Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα: «Σχολεία ανοιχτά στους πρόσφυγες, καλύτερη ζωή για όλους»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στο 1ο δημοτικό σχολείο Λαυρίου με θέμα: «Σχολεία ανοιχτά στους πρόσφυγες, καλύτερη ζωή για όλους».

Αρχικά πήραμε το λόγο κάνοντας αναφορά στην ιστορική σημασία της 21 Μάρτη (Παγκόσμια Μέρα ενάντια στο Ρατσισμό) και την επικαιρότητα της στο σήμερα καθώς και στις σημαντικές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης υπέρ των προσφύγων που έχουν παρθεί στη Λαυρεωτική τα 2 τελευταία χρόνια.

Ύστερα το λόγο πήρε η Βιολέτα Πατέλη αντιπρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών «Κώστας Σωτηρίου» η οποία περιέγραψε την διαδικασία και αντίληψη των τάξεων υποδοχής που λειτουργούσαν παλιότερα σε αντιδιαστολή με το νέο σύστημα (ΔΙΕΠ) που εισήγαγε η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι το νέο μοντέλο δεν οδηγεί σε πραγματική ένταξη των προσφυγόπουλων αλλά σε απομόνωση σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου.

Η Γιώτα Ιωαννίδου μέλος του Δ.Σ. της Ε’ ΕΛΜΕ αναφέρθηκε στις πολιτικές που εφαρμόζονται από την ελληνική κυβέρνηση σε ταύτιση με τις πολιτικές τις Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες όχι μόνο επιτείνουν την πολεμική κατάσταση στη Μέση Ανατολή δημιουργώντας νέες ροές προσφύγων και υψώνουν φράχτες στα σύνορα, αλλά δημιουργούν και μια ασφυκτική κατάσταση στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Τέλος ο Θανάσης Κούρκουλας αναφέρθηκε στην εμπειρία από το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και την πρόσφατη προσπάθεια διεξαγωγής μαθημάτων στους πρόσφυγες του Ελαιώνα και στις δράσεις στα σχολεία με τις οποίες μπορεί να αντιμετωπισθεί η νεοναζιστική απειλή, στη σημασία της ενωτικής δράσης του αντιρατσιστικού κινήματος όπως εκφράσθηκε από την δυναμική και μαζική πορεία στις 18 Μάρτη ενάντια στην κυβερνητική και ευρωπαϊκή πολιτική όχι μόνο στο θέμα των προσφύγων, αλλά και στην αντιμετώπιση της φτώχειας που πλήττει ντόπιους και πρόσφυγες μαζί.

(Ευχαριστούμε θερμά το 1ο δημοτικό σχολείο Λαυρίου και τον διευθυντή κ. Χιωτέλη Στράτο για την παραχώρηση του χώρου )

Κίνηση “Απελάστε το Ρατσισμό” Λαυρεωτικής

Αρέσει σε %d bloggers: