Το Σούνιο στις συλλογές του αμερικανού φωτογράφου Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ

Δύο συλλογές του αμερικανού φωτογράφου Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ που δίνουν δύο διαφορετικές εικόνες. Το Αιγαίο όπως ήταν τις δεκαετίες του 1950 και 1960, χωρίς ηλεκτρισμό, χωρίς δρόμους, υποδομές, αυτοκίνητα, τηλέφωνα ακόμη και τρεχούμενο νερό. Και οι παραθαλάσσιοι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία και τα αγάλματα, όπως έχουν διασωθεί από την αρχαιότητα και παραμένουν ίδιοι τουλάχιστον από τον 19ο αιώνα, σύμφωνα με τις περιγραφές των περιηγητών δηλαδή, μέχρι σήμερα.

Πύλος, 1955. Ο Piet de Jong, εικονογράφος της αρχαιολογίας και αρχιτέκτονας, εργάζεται στο μουσείο της Χώρας σε υλικό από την ανασκαφή στο Παλάτι του Νέστορος, υπό τη διεύθυνση του Carl Blegen

Οι δύο ενότητες, οι αναμνήσεις και οι αρχαιολογικοί χώροι, συνθέτουν την έκθεση «Robert McCabe, Αναμνήσεις & μνημεία του Αιγαίου» την οποία θα παρουσιάσει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τις 8 Δεκεμβρίου μέχρι τις 19 Μαρτίου, ως μέρος της ευρύτερης έκθεσης «Κυκλαδική Κοινωνία 5.000 χρόνια  πριν».

«Οι φωτογραφίες μου διηγούνται πόσο γρήγορα έχει αλλάξει η Ελλάδα από τα πρώτα χρόνια που ήρθα εδώ. Τότε δεν το είχα υποπτευθεί, αλλιώς θα είχα περισσότερα φιλμ μαζί μου», έχει πει ο ίδιος. Τον ενέπνεαν πάνω απ’ όλα οι άνθρωποι. Οι γιορτές στο Αιγαίο και την Ηπειρο, οι γυναικείες ασχολίες, οι ανδρικές εργασίες στη θάλασσα, τα καΐκια και φυσικά τα αρχαία, το Ερέχθειο, ο ναός του Ποσειδώνα, οι Μυκήνες, η Ακρόπολη. «Νομίζω ότι όπως ο ζωγράφος έτσι και ο φωτογράφος πρέπει να εμπνευσθεί από μια σκηνή για να τη φωτογραφίσει καλά. Δεν θέλω να συγκριθώ με καλλιτέχνη, αλλά τόσο ένας ζωγράφος όσο και εγώ πρέπει να περιμένουμε τη στιγμή της έμπνευσης» είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του.

s
Κως, 1954. Θραύσμα από αρχαίο γλυπτό ενταγμένο στην τοιχοποιία του Κάστρου των Ιωαννιτών Ιπποτών

Ο ΜακΚέιμπ, διάσημος αμερικανός φωτογράφος, επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα το 1954. Παρακολουθούσε Κλασικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, αλλά αγαπούσε τη φωτογραφία από τότε που ήταν πέντε ετών. Κάνοντας μία  μικρή περιοδεία σε ευρωπαϊκές χώρες αγάπησε, μέσα από τον φακό του και την ασπρόμαυρη κυρίως φωτογραφία, την Ελλάδα.

l
Λίνδος, Ρόδος, 1954. Ερείπια της ελληνικής στοάς στην Ακρόπολη

Το επόμενο καλοκαίρι, του 1955, βρήκε δουλειά σε ένα πλοίο και έκανε ένα ταξίδι διάρκειας 26 ημερών, από το Μπρούκλιν στον Πειραιά για να φωτογραφήσει κι άλλα μέρη της Ελλάδας, το Σούνιο, την Πελοπόννησο, την Πήλο, τα νησιά, όσο πιο πολλά νησιά μπορούσε. Επέστρεψε πολλές φορές στη χώρα, ως φοιτητής, ως ερασιτέχνης φωτογράφος, ως απεσταλμένος του National Geographic, ως επαγγελματίας διακεκριμένος φωτογράφος, ως λάτρης του ελληνικού τοπίου, ως σύζυγος της ελληνίδας Ντίνα ΜακΚέιμπ. Εχει ταξιδέψει σε διάφορα μέρη του κόσμου, από την Κούβα μέχρι την Κίνα, αλλά πάντα επιστρέφει στην Ελλάδα. 

sss
Σούνιο, 1954. Λεπτομέρεια των κιόνων και των δοκών στον ναό του Ποσειδώνος

* Η φωτογραφική έκθεση «Robert McCabe. Αναμνήσεις & μνημεία του Αιγαίου» παρουσιάζεται στο πλαίσιο της έκθεσης «Κυκλαδική Κοινωνία 5000 χρόνια πριν» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1) από τις 8 Δεκεμβρίου ως τις 19 Μαρτίου.

http://www.protagon.gr

Αρέσει σε %d bloggers: