Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Lavriaki.gr
Δήμος ΛαυρεωτικήςΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Δήμος Λαυρεωτικής: Κίνδυνος για το Δήμο μας το «ΚΥΝΗΓΙ ΜΑΓΙΣΣΩΝ». Η αλήθεια για το ιατρικό ραδιενεργό ιώδιο 131

Με αφορμή τις καταγγελίες  της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Λαυρεωτικής (συνήθης πρακτική το τελευταίο διάστημα!!!), σχετικά με την ανίχνευση ραδιενεργού ιωδίου, γνωστοποιούμε τα παρακάτω:

Την Παρασκευή 27/1/2017 ανιχνεύτηκε στην είσοδο του ΧΥΤΑ Φυλής, σε ένα σημείο στο πίσω μέρος της νταλίκας μεταφοράς απορριμμάτων του Δήμου Λαυρεωτικής ένδειξη ύπαρξης του ιατρικού   ραδιενεργού ιωδίου 131. Δόθηκε λοιπόν από τον υπεύθυνο του ΧΥΤΑ εντολή στον οδηγό να επιστρέψει και να εναποθέσει σε ελεγχόμενο περιφραγμένο χώρο του Δήμου, το μέρος εκείνο του φορτίου στο οποίο εντοπίστηκε το προαναφερόμενο υλικό, για διάστημα 8 ημερών, καθώς αυτός είναι ο χρόνος εξασθένησης του ραδιενεργού ιωδίου και εν συνεχεία, αδρανοποιημένο πλέον, να επιστρέψει στη Φυλή για εναπόθεση. (Αυτή είναι συνήθης διαδικασία που ακολουθείται από το ΧΥΤΑ Φυλής,  καθώς το φαινόμενο αυτό απαντάται συχνά στα απορρίμματα και άλλων Δήμων).

Κρίναμε σκόπιμο, η προσωρινή εναπόθεση των απορριμμάτων που περιείχαν αυτό το υλικό, να γίνει, όχι στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Δήμου μας στο ΒΙΟΠΑ Κερατέας, ο οποίος είναι και επίσημα αδειοδοτημένος, αλλά σε όμορο χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου Λαυρεωτικής, ο οποίος είναι περιφραγμένος και απροσπέλαστος. Το υπόλοιπο φορτίο  της νταλίκας  άδειασε κανονικά την Κυριακή στο χώρο του ΧΥΤΑ Φυλής, έτσι ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη αποκομιδή  και μεταφορά των απορριμμάτων του Δήμου μας από τη Δευτέρα 30/01/2017 (σημειωτέον είμαστε από τους λίγους Δήμους που έχουν εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια αποκομιδής και μεταφοράς των απορριμμάτων μας στη Φυλή.)

Οι δύο επιστήμονες από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ανεξάρτητη αρχή) , που μετέβησαν στην περιοχή το μεσημέρι της Κυριακής 29/01/2017, εντόπισαν μέσα στο σωρό των οικιακών απορριμμάτων  που είχαν ξεφορτωθεί από τη νταλίκα, υπολείμματα τροφής από καρκινοπαθή με νεοπλασία θυροειδούς ( εγκληματική ενέργεια, κατά τον κύριο Παρασκευή, ανεύθυνου ανθρώπου που άπτεται της Δημόσιας Υγείας. ΓΙΑΤΙ; ΓΙΑΤΙ;…..!!!!) , που είχε υποστεί θεραπεία με ακτινοβολίες και έτσι δημιουργήθηκε το όλο θέμα. Στην έκθεσή τους, κατόπιν μέτρησης με ειδικά όργανα, επισημαίνουν ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας του ιατρικού ιωδίου 131, το οποίο εμπεριεχόταν στα υπολείμματα τροφίμων του καρκινοπαθή, ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, που δεν εγκυμονούσαν κινδύνους για το περιβάλλον και τον πληθυσμό. Σήμερα, Δευτέρα 30/01/2017 κλιμάκιο ελεγκτών-επιθεωρητών περιβάλλοντος επισκέφθηκε το χώρο εναπόθεσης του εν λόγω υλικού και διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα ούτε τίθεται θέμα επιβολής κυρώσεων στο Δήμο.

Ο στόχος της μείζονος μειοψηφίας να δημιουργήσει εντυπώσεις, με τις διαδοχικές προσπάθειες δημιουργίας σεναρίων, για δήθεν ευθύνη του Δήμου στο εν λόγω θέμα, έπεσε- για ακόμη μια φορά- στο κενό. Άραγε αναρωτήθηκε κανείς, πόσο στοίχισε στον Έλληνα φορολογούμενο όλη αυτή η άσκοπη κινητοποίηση υπηρεσιών του κράτους και των δυνάμεων ασφαλείας; Άραγε αντιλήφθηκε κανείς  ή ήταν πρόθεσή τους η ζημιά που προκαλείται στην τουριστική προβολή του Δήμου μας και το δυσμενές κλίμα που δημιούργησαν τα blogs και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,  τα οποία αναπαράγουν συνεχώς τις ψευδείς ειδήσεις και τις συκοφαντίες μιας εμμονικής, κακόβουλης και στείρας αντιπαράθεσης; Η Δημοτική Αρχή χειρίζεται με σύνεση και υπευθυνότητα τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών.

Όλα τα παραπάνω,  θα τα αφήσουμε στην κρίση του κόσμου, διότι στο τέλος το ψέμα ξεγυμνώθηκε και η αλήθεια έλαμψε. Οφείλουν όμως όλοι να καταλάβουν, πως ο ρόλος ειδικά της μείζονος μειοψηφίας  είναι η εποικοδομητική κριτική, ο γόνιμος διάλογος και η ανάδειξη ουσιαστικών προβλημάτων και όχι η συνεχής κατάθεση καταγγελιών χωρίς υπόσταση,με σκοπό τη δημιουργία κλίματος και εντυπώσεων, χωρίς να έχουν προηγουμένως ρωτήσει και ενημερωθεί  από τη Δημοτική Αρχή. Για άλλη μια φορά, ορισμένοι που έχουν ονοματεπώνυμο και ο κόσμος τους έχει βάλει στο περιθώριο, έγιναν περίγελοι.

Από το Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας

Μια σκέψη για το “Δήμος Λαυρεωτικής: Κίνδυνος για το Δήμο μας το «ΚΥΝΗΓΙ ΜΑΓΙΣΣΩΝ». Η αλήθεια για το ιατρικό ραδιενεργό ιώδιο 131

  • Το ιώδιο 131 έχει χρόνο ημιζωής 8 μέρες. Αυτό ΔΕ σημαίνει ότι “αδρανοποιείται” σε 8 μέρες.Χοντρικά σημάίνει ότι στις 8 μέρες μένει μισή η ποσότητά του που είναι ενεργή και εκπέμπει ραδιενέργεια. Στη διεθνή βιβλιογραφία θεωρούμε πλέον ουσιαστικά ανενεργό ένα ισότοπο μετά την πάροδο περίπου 10 ημιζωών (στην περίπτωσή μας δηλαδή 80 μέρες). Ασχέτως των παντελώς αδιάφορων προστριβών πλειοψηφίας-αντιπολίτευσης, καλό θα ήταν πριν βγάίνουν τέτοιες ανακοινώσεις να ρωτάτε και καναν άνθρωπο με κανα πτυχίο, έχουμε στο Λαύριο αρκετούς. Παρεμπιπτόντως, ναι γενικά δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία με τέτοιες αμελητέες ποσότητες, αλλά ελπίζω στις 8 μέρες που τα απόβλητα πέρασαν στον “ειδικό χώρο”, να μην κυκλοφορούσε κόσμος τριγύρω τους.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.