Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023
Lavriaki.gr
Δήμος ΛαυρεωτικήςΛεγρενάΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Πραγματοποιήθηκε η τελετή επιμνημόσυνης δέησης για τα θύματα του ναυαγίου του νορβηγικού πλοίου ORIA – ΦΩΤΟΣ

Με σεμνότητα αλλά και με την απόδοση των δεουσών τιμών πραγματοποιήθηκε και φέτος στις 12 Φεβρουαρίου, σε κλίμα συγκίνησης, η τελετή επιμνημόσυνης δέησης για τα 4.100 και πλέον θύματα του ναυαγίου του νορβηγικού πλοίου ORIA, μετά από πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, των Δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής και του Συνδέσμου Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας Κερατέας «Χρυσή Τομή».

Στην τελετή όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών της Αθήνας π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος, παραβρέθηκαν επίσης ο Εφημέριος του Ενοριακού Ιερού Καθολικού Ναού Αγίας Βαρβάρας στο Λαύριο π. Cristian Gaşpal, ο Πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Μπίρης από τον Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης Παλαιάς Φώκαιας εκπροσωπώντας τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαο, ο Πρέσβης της Ιταλίας Luigi Efisio Marras, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού Αμύνης της Ιταλίας Ταξίαρχος Vittorio Stella, καθώς και Στρατιωτικοί Ακόλουθοι της Γερμανίας (Συνταγματάρχης Ulrich Pfeiffer), της Ρωσίας (Συνταγματάρχης Sergey Demianov), του Ηνωμένου Βασιλείου (Πλοίαρχος Richard Blackwell) , των ΗΠΑ (Πλοίαρχος Robert Palm) και του Ιράν, εκ μέρους του ΥΕΘΑ και του Πολεμικού μας Ναυτικού ο Πλοίαρχος Βασίλειος Ευσταθίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, οι Αντιδήμαρχοι Σαρωνικού Ηλίας Μπουκοβάλας και Σπύρος Δημητρίου, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι των δύο δήμων, ο Δήμαρχος Κορωπίου Δημήτρης Κιούσης, ο πρόεδρος της Χρυσής Τομής Σταμάτης Παπαθανασίου και μέλη του Συνδέσμου, μαθητές της Ιταλικής Σχολής, εκπρόσωποι της Επιτροπής των Ιταλών του εξωτερικού και Ιταλικών Ενώσεων, ο δύτης – ερευνητής Αριστοτέλης Ζερβούδης που πρώτος ανακάλυψε  ευρήματα του ναυαγίου καθώς και εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και φορέων αλλά και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που έχει στηθεί στο σημείο για τα θύματα του ναυαγίου, το οποίο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Θύμιος Πανουργιάς, ανάκρουση του ιταλικού και του ελληνικού εθνικού ύμνου από τη Φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού και σύντομες ομιλίες από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Φιλίππου, τον αξιότιμο πρέσβη της Ιταλίας κ. Marras και τον πρόεδρο της Χρυσής Τομής κ. Παπαθανασίου.

Ξεχωριστό τόνο στην τελετή έδωσε η παρουσία αγήματος του Πολεμικού Ναυτικού.

Το μήνυμα που κυριάρχησε στη φετινή εκδήλωση μνήμης για τους Ιταλούς στρατιώτες της τραγωδίας του ναυαγίου του ORIA στις 12/2/1944 και που με έμφαση έστειλαν οι εκπρόσωποι της Καθολικής και Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, ο Ιταλός Πρέσβης, οι στρατιωτικοί ακόλουθοι των έξι πρεσβειών, ο πλοίαρχος – εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής και οι εκπρόσωποι των δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού και της Χρυσής Τομής Κερατέας με την απελευθέρωση δέκα λευκών περιστεριών ήταν:

«Ποτέ πια πόλεμος!
Ειρήνη στη Μεσόγειο!
Ειρήνη σε όλο τον κόσμο!»

Αρέσει σε %d bloggers: