Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
Lavriaki.gr
ΛαύριοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Ι.Ν. Αγίου Αποστόλου Ανδρέου στο Λαύριο

Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα η Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Ιερό Ναό Αγίου Αποστόλου Ανδρέου στο Λαύριο. Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας όρισαν να εορτάζεται η ημέρα αυτή σε ανάμνηση της παύσης της εικονομαχίας και της οριστικής αναστήλωσης των ιερών εικόνων.

Ωστόσο, ο λαός της Λαυρεωτικής τίμησε και εόρτασε την ημέρα αυτή συμμετέχοντας στη Θεία Λειτουργία και μετέπειτα στην κατά παράδοσιν λιτάνευση των Ιερών Εικόνων πέριξ του Ιερού Ναού. Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Συρίγος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη σημασία της σημερινής εορτής και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι

“Τη σημασία της ορθής πίστης ως θεμέλιου λίθου της χριστιανικής και εκκλησιαστικής ύπαρξης και ζωής την τονίζει στο Ευαγγέλιο ο ίδιος ο Χριστός. Όταν ο Χριστός ρώτησε τους μαθητές του “τίνα με λέγουσιν οι άνθρωποι είναι”, ο Πέτρος του απάντησε “συ ει ο Χριστός, ο Υιός του Θεού του ζώντος”. Ο Χριστός τον επαίνεσε για την απάντησή του αυτή με τα λόγια “μακάριος ει Σίμων Βαριωνά, ότι σαρξ και αίμα ουκ απεκάλυψέ σοι, αλλ’ ο πατήρ μου ο εν τοις ουρανοίς. Καγώ δε σοι λέγω ότι συ ει πέτρος και επί ταύτη τη πέτρα οικοδομήσω μου την Εκκλησίαν και πύλαι Άδου ου κατισχύσουσιν αυτής”. Η Εκκλησία οικοδομείται πάνω στην πέτρα της πίστεως…”.

Επίσης, ανεγνώσθη η εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, ο οποίος αναφέρει το μήνυμα της σημερινής ημέρας και επίσης την απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος, ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί την αφετηρία της εβδομάδος που είναι αφιερωμένη στην εξωτερική ιεραποστολή. Με αφορμή το γεγονός της Ιεραποστολής και της ανιδιοτελούς προσφοράς, έχει καθιερωθεί από τον Ιερό Ναό Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, να παρατίθεται γεύμα στους εθελοντές και τα στελέχη του Πνευματικού Κέντρου ως το ελάχιστο της ευγνωμοσύνης προς εκείνους που διακονούν ανιδιοτελώς, με ζήλο και αγάπη στη φιλανθρωπική προσπάθεια και τις δραστηριότητες που επιτελούνται στην Ενορία.

Επίσημος προσκεκλημένος στο γεύμα αυτό που τίμησε όλους με την παρουσία του ήταν ο ιστορικός και συγγραφέας κ. Σαράντος Καργάκος με τη σύζυγό του, ο οποίος συνεχάρη όλους τους εθελοντές του Πνευματικού Κέντρου για την ανιδιοτελή προσφορά τους, καθώς και τον π. Κωνσταντίνο με τον συνεφημέριό του π. Γρηγόριο για το Θεάρεστο έργο του Πνευματικού Κέντρου της Ενορίας.