Πέμπτη, 29 Μαΐου, 2025
Lavriaki.gr
ΛαύριοΠροαστιακόςΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Η Σιδηροδρομική Γραμμή Κορωπί-Λαύριο στις 4 προτάσεις για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου

Ένα εκτεταμένο σιδηροδρομικό δίκτυο που θα συνδέει τα μεγάλα λιμάνια της Αττικής (Πειραιάς, Ραφήνα και Λαύριο) με το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», θα περιλαμβάνει νέες προαστιακές διαδρομές όπως αυτή της Λιβαδειάς, θα συνδέεται με τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας και με δύο τουλάχιστον εμπορευματικά κέντρα, προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών Χ. Σπίρτζης.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην ΕΡΓΟΣΕ συναντήθηκε με τις διοικήσεις του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την ΓΑΙΑΟΣΕ και τόνισε ότι το Λαύριο και η Ραφήνα θα συνδεθούν σιδηροδρομικά με το αεροδρόμιο της Αθήνας, ενώ στην τελική ευθεία μπαίνουν σημαντικά έργα της γραμμής Αθήνα – Θεσσαλονίκη που θα επιτρέπουν στο τέλος του 2017 τη διάνυση της γραμμής μέσα σε λιγότερο από τρεισήμισι ώρες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε μεταξύ άλλων:

Τη λειτουργία νέων προαστιακών γραμμών. Το πιο ώριμο έργο είναι η γραμμή Αθήνα – Λιβαδειά που θα εξυπηρετεί καθημερινά εκατοντάδες εργαζόμενους της περιοχής. Ήδη έχει γίνει σχετική μελέτη για τη λειτουργία της γραμμής, η οποία θα είναι κερδοφόρος και η λειτουργία της αναμένεται μέσα στην εβδομάδα.

Τη λειτουργία τουριστικών γραμμών τόσο στις γραμμές που θα εγκαταλειφθούν στο όρος Ορθρυς όσο και σε ολόκληρο το δίκτυο μετά από αιτήματα των τοπικών κοινωνιών. «Θα γίνουν μελέτες σε τμήματα που έχουν εγκαταλειφθεί και μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη περιοχών με ιστορικά κέντρα και μνημεία και φυσικές ομορφιές όπως στη Θράκη, στον Βόλο και ο Οδοντωτός», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης.

Τη σύνδεση της Πάτρας με το σιδηροδρομικό δίκτυο. «Αναζητούμε τη συμφερότερη και οικονομικότερη λύση, η οποία ωστόσο δεν θα κόβει την πόλη της Πάτρας στα δύο», είπε ο υπουργός Υποδομών, ο οποίος πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί δεν θα γίνει μονομερώς αλλά σε άμεση συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς.

Την παράδοση του τμήματος Κιάτο – Ροδοδάφνη στο τέλος του 2017, το οποίο αν και δεν θα είναι ηλεκτροκινούμενο, θα ξεκινήσει να λειτουργεί από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία στο Κιάτο θα πρέπει να αλλάζει μηχανή από ηλεκτροκίνητη σε ντιζελοκίνητη.

Την υλοποίηση δύο σημαντικών εμπορευματικών κέντρων στο Θριάσιο Πεδίο που έχει μπει στην τελική ευθεία αλλά και στη Θεσσαλονίκη που αναμένεται να δημοπρατηθεί μέσα στο 2017.

Παράλληλα ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σε συνεργασία με την ΕΡΓΟΣΕ, έχει καταθέσει 4 προτάσεις συνδυασμένων μεταφορών οι οποίες έχουν κατατεθεί στο Επενδυτικό Portal της Commission προς εξεύρεση χρηματοδότησης στο Πλάνο Juncker.

Οι 4 προτάσεις έτσι όπως κατατέθηκαν είναι οι εξής:

1) Δυτικός Άξονας Πελοποννήσου

Το έργο περιλαμβάνει σχεδιασμό, κατασκευή, χρηματοδότηση, διαχείριση, συντήρηση και εκμετάλλευση σιδηροδρομικών γραμμών, λιμανιών και οδικών τμημάτων στην Δυτική Πελοπόννησο. Η γραμμή θα συνδέει Πάτρα – Πύργο – Καλαμάτα με σύνδεση με Αρχαία Ολυμπία και Κατάκολο. To τρένο θα συνδέει τέσσερα λιμάνια κρουαζιέρας (Πάτρα, Κυλλήνη, Κατάκολο, Καλαμάτα). Με κέντρο την Ολυμπία μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης επενδύσεων με βάση τον τουρισμό.

2) Σιδηροδρομική Γραμμή Κορωπί-Λαύριο

Το έργο αποτελεί επέκταση του προαστιακού ως το Λαύριο. Το Λιμάνι μπορεί να φιλοξένει επιβατικά πλοία από Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο. Σκοπός είναι να φιλοξένει και κρουαζιερόπλοια που μπορούν να προσεγγίζουν το Λαύριο αντί για τον Πειραιά.

3) Αναβάθμιση Σιδηροδρομικής Γραμμής Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο

Το έργο αφορά την τοποθέτηση ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης στο τμήμα Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο-Σύνορα Βουλγαρίας, μήκους 175 χιλιόμετρων, με παράλληλη αναβάθμιση του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

4) Σιδηροδρομική Εγνατία

Το έργο άφορα την κατασκευή, χρηματοδότηση, διαχείριση, λειτουργιά, συντήρηση και εκμετάλλευση του Σιδηροδρομικού Διαδρόμου από την Αλεξανδρούπολη ως το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Της Μαρίας Μόσχου
http://www.imerisia.gr