Τα χάπια των τζιχαντιστών το σκάφος στο Κορωπί

Ένας 47χρονος Αλβανός με το ψευδώνυμο «Αντρέας», ο οποίος συστηνόταν ως επιχειρηματίας στον κλάδο των τροφίμων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, φέρεται ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος παρασκευής και διακίνησης 635.000 χαπιών Captagon («ναρκωτικά των τζιχαντιστών»).

Δίπλα του συνήθιζε να έχει έναν 53χρονο συνταξιούχο αστυνομικό, ο οποίος -όπως έλεγε- ήταν φίλος και συνεργάτης του στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Οι δυο τους μαζί με έναν Τούρκο «χημικό» (παρασκευαστή των ναρκωτικών) αποτελούσαν τον «κορμό» της οργάνωσης. Και οι τρεις ήταν εξαφανισμένοι κατά τη διάρκεια της μεγάλης επιχείρησης για το «ξήλωμα» του κυκλώματος.

Καλά πληροφορημένη πηγή αναφέρει στον «Ελεύθερο Τύπο» ότι «ο “Αντρέας” ήταν φάντασμα. Οι παρακολουθήσεις ξεκίνησαν πριν από έξι μήνες και εντάθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες. Ο Αντρέας, όμως, ήξερε να κρύβεται». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματικών, ο «Αντρέας» πιθανότατα βρίσκεται στην Τουρκία.

Ο 47χρονος, ο οποίος στα χαρτιά φαίνεται άνεργος και κάτοικος Γαλατσίου, είχε δώσει εντολή να μετασκευαστεί σε ενοικιαζόμενο χώρο στο Κορωπί σκάφος 12,5 μέτρων μοντέλου «Top Gun» με την ονομασία «Cigarette», προκειμένου να περάσει δια θαλάσσης τα χάπια αξίας 10.000.000 ευρώ από την Ελλάδα στην Τουρκία, από όπου κατ’ εκτίμηση των Αρχών το φορτίο θα κατέληγε σε εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής (ενδεχομένως στη Συρία και στο Ιράκ).

Στο σκάφος «Cigarette» δημιουργούνταν ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες, όπου θα τοποθετούνταν τα χάπια, τα οποία έχουν γίνει γνωστά σε όλο τον κόσμο διότι χρησιμοποιούνται από τον ISIS για το «ντοπάρισμα» μαχητών. Το «Captagon» είναι μια συνθετική αμφεταμίνη, η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’60 για τη θεραπεία της ναρκοληψίας και του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, αλλά εγκαταλείφθηκε στη συνέχεια, λόγω των παρενεργειών που προκαλεί και του εξαιρετικά εθιστικού του χαρακτήρα.

Παράλληλα, σε άλλη περιοχή στα Μεσόγεια εντοπίστηκε, επίσης ύστερα από παρακολούθηση, ταχύπλοο σκάφος, το οποίο είχε μετασκευαστεί ειδικά ώστε να διαθέτει και αυτό κρύπτες, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά των χαπιών εκτός Ελλάδας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχών.

Η Ελλάδα έχει υπάρξει ξανά στο παρελθόν μεταβατικός σταθμός για τους εμπόρους των συγκεκριμένων δισκίων, οι οποίοι παρασκεύαζαν τα χάπια στη Βουλγαρία, τα περνούσαν στην Ελλάδα και από εκεί μέσω Τουρκίας στον τελικό προορισμό. Ενδεικτικό είναι ότι στις αρχές του 2000 είχαν εντοπιστεί περίπου 17 εργαστήρια στη Βουλγαρία, από όπου ξεκινούσαν τα φορτία για Συρία και Λιβύη με μεταβατικό σταθμό τη χώρα μας. Για πρώτη φορά, ωστόσο, εντοπίζεται παρασκευαστήριο στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν οι αστυνομικοί, οι δράστες συγκρότησαν και εντάχθηκαν στην εγκληματική οργάνωση, η οποία ανέπτυσσε διαρκή δράση από τις αρχές Οκτωβρίου του 2016, οπότε και τα στελέχη της αμερικάνικης Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) ειδοποίησαν τις ελληνικές αρχές για τη δράση της οργάνωσης.

http://mesogianews.gr

Αρέσει σε %d bloggers: