Απάντηση Δημάρχου Λαυρεωτικής για το Νεράκι

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα σε ειδησεογραφικά blogs και στα κοινωνικά δίκτυα για «αυτοσχέδια χωματερή στο Νεράκι», προς αποκατάσταση της πραγματικότητας ο Δήμος Λαυρεωτικής δηλώνει τα κάτωθι:

• Ο χώρος έκτασης 33 στρεμμάτων στην περιοχή «Νεράκι» στη Δ.Ε. Λαυρίου, αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου Λαυρεωτικής και χώρο εργασίας των υπαλλήλων και των μηχανημάτων του Δήμου. Εκεί, ο Δήμος κάνει τη διαχείριση πρασίνου (κλαδέματα, γκαζόν), προκειμένου να μειωθεί ο όγκος του. Από αυτή την επεξεργασία, δημιουργείται ένα προϊόν τύπου κομπόστ, το οποίο με προσθήκη υγειούς χώματος γίνεται κατάλληλο υλικό για την αποκατάσταση των ρυπασμένων από μόλυβδο εδαφών της Λαυρεωτικής (φαινόμενο σύνηθες, λόγω της λειτουργίας των μεταλλείων στο παρελθόν στην περιοχή της Λαυρεωτικής, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή του Λαυρίου).

• Καμία περιβαλλοντική ρύπανση δε δημιουργείται στο υπέδαφος από την παραπάνω διαδικασία, καθώς αποτελεί εναπόθεση φυτικής γης! Όποια άσχημη εικόνα εμφανίζεται σε στοχευμένες φωτογραφίες, οφείλεται στην ύπαρξη αντικειμένων που είχαν εναποθέσει κάποιοι ιδιώτες. Τα ογκώδη αντικείμενα ήδη απομακρύνθηκαν και ο χώρος περιφράχτηκε με ελεγχόμενες εισόδους.

• Αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα η ύπαρξη «παράνομης χωματερής» δίπλα σε κέντρο προσφύγων. Ο παραπάνω ισχυρισμός είναι εντελώς αναληθής σε όλη του την έκταση. Τα κοντέηνερς υπάρχουν στην περιοχή τοποθετημένα από το 2010 και στα οποία για πρώτη φορά το περσινό Πάσχα εγκαταστάθηκαν χωρίς καμία έγκριση από τους αρμόδιους φορείς 150 πρόσφυγες κουρδικής καταγωγής. Ο Δήμος, ενώ με την υπ’αριθμ. 60/2016 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την αυθαίρετη κατάληψη των λυόμενων οικίσκων, έχει ζητήσει την απομάκρυνση των οικίσκων αυτών και έχει αιτηθεί τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στους επίσημα χωροθετημένους από την Πολιτεία χώρους, καθώς οι συνθήκες στην περιοχή εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγιεινή, την ασφάλεια και τη διαφύλαξη της σωματικής τους ακεραιότητας. Οι ίδιοι όμως αρνούνται να εγκαταλείψουν τα κοντέηνερς, παρά τις συστάσεις του Δήμου.

• Οι δημοτικοί σύμβουλοι που σχίζουν τα ιμάτιά τους για τα παιδιά των προσφύγων είναι οι ίδιοι που φώναζαν να μην έρθουν και να τους διώξουμε από την περιοχή μας με κάθε τρόπο.

• Δεν υπήρξε φωτιά ή ανάφλεξη. Οι καπνοί που εμφανίζονται σε κάποιες φωτογραφίες ήταν από τη ζύμωση του υλικού τύπου κομπόστ που προαναφέρθηκε, το οποίο, έπειτα από άμεση παρέμβαση του Δήμου έχει ήδη μετατραπεί σε ποιοτικό λίπασμα, που εναποτέθηκε στον περιβάλλοντα χώρο.

• Άμεσα θα υπάρξει 24ωρη φύλαξη της περιοχής από εδώ και στο εξής ο χώρος θα μετατραπεί από τον επόμενο μήνα σε κεντρικό «πράσινο σημείο» της Δ.Ε. Λαυρίου.

• Ο άνω σχεδιασμός θα πραγματοποιηθεί όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν με θεμιτά ή αθέμιτα μέσα να τον σταματήσουν.

Τέλος, να σημειωθεί πως πέραν από το περιβαλλοντικό όφελος που συντελείται στο «Νεράκι», αλλά και το νοικοκύρεμα της εικόνας του Δήμου, αυτή η διαδικασία διαχείρισης πρασίνου έχει και οικονομικό όφελος για το Δήμο μας, αφού σε αντίθετη περίπτωση το κόστος μεταφοράς του πρασίνου του Δήμου μας στη Φυλή θα ήταν τριπλάσιο από το σημερινό και φυσικά ποιος θα πλήρωνε αυτή τη διαφορά ύψους 1.200.000; Φυσικά, οι πολίτες!

Αγαπητοί συμπολίτες, η παρούσα Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς, σέβονται τις διαφορετικές απόψεις, δέχονται την κριτική όμως δεν μπορεί να αποδέχονται τους κακόβουλους και τους κακόπιστους και ειδικότερα αυτούς που μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα υβρίζουν και συκοφαντούν.
Η Δημοτική Αρχή συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο της σε όλα τα επίπεδα για τη Λαυρεωτική που αγαπάμε, γιατί ο τόπος μας έχει μέλλον και τεράστια προοπτική ανάπτυξης.

Αρέσει σε %d bloggers: