Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
Lavriaki.gr
Εργατοϋπαλληλικό ΚέντροΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ανακοίνωση Εργατικού Κέντρου Λαυρίου για τις εξελίξεις στην ενέργεια

Οι εξελίξεις στην ενέργεια με το ξεπούλημα των πιο κερδοφόρων μονάδων παραγωγής στους μονοπωλιακούς ομίλους που ολοκληρώνονται με την «διαπραγμάτευση» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους «θεσμούς» είναι ένα ακόμα  κομμάτι του παζλ στην διαδικασία παραχώρησης στο κεφάλαιο του συνόλου του τομέα της ενέργειας που έχει να κάνει με εξόρυξη, παραγωγή και διανομή του προϊόντος.

Στο στόχαστρο των μονοπωλίων, είναι τα υδροηλεκτρικά και τα λιγνιτικά εργοστάσια, ενώ και οι άλλες μονάδες φυσικού αερίου, δεν είναι έξω από τους σχεδιασμούς τους. Η εξασφάλιση μεγάλης και άμεσης κερδοφορίας που δίνουν οι συγκεκριμένες υποδομές στους «επενδυτές»  έχουν φέρει το ζήτημα στις διαπραγματεύσεις στο ίδιο επίπεδο με τα εργασιακά και το φορολογικό.

Ο λαός έχει γνωρίσει χρόνια τώρα τις συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση που την πληρώνει πανάκριβα μέσα από τα τιμολόγια. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας, είδαν τους μισθούς τους να κατρακυλούν, στις νέες ιδιωτικές επιχειρήσεις κυριαρχούν νέες δυσμενείς συμβάσεις και στους εργολάβους η απληρωσιά και μισθοί των 586 ευρώ είναι κυρίαρχα.

Οι αναδιαρθρώσεις αυτές έχουν άμεση σχέση με τις εξελίξεις που έχουμε στην ευρύτερη περιοχή με τους ανταγωνισμούς των μονοπωλιακών ομίλων στα ενεργειακά να οξύνονται και να φτάνουν μέχρι και στις πολεμικές συγκρούσεις. Είναι σε όλους γνωστό και κατανοητό ότι οι πόλεμοι γίνονται και για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών καθώς και των δρόμων διέλευσης αυτών.

Οι δηλώσεις εργοδοτικών, όπως του προέδρου της ΓΕΝΟΠ, ότι υπάρχει κίνδυνος να μην πληρωθούν οι εργαζόμενοι μετά τον Ιούνιο έχει δύο στόχους από την μία να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι στην ενέργεια την εργοδοτική τρομοκρατία, την αξιολόγηση στην λογική της απαξίωσης του εργατικού δυναμικού, τις αναγκαστικές μετατάξεις, την  μεταφορά τους στους ιδιώτες ως πρόβατα προς σφαγή και από την άλλη να δώσει άλλοθι στην πολιτική διακοπών ρεύματος σε φτωχά λαϊκά στρώματα, την ίδια ώρα που μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι. χρωστούν εκατομμύρια ευρώ στην ΔΕΗ.

Ο λαός πρέπει να βγάλει συμπεράσματα από αυτές τις εξελίξεις, οι οποίες σε κάθε περίπτωση είναι αρνητικές, τόσο για τους εργαζόμενους-καταναλωτές, όσο και για τους εργαζόμενους στον τομέα της ενέργειας.

Η αρνητική πείρα που έχει ο λαός από την «δημόσια» ΔΕΗ δεν πρέπει να τον κάνει να αποδεχτεί το ξεπούλημά της, αντιθέτως να αγωνιστεί με σκοπό να έχει την απρόσκοπτη πρόσβαση στο κοινωνικό προϊόν της ενέργειας. Αυτή την δυνατότητα την δίνουν τα τεχνολογικά άλματα, η τεράστια άνοδος της παραγωγικότητας της εργασίας, αυτό που εμποδίζει την κάλυψη των αναγκών μας είναι  το κέρδος που έχει ως στόχο τόσο η ιδιωτική όσο και η κρατική παρέμβαση, στο υπάρχον σύστημα της εκμετάλλευσης.

Οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ που έχουν δεχτεί τις τεράστιες μειώσεις στους μισθούς τους και την δημιουργία από τις κυβερνήσεις, του λεγόμενου κοινωνικού αυτοματισμού που στοχοποίησε κατακτήσεις και δικαιώματα τους και βρίσκονται σήμερα μπροστά στις παραπέρα δυσμενείς εξελίξεις για τους ίδιους, έχουν την δυνατότητα να βάλουν φρένο στην παραπέρα υποβάθμιση, απαξίωση και ξεπούλημα της ΔΕΗ. Έχουν ευθύνη να οργανώσουν την πάλη τους και να την συντονίσουν με την πάλη του ταξικού κινήματος. Η πείρα που έχουν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια από τον εργοδοτικό, και κυβερνητικό συνδικαλισμό, καθώς και τον νεόκοπο «αντιμνημονιακό»  τους βαρύνει με μεγαλύτερη ευθύνη γιατί τώρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες, πλέον γνωρίζουν την στάση όλων απέναντι σε όλα αυτά που έχουν συμβεί.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, με συνέπεια και αγωνιστική συνέχεια, είναι δίπλα στους εργαζόμενους στην ενέργεια και τους καλεί σε ανασύνταξη και αντεπίθεση, να πάρουν θέση απέναντι στις εξελίξεις τόσο στην ενέργεια όσο και συνολικά στην επίθεση που δεχόμαστε από τις κυβερνήσεις και τα μονοπώλια, να σταματήσουμε την επίθεση και να περάσουμε συντονισμένα στην συνολική αντεπίθεση και ρήξη, σε ένα δρόμο αγώνα αξιοπρέπειας με βάση τα συμφέροντα των εργαζομένων, τις σύγχρονες ανάγκες μας και όχι τα συμφέροντα των εργοδοτών όπως και αυτοί και αν εμφανίζονται, ως αυτόνομοι ιδιώτες ή ως συλλογικός καπιταλιστής όπως το κράτος.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  έχει αποδείξει με πολλούς τρόπους την προσαρμογή της στις επιδιώξεις των αφεντικών της.  Η συμφωνία της στα ενεργειακά ζητήματα και στην διευκόλυνση των μονοπωλίων για κέρδη είναι δεδομένη. Η υπηρέτηση αυτών των σκοπών έρχεται από το πρόγραμμά τους καθώς και από την συνολική σύμπλευση στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου της ΕΕ.  Η προκλητική συνεχής αναφορά στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους γελοιοποιεί, καθώς οι αρχές της ΕΕ είναι η εξής μία: η αρχή της ελευθερίας του κεφαλαίου. Όλα υποτάσσονται στις βασικές αρχές της αγοράς. Τα περί δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής είναι προς λαϊκή και μόνο κατανάλωση.

Καλούμε όλο τον λαό και τους εργαζόμενους στην ενέργεια να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο στις 7 Απρίλη στο Λαύριο στο Άγαλμα Μεταλλωρύχων 7μμ ενάντια στην συμφωνία Κυβέρνησης-θεσμών που εκτός των ενεργειακών, φέρνει και την θύελλα της φοροληστείας και το παραπέρα χτύπημα σε εργασιακά, συνταξιοδοτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Αρέσει σε %d bloggers: