Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
Lavriaki.gr
Εργατοϋπαλληλικό ΚέντροΚέντρο ΠροσφύγωνΛαύριοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Εργατικό Κέντρο Λαυρίου: Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη το Σάββατο 10 Δεκέμβρη  στους πρόσφυγες και θα παραδώσει ρουχισμό και κουβέρτες. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα προσφύγων τόσο σε αυτό που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης όσο και αυτό που βρίσκεται στην περιοχή «Νεράκι» όπου οι παροχές ρεύματος και νερού είναι αυτές που προσωρινά είχαν συνδεθεί από το εργατικό κέντρο, όταν πριν μερικούς μήνες, εγκαταστάθηκαν εκεί και ο Δήμος πήρε απόφαση να τους διώξει. Αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή δεν τον αναγνωρίζουν ως «επίσημο» καταυλισμό, ότι δεν υπάρχει. Ο Δήμος πρέπει να βάλει κάδους απορριμμάτων στον χώρο και να Σταματήσει να χρησιμοποιεί τον διπλανό χώρο ως χωματερή. Ο Ερυθρός Σταυρός που εμφανίστηκε στον χώρο πριν δύο μήνες κατέγραψε τα προβλήματα του χώρου όμως δεν προχώρησε σε καμία εργασία αποκατάστασης.

Θα συμμετέχουμε στην παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 6μμ στο Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής μαζί με το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα ώστε να προβάλουμε τα κοινά προβλήματα όλων των προσφύγων που βρίσκονται στην χώρα και να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες που έχει.

Απαιτούμε εδώ και τώρα να εξασφαλιστούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής σε όλους τους χώρους που σήμερα στεγάζονται πρόσφυγεςκαι μετανάστες. Να δρομολογηθεί άμεσα η μεταφορά τους σε αξιοπρεπείς στεγασμένους χώρους, με προτεραιότητα σε εγκύους, στις οικογένειες με παιδιά και στα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες. Να εξασφαλιστεί επαρκής σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Βασικός υπεύθυνος για την κατάσταση αυτή είναι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Με τη συμφωνία και των άλλων αστικών κομμάτων, έβαλε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή της σε όλες τις αποφάσεις της ΕΕ που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα. Υπέγραψε και εφαρμόζει κατά γράμμα τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας που διπλοεγκλωβίζει τους πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου, την παρουσιάζει ως μονόδρομο για τον περιορισμό του προσφυγικού προβλήματος, εκβιάζοντας το λαό, σε μια περίοδο μάλιστα που κλιμακώνεται η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης απέναντι στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

 Άφησε περιθώριο στη ρατσιστική ναζιστική Χρυσή Αυγή να στήνει προβοκάτσιες κατά των προσφύγων και του ντόπιου πληθυσμού, να χύνει το ρατσιστικό της δηλητήριο στους εργαζόμενους και το λαό. Να τους στρέφει ενάντια σε γυναίκες και παιδιά, που το μόνο που έκαναν ήταν να προσπαθήσουν να σωθούν από τη φρίκη του πολέμου.

Εξοργίζουν τα κροκοδείλια δάκρυα της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες. Πιστή στις πολιτικές της Ε.Ε. και το δόγμα του ΝΑΤΟ, έφερε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, δήθεν για τους πρόσφυγες. Προσφέρει γη και ύδωρ για την επιτυχία των δολοφονικών-ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που, για να πλουτίσουν οι μεγάλες πετρελαϊκές, πολεμικές και κατασκευαστικές εταιρείες, σκορπάνε τις βόμβες τους στη Συρία και αλλού.

Υπόσχεται και προπαγανδίζει σε όλους του τόνους την επιθυμία της να εμπλέξει ακόμα πιο βαθιά τη χώρα στους ανταγωνισμούς και στις διάφορες πολεμικές συγκρούσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ή προετοιμάζονται στην ευρύτερη περιοχή, αυξάνοντας τους κινδύνους για την εργατική τάξη και το λαό μας, καθώς και άλλους λαούς, να μπουν σε αυτό τον κύκλο αίματος που μόνο στόχο έχει να αβγατίσει τα κέρδη των μονοπωλίων. Κλείνουμε τα αυτιά μας και απομονώνουμε τα κελεύσματα μίσους της Χρυσής Αυγής και άλλων φασιστοειδών που κατηγορούν τους πρόσφυγες, για να κρύψουν τον πραγματικό ένοχο για τους πολέμους και την προσφυγιά: Τα μονοπώλια και τη δίψα τους για περισσότερα κέρδη.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και στον κίνδυνο γενικευμένης πολεμικής σύρραξης στην περιοχή, στον κίνδυνο για νέες εκατόμβες νεκρών και καραβάνια προσφύγων, χρειάζεται Έλληνες, πρόσφυγες και μετανάστες εργάτες, ενωμένοι, να οργανώσουμε τον αγώνα και την πάλη μας.

Εκτός από τα άμεσα μέτρα ανθρώπινης διαβίωσης των προσφύγων απαιτούμε:

  • Να ανατραπούν οι αποφάσεις που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα
  • Άμεση μετακίνησή τους από τα νησιά και απεγκλωβισμός από τη χώρα. Να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνησή στις χώρες τελικού προορισμού τους.
  • Να σταματήσει η λειτουργία και η επέκταση των «hotspot» των νησιών με οποιαδήποτε μορφή.
  • Να αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα σε όλες τις εθνικότητες που προέρχονται από χώρες που έχουν δεχτεί ιμπεριαλιστική επίθεση
  • Να διαμορφωθούν ανοικτές δομές υποδοχής, καταγραφής και προσωρινής φιλοξενίας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
  • Να εξασφαλιστεί επαρκής, ποιοτική σίτιση, που θα καλύπτει τις διατροφικές τους ανάγκες μακροπρόθεσμα και θα ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες.
  • Nα εξασφαλιστεί η ένταξη των παιδιών των προσφύγων στην εκπαίδευση με ευθύνη του κράτους και να παρθούν γι΄ αυτό όλα τα απαραίτητα μέτρα.
  • Να αναλάβει την ευθύνη των υπηρεσιών Υγείας το κράτος, τα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής και όχι οι ΜΚΟ. Να ενισχυθούν οι δημόσιες υποδομές με προσωπικό και χρηματοδότηση. Να εφαρμοστούν προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης ασθενειών, εμβολιασμού κ.λ.π.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ