την παρηγοριά που χαρίζει η Τέχνη και αφετέρου  να ευαισθητοποιηθεί τόσο η ελληνική όσο και η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, ως προς το τεράστιο ζήτημα του προσφυγικού ζητήματος, μέσω πολιτιστικών δράσεων.

Ο Δήμαρχος Δ. Λουκάς σε σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε δήλωσε πως: «Το  Λαύριο έχει αποδείξει διαχρονικά ότι είναι μια πόλη με παράδοση και ιστορία στη φιλοξενία προσφύγων, καθώς πολλές δεκαετίες τώρα λειτουργεί στην πλατεία της πόλης το Κέντρο Πολιτικών Προσφύγων-από το 1950-. Σήμερα, στη μέση μιας πολύπλευρης κρίσης και σε μια περίοδο έξαρσης των προσφυγικών ροών, ο Δήμος μας υποδέχεται και προσπαθεί να ανακουφίσει τους Σύριους πρόσφυγες, για όσο διάστημα βρίσκονται στα hotspots Λαυρίου & Σουνίου, έως ότου αναχωρήσουν προς τις Βόρειες χώρες της Ευρώπης.»

Παρόντες στην πολιτιστική αυτή βραδιά ήταν η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Κονουρδου, ο πρ.Υπ.Πολιτισμού Α. Μπαλτάς, ο Πρύτανης του Ε.Μ.Π.  Γ. Γκόλιας, ο Γ.Γ. του Υπ.Παιδείας Γ. Πάντης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Π. Φιλίππου και οι καθηγητές του Ε.Μ.Π. Ν.Μπελαβίλας και Δ. Καλιαμπάκος.

Η εκδήλωση θα επαναληφθεί την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και τα έσοδα από τα εισιτήρια θα διατεθούν για τις ανάγκες των προσφύγων.

Από το Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας

ekdhlwsh-prosfyges-lavrio4

ekdhlwsh-prosfyges-lavrio1

ekdhlwsh-prosfyges-lavrio2

ekdhlwsh-prosfyges-lavrio3

Αρέσει σε %d bloggers: