Σημαντικές συμφωνίες αλλάζουν τα δεδομένα για την επέκταση του προαστιακού σιδηρόδρομου έως το Λαύριο

Με δύο σημαντικές συμφωνίες στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΡΓΟΣΕ αλλάζει σελίδα και ξεφεύγει από τα ελληνικά σύνορα στοχεύοντας στην ανάληψη δράσεων στους τομείς διαχείρισης έργων, κατασκευής σιδηροδρομικών υποδομών, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και παροχή υπηρεσιών εμπορευματικών κέντρων.

Συγκεκριμένα στη συμφωνία με τη Ρωσία που έχει ήδη υπογραφεί περιλαμβάνεται η δυνατότητα ανάληψης από κοινού έργων σε τρίτες χώρες όπου ήδη δραστηριοποιούνται και μπορούν να δραστηριοποιηθούν οι δύο εταιρείες.

Την ίδια στιγμή στην τελική ευθεία έχει μπει η συμφωνία με τις σιδηροδρομικές Αρχές της Αλβανίας για την επέκταση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Κρυσταλλοπηγή – Αλβανία.

Η συμφωνία με τη RZD

Η ΕΡΓΟΣΕ είναι η πρώτη ευρωπαϊκή δημόσια εταιρεία που προχώρησε σε συμφωνία με την Ρωσική Εταιρεία Σιδηροδρόμων (RZD) ανοίγοντας πολλούς νέοyς δρόμους.

Η υλοποίηση του Συμφώνου Κατανόησης που υπεγράφη τον Ιανουάριο ανάμεσα στην ΕΡΓΟΣΕ και την RZD International προχωρά με εντατικούς ρυθμούς με στόχο την υλοποίηση από κοινού, έργων σε τρίτες χώρες καθώς επίσης και σε θέματα logistics. Την ίδια στιγμή η Ρωσική εταιρεία έχει δηλώσει την επιθυμία της να συμμετάσχει στην κατασκευή και διαχείριση των τεσσάρων σιδηροδρομικών έργων που έχουν κατατεθεί από την ΕΡΓΟΣΕ για χρηματοδότηση από το πακέτο Γιούνκερ.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας οι εκπρόσωποι των Ρωσικών Σιδηροδρόμων επισκέφτηκαν την Αθήνα δύο φορές και ήδη έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες που ανοίγουν το δρόμο για να συμμετέχουν από κοινού σε έργα στη Μέση Ανατολή αλλά και τα Βαλκάνια.

«Η συνεργασία με μια σιδηροδρομική εταιρεία που έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο εργαζομένους και διαχειρίζεται ένα σιδηροδρομικό δίκτυο 10 φορές μεγαλύτερο από αυτό των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο θετικές εξελίξεις μπορεί να δημιουργήσει» τόνισε ο κ. Βούρδας..

Το ρωσικό ενδιαφέρον

Τη συμμετοχή τους με τη μορφή ΣΔΙΤ σε τέσσερα σιδηροδρομικά έργα που θα αλλάξουν τη σημερινή εικόνα του σιδηρόδρομου και θα προσελκύσουν σημαντική επιβατική κίνηση έχουν ζητήσει οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι. Πρόκειται για έργα που έχουν προταθεί από την ελληνική πλευρά για ένταξη στο πακέτο Γιούνκερ και αφορούν:

• Την κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία – Κατάκολο και Πύργος Κυπαρισσία – Καλαμάτα μήκους 285 χλμ. Η ΕΡΓΟΣΕ προγραμματίζει την κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία – Κατάκολο και Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα στη δυτική Πελοπόννησο μήκους 285 χιλιομέτρων. Στόχος είναι να συνδεθούν με το τρένο τέσσερα λιμάνια κρουαζιέρας (Πάτρα, Κυλλήνη, Κατάκολο και Καλαμάτα) ώστε η περιοχή με επίκεντρο την Ολυμπία να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστικών επενδύσεων. Η γραμμή θα δώσει τη δυνατότητα λειτουργίας Προαστιακού Σιδηροδρόμου μεταξύ Πάτρας – Πύργου και Κυπαρισσίας – Καλαμάτας, ενώ θα υπάρχει απευθείας σύνδεση με Κόρινθο και Αθήνα αλλά και την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 600 εκατομμύρια ευρώ και το προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η μελέτη βιωσιμότητάς του.

• Την επέκταση του προαστιακού σιδηρόδρομου από Κορωπί ως Λαύριο. Η επέκταση του Προαστιακού θα είναι μήκους 32 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει την κατασκευή υποδομής, επιδομής, ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης της γραμμής από το Κορωπί έως το Λαύριο. Πρόκειται για ένα ενιαίο οδικό, σιδηροδρομικό και λιμενικό έργο που θα επαναφέρει την αίγλη του παλιού λιμανιού του Λαυρίου αναφέρει η Ημερησία. Η σύνδεση του λιμανιού με τον προαστιακό σιδηρόδρομο από το Κορωπί, η οδική σύνδεση με την Αττική Οδό αλλά και η αναβάθμιση του λιμανιού το οποίο μπορεί να γίνει κόμβος επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΡΓΟΣΕ, η οποία προσλαμβάνει σύμβουλο, προκειμένου το έργο να προχωρήσει με τη μέθοδο της μελέτης – κατασκευής.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη χάραξης της ΕΡΓΟΣΕ, ο ηλεκτροκινούμενος άξονας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής, θα αποτελέσει διακλάδωση του υπάρχοντος ανατολικού κλάδου του προαστιακού σιδηροδρόμου Αττικής με αφετηρία τον κόμβο Κορωπίου και σχεδιάζεται για να εξυπηρετεί ταχύτητες συρμών έως 120 χλμ ανά ώρα. Η γραμμή προγραμματίζεται να είναι διπλή, θα έχει εννέα σταθμούς προαστιακού: Μαρκόπουλο, Καλύβια, Κουβαράς, Κερατέα, «Δασκαλιό 1» – ΒΙΟΠΑ Κερατέας, «Δασκαλιό 2», Θορικό, «Κυπριανός» Λαυρίου και Λιμάνι Λαυρίου και αναμένεται να εξυπηρετεί περίπου 300.000 επιβάτες καθημερινά.

• Την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο – Σύνορα Βουλγαρίας συνολικού μήκους 175 χλμ. Στα έργα που προτείνονται για το πακέτο Γιούνκερ και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των Ρωσικών Σιδηροδρόμων περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα προϋπολογισμού 160 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο αφορά στην τοποθέτηση ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης με παράλληλη αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών. Σύμφωνα με τον κ. Βούρδα, προβλέπεται η λειτουργία ως προαστιακού κατά μήκος του Έβρου ποταμού, καθώς και «η σύνδεση με τον τουρκικό σιδηρόδρομο στο Πύθιο και με τον βουλγαρικό στο Ορμένιο, η μεταφορά εμπορευμάτων προς την ανατολική Ευρώπη και η σύνδεση με το λιμάνι του Μπουργκάς».

Πηγή: Ημερησία
http://www.enikonomia.gr

2 σκέψεις σχετικά με το “Σημαντικές συμφωνίες αλλάζουν τα δεδομένα για την επέκταση του προαστιακού σιδηρόδρομου έως το Λαύριο

 • 28/02/2017, 18:59
  Permalink

  το παραμυθι της προεκτασης του προαστιακου εως το Λαυριο εχει ξεκινησει απο το 1998 και οι χρηματοδοτησεις για προκαταρκτικες μελετες καθως και πολλαπλες αλλαγες σχεδιων οσον αφορα τις διαδρομες και τους σταθμους εχουν ξεπερασει κατα 10αδες τα εκκατομυρια ευρω.
  οι κυριοι μελετητες της ΕΡΓΟΣΕ εδω και 20 περιπου χρονια μελετανε ξαναμελετανε και ξαναμελετανε και μελετανε κ.ο.κ
  Τρωγονται μεταξυ τους ο Ο.Σ.Ε που ειναι το αφεντικο και η ΕΡΓΟΣΕ που ειναι ο μελετητης του εργου.
  Ο κυριος Αναστασακης που κατεχει ηγετικο ρολο μεσα στην ΕΡΓΟΣΕ θα μπορουσε να μας αποκαλυψει πολλα. ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ αν εστω ενα δημαρχος των περιοχων μας τον ειχε πιεσει να παραστει σε καποιο δημ. συμβουλιο και να δωσει εξηγησεις, οποως και ο κυριος ΡΟΙΛΟΣ που χρονια ειναι εκει μεσα με τον Αναστασακη.
  ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΡΓΟ ΠΥΛΩΝΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  Ο Λουκας μοιραζει ανακοινωσεις οτι εσωσε το εργο και το επανενταξε στις χρηματοδοτησεις του πακετου ΓΙΟΥΝΚΕΡ και εχει ( ΚΛΕΙΔΩΣΕΙ) λεει.
  Τωρα η περιφερεια λεει ξανα κανει μελετες ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ( του νεου φρουτου) θα ελεγα εγω ωστε το εργο να γινει με την μεθοδο ΣΔΙΤ
  Τρεις λαλουν και δυο χορευουν κυριε ΛΟΥΚΑ ΜΑΣ
  Τα πιτουρα να τα ταισετε στους κουτους που σας ακολουθουν τυφλα κυριε Λουκα ( ευτυχως ειναι λιγοι θελω να πιστευω)
  Την αληθεια κυριε ΛΟΥΚΑ
  ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ αυτην την αληθεια και τις αληθειεσ που ζησαμε μαζι μεσα στην ΕΡΓΟΣΕ απο το 2002 που καποιοι της πανισχυρης κλαδικης του ισχυρου τοτε ΠΑΣΟΚ στο ΛΑΥΡΙΟ.
  Να πειτε ολη την αληθεια γιατι ενας απο τους κυριους υπαιτιους που καθυστερησε το εργο και αλλαξαν διαφορες μελετες εισαστε ΕΣΕΙΣ κυριε ΛΟΥΚΑ
  Εμεις οι δυο γνωριζομαστε καλα. Πολυ καλα. Ετσι δεν ειναι?

  Χριστακος Τασος του Πετρου

  Υποψηφιος Δημαρχος Λυρεωτικης στις νεες εκλογες

 • 28/02/2017, 19:21
  Permalink

  Α και κατι ακομη κυριε ΛΟΥΚΑ
  Με την υποθεση Καπερωνη τι γινεται?????
  Διεκδικει ακομη την δημοτικη εκταση των 70 στρεμματων και πλεον μεσα στο Β.Ι.Π.Α????
  Η εκταση αυτη δεν ειναι δικη σας.
  Ανηκει πρωτα στους προγονους μας που πεθαναν στα μεταλλεια και μας κληροδοτηθηκε κατα χιλιοστα σε καθε Λαυριωτη.
  Αν χαθει ( και γνωριζετε γιατι) θα ειστε υπολογος και τουλαχιστον εγω θα αντιδρασω δυναμικα και οποιος θελει ας με ακολουθησει
  Αν δεν χαθει και μεταφερετε το χρεος που διεκδικει η ΚΑΠΕΡΩΝΗ ( ειναι εκατονταδες χιλιαδες ευρω) στις πλατες των δημοτων οπως πηγατε να κανετε ενα χρονο πριν με αποφαση των δημοτικων σας συμβουλων και τα μαζεψατε, τοτε το ατοπημα σας θα ειναι διπλο

  Την ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΥΡΙΕ ΛΟΥΚΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

  Εχω πολλα ερωτηματα αλλα και ολα τα αποδεικτικα στοιχεια για οτι σας ρωταω. Θα επανελθω πολλες φορες αν φυσικα η ηλεκτρονικη σελιδα αυτη μου δωσει βημα και λογο και αμεροληπτα κρινει.

  Να γνωριζετε ομως οτι δεν ειστε ουτε στο απειροβλητο και δεν ειστε ο μονος να διεκδικειτε το χαρισμα της εξυπναδας
  Και πειτε στην Γκικαρακη να μην μου κλεινει το μικροφωνο και να με απειλουν πολλακις με το Τσιχλο οτι θα καλεσουν την αστυνομια να με πεταξουν εξω, μολις καταλαβαινουν οτι παω να μιλησω με χαρτια και στοιχεια ακραδαντα, για να σας προστατεψουν.

  ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΥΡΙΕ ΛΟΥΚΑ
  ΤΙΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΥΡΙΕ ΛΟΥΚΑ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: