“Σκότωσαν” τον Γκρέι! (pics – vid)

Ο νέος Αμερικανός του Λαυρίου, που έκανε ντεμπούτο στη Basket League κόντρα στη Δόξα Λευκάδας, Στίβεν Γκρέι, είναι πολυσχιδής προσωπικότητα. Ήταν καταπληκτικός μαθητής, με σπουδαίες επιδόσεις, αλλά και χαρισματικός μπασκετμπολίστας στο πανεπιστήμιο Γκονζάγκα, απ’ όπου έχουν αποφοιτήσει μεγάλοι αθλητές, με κορυφαίο όλων τον Τζον Στόκτον.

Είναι ανοιχτόμυαλο παιδί και γι’ αυτό ακολούθησε το πρόγραμμα “Study abroad” του Γκονζάγκα στη… Ζάμπια, για να διδάξει παιδιά στην Αφρική και να παίξει μαζί τους για περισσότερο από έναν μήνα, ζώντας μάλιστα στο διάστημα αυτό σε πρωτόγονες και άβολες συνθήκες.

…Και Χαρισματικός ηθοποιός!
gray-steven-theatre

Στη φωτογραφία που βλέπετε ο Στίβεν Γκρέι… σκοτώνεται επί σκηνής, στη θεατρική παραγωγή από το Πανεπιστήμιο Γκονζάγκα, του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας. Ο Γκρέιέπαιξε το ρόλο του Τυβάλτιου, του ξαδέρφου της Ιουλιέτας, ο οποίος αρχικά σκότωσε τον Μερκούτιο (αδερφικό φίλο του Ρωμαίου) κι ακολούθως δολοφονήθηκε από τον Ρωμαίο.

Στη θεατρική παραγωγή του Γκονζάγκα είχαν αγωνιστεί δύο μπασκετμπολίστες, φοιτητές τότε του πανεπιστημίου. Ο Στίβεν Γκρέι και ο Καναδός Κέλι Όλινικ, νυν παίκτης των Μπόστον Σέλτικς. Μάλιστα, ο Γκρέι είχε αποσπάσει κολακευτικές κριτικές για την ερμηνεία του…

Δεν ήταν όμως μόνο… Τυβάλτιος! Ο Γκρέι δεν είχε κανένα πρόβλημα (ως τριτοετής φοιτητής) να παίξει τον ρόλο ενός ομοφυλόφιλου αθλητή του μπέιζμπολ, σε μια ακόμα θεατρική παραγωγή του Γκονζάγκα με τίτλο “Take me out“!

Γενικώς ο Γκρέι είναι… ιδιαίτερη περίπτωση. Όπως είχε ομολογήσει σε συνέντευξή του στο ESPN είχε βρει τον εαυτό του, στη διάρκεια της φοίτησής του στο Γκονζάγκα, σε ένα μέρος που δεν είχε ζεστό νερό, που δεν είχε ηλεκτρικό το βράδυ και που το ποδήλατο ήταν το πλέον συνηθισμένο μέσο μετακίνησης των κατοίκων.

…Και ξεχωριστός άνθρωπος

Στο πανεπιστήμιο έπεσαν από τα σύννεφα όταν έλαβαν mail από τον Στίβεν Γκρέι, ο οποίος ζητούσε να λάβει μέρος στο πρόγραμμα Gonzaga in Zambezi, το οποίο εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα “Study abroad“, που λειτουργεί στις ΗΠΑ.

Δεν μπορούσαν να καταλάβουν πώς ένας σπουδαίος αθλητής (ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας τότε) και πολύ καλός μαθητής, θα μπορούσε να ζήσει άβολα, μακριά από πολυτέλειες, χωρίς ηλεκτρικό και ζεστό νερό για περισσότερο από έναν μήνα, μαζί με τα μέλη μιας ιεραποστολής στη Ζάμπια της Αφρικής!

Του εξήγησαν τι ακριβώς πρόκειται να βιώσει μέσα απ’ αυτό το πλάνο. Προσπάθησαν να τον αποτρέψουν. Ο ίδιος ήταν ανένδοτος… Βρέθηκε στην Αφρική για να διδάξει στα παιδιά ιστορία, αλλά ομολόγησε ότι ουσιαστικά ήταν και ο ίδιος μαθητής μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία.

Ήταν κάτι τελείως διαφορετικό, καθώς είδα τον κόσμο με άλλα μάτια. Βλέπεις τους ανθρώπους, πόσο απλά ζουν, και σκέφτεσαι ότι εσύ έχεις τα πάντα. Τελικά καταλήγεις ότι δεν χρειάζεσαι τα πάντα” είπε ο Γκρέι, που περιέγραψε με μια λέξη το πώς αισθάνθηκε στη διάρκεια της εμπειρίας του στην Αφρική: “ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ“!…

Μάλιστα, λίγα παιδιά μιλούσαν αγγλικά, αλλά ο Γκρέι φρόντισε να μάθει κάμποσες λέξεις από την τοπική διάλεκτο, ώστε να επικοινωνεί με τους κατοίκους στα χωριά της Ζάμπια. Αν και δεν χρειαζόταν, καθώς από ένα σημείο και μετά μπορούσαν να κατανοούν ο ένας τον άλλον, χωρίς να μιλούν.

Παίζαμε με τα παιδιά στον εξωτερικό χώρο από τις καλύβες τους κι αντιλήφθηκα την αγνότητα του παιχνιδιού. Ένοιωθα σαν να φοράω τη φόρμα μου και να παίζω στο Sweet-16 του NCAA” κατέληξε ο Γκρέι.

Είναι και πολύ καλός αθλητής, πάντως. Αλλά από όλα τα παραπάνω αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα, με πολλά ενδιαφέροντα και σίγουρα η ιστορία του έχει πολλά ιδιαίτερα στοιχεία.

http://www.ebasket.gr

Αρέσει σε %d bloggers: